De laatste jaren is het gebruik van SAP HANA enorm toegenomen. Het succes is vooral te danken aan het feit dat HANA in korte tijd enorme hoeveelheden real-time gegevens kan verwerken. Maar, wat onderscheidt SAP HANA nog meer van een ‘gewone’ relationele database? Hoe werkt het systeem en hoe kan het een bedrijf voordeel opleveren?
Laatste update artikel: 23/09/2019
Wat is SAP HANA?
De naam HANA is afgeleid van High performance, Analytical, Appliance. Het is een in-memory relationeel databasesysteem voor het verwerken van grote hoeveelheden real-time gegevens. Het SAP HANA-platform maakt het voor organisaties mogelijk om snellere en slimmere besluiten te nemen, dankzij de actuele analyses en rapportages in combinatie met aanzienlijk snellere bedrijfsprocessen. De database is zowel in de cloud als on-premise beschikbaar. De cloud-variant wordt ook wel HANA Enterprise Cloud (HEC) genoemd.
Wist je dat? Met de term in-memory wordt er gerefereerd aan het verwerken van grote hoeveelheden data in het RAM-geheugen.
SAP HANA is voornamelijk interessant voor ondernemingen die een database zoeken die de analytische functionaliteiten van Business Intelligence (BI) ondersteunen. Beide systemen samen kunnen zorgen voor een snelle en efficiënte omzetting van grote hoeveelheden data tot duidelijke rapportages. SAP is echter niet de enige ontwikkelaar met een databasesysteem dat hiervoor geschikt is. In de ERP Wijzer staat een vergelijking van verschillende database-systemen die het overwegen waard zijn.
Hoe werkt SAP HANA?
Soms houden organisaties hun operationele informatie (gegevens ‘voor dagelijks gebruik’ uit systemen zoals het ERP – en CRM-systeem ) gescheiden van analytische informatie (Business Intelligence). Maar, juist de gegevens die elke dag gebruikt worden zijn belangrijk voor goede analyses. En de analyses optimaliseren de dagelijkse werkprocessen. Wanneer beide gegevensbanken gescheiden zijn, duurt het veel langer om goede analyses te verkrijgen en deze effectief in te zetten.
Met HANA kunnen gebruikers alle data van verschillende programma’s opslaan in dezelfde database. De manier van data opslaan werd hiervoor gestructureerd. Operationele en analytische data kunnen nu dus op dezelfde plek worden opgeslagen. Deze mogelijkheid zorgt ervoor dat SAP HANA sneller grote hoeveelheden (gerelateerde) data kan ophalen dan andere relationele databases.
Hoe snel is SAP HANA?
Per seconde worden er 3.19 miljard symbolen gescand. Daarmee is het systeem ongeveer 10 tot 1000 keer sneller dan een traditionele database, omdat het alle data binnen het eigen geheugen bewaart. Het geheugen moet daarom erg groot zijn om alle data op te kunnen slaan. Vandaar dat SAP HANA een Appliance is, omdat het niet alleen de software biedt, maar ook de bijbehorende hardware .
Wat zijn de voornaamste voor- en nadelen van SAP HANA?
Zoals elk systeem biedt SAP HANA enkele duidelijke voordelen, maar bestaan er ook nadelen. Hieronder hebben we beide op een rijtje gezet:
De grootste voordelen van SAP HANA
- Real time rapportages en analyses van grote hoeveelheden data.
- Steeds actuele procesoptimalisatie dankzij de snelheid van het systeem.
- Minder investering in infrastructuur omdat alle gegevens in één systeem kunnen worden opgeslagen.
- De mogelijkheid om applicaties toe te voegen via het SAP HANA App Center, of om er zelf te maken in het SAP HANA Developer Center.
De grootste nadelen van SAP HANA
- Sommige bedrijven worden verplicht de overstap te maken omdat voorgaande versies van SAP-databases niet meer worden ondersteund.
- Wanneer de database volledig uitvalt, verdwijnen alle gegevens die op dat moment verwerkt worden.
- De hardware waarop de database gebruikt kan worden, moet voldoen aan strikte voorwaarden. SAP HANA werkt alleen met hardware die gecertificeerd is door SAP zelf. Het hangt daarnaast van de regio af welke hardware gebruikt kan worden. Veel gebruikt wordt de hardware van SUSE Linux of IBM.
- Door de structuur van SAP HANA worden niet alle ERP-systemen ondersteund. Om de database compatibel te maken met een ERP-systeem dat niet geschreven is voor SAP HANA, moet de structuur van dit ERP-pakket volledig aangepast worden.
- Er blijven problemen opduiken met de Hybride-oplossingen van HANA, zoals een gedeelde implementatie on-premise en in de cloud.
Is het systeem geschikt voor elke organisatie?
De snelheid waarmee gegevens beschikbaar worden gesteld is een voordeel voor elk bedrijf, maar vooral grote bedrijven die snel moeten anticiperen op veranderingen hebben er baat bij. Het is echter belangrijk om niet te vergeten dat er nog andere systemen bestaan die de wensen en eisen van het bedrijf kunnen afdekken. In de ERP Wijzer staat een prestatievergelijking tussen bedrijven met en zonder SAP HANA.