WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

SAP ERP: geschikt systeem voor uw organisatie?

SAP is gespecialiseerd in ERP, CRM en Supply Chain Management. In dit artikel ligt de focus op SAP ERP. Uit onderzoek van Panorama blijkt dat dit Enterprise Resource Planning-systeem van Duitse afkomst in meer dan 50% van de gevallen op de shortlist staat wanneer een bedrijf een ERP-systeem zoekt.

Een korte geschiedenis SAP

In 1972 werd het bedrijf SAP opgericht in het Duitse Walldorf door vijf voormalig IBM-medewerkers. De naam SAP is oorspronkelijk een afkorting van SystemAnalyse und Programmenentwicklung (systeemanalyse en programma-ontwikkeling). Uiteindelijk werd deze naamgeving veranderd en kwam SAP te staan voor Systeme, Anwendungen und Produkte (Systemen, Applicaties en Producten). Door de jaren heen ontwikkelde het bedrijf verschillende softwareapplicaties, zoals SAP R/1, R/2, en R/3. Bij de eerste twee versies staan de namen voor Release 1 en Release 2. Bij de derde versie staat de ‘R’ voor ‘Real-Time’, waarmee actuele gegevensverwerking wordt bedoeld. De ‘3’ staat voor het 3-tier model waarbij er in het systeem drie lagen aanwezig zijn: presentatie-, applicatie- en database-laag.

SAP vandaag de dag

Tegenwoordig heeft SAP vestigingen in meer dan 130 landen. Het hoofdkantoor staat nog steeds in Duitsland (Walldorf) en het Nederlandse hoofdkantoor staat in ’s-Hertogenbosch. In totaal werken er op dit moment wereldwijd ongeveer 75.000 mensen bij SAP. Het bedrijf is marktleider in bedrijfssoftware en –applicaties en heeft mondiaal 282.000 klanten in 190 landen. De ERP-gigant heeft inmiddels ongeveer een kwart van de ERP-markt in handen.

Het is raadzaam om tijdens een ERP-selectietraject niet blindelings voor een bekend merk te kiezen. Niet elk systeem past namelijk bij elke bedrijfsgrootte, sector of type bedrijfsproces. In de ERP Wijzer 2022 worden verschillende bekende en minder bekende systemen overzichtelijk met elkaar vergeleken.

Overzicht van SAP ERP-pakketten

De belangrijkste pakketten op dit moment zijn SAP Business One en SAP Business All-in-One. Daarnaast is het systeem ook als Software as a Service (SaaS) beschikbaar, namelijk SAP Business ByDesign.

sap erp oplossingen

Welke leveranciers en partners zijn er?

Zoals veel grote softwarebedrijven, maakt SAP gebruik van partners die het SAP ERP-systeem bij de klant installeren. Er bestaan verschillende partnerlevels: Gold, Silver en Bronze. SAP deelt partners in op basis van omzet, competentie (bouwmogelijkheden) en marketing initiatieven. Het aantal SAP-diensten en -voordelen neemt toe naarmate de status van de partner hoger wordt. In Nederland en België is er een groot aantal SAP ERP-leveranciers, maar het is niet eenvoudig om de verschillen te ontdekken en om erachter te komen welke partij het beste bij uw organisatie past.

In de ERP Wijzer staan cruciale aandachtspunten waardoor verschillen tussen de leveranciers helder worden. Hierdoor worden mogelijke ERP-valkuilen ontweken.

Wat zijn de mogelijke prijzen en de investeringskosten?

De kosten van een ERP systeem hangen af van veel verschillende factoren, zoals het aantal gebruikers en de hoeveelheid en complexiteit van de toepassingen. De maandelijkse instapprijs van Business One Cloud (Starter Package-licentie) is bij sommige leveranciers bijvoorbeeld 29,00 euro per gebruiker per maand. Een lage instapprijs betekent vaak wel dat er hoge installatie- of onderhoudskosten kunnen zijn. Vraag de ERP Wijzer 2022 aan voor een duidelijk ERP-rekenvoorbeeld, inclusief een overzicht met alle type SAP-licentiekosten (cloud en on-premise).

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer.

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2015, 26 mei). SAP ERP: geschikt systeem voor uw organisatie? ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/enterprise-resource-planning/erp-pakketten/sap-erp