WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Heeft SAP geschikte ERP-systemen voor je organisatie?

SAP is gespecialiseerd in ERP, CRM en Supply Chain Management. In dit artikel ligt de focus op SAP ERP. Uit onderzoek van Panorama blijkt dat dit Enterprise Resource Planning-systeem van Duitse afkomst in meer dan 50% van de gevallen op de shortlist staat wanneer een bedrijf een ERP-systeem zoekt. Maar is dit in 2023 nog wel terecht? En klopt het dat alleen grote bedrijven SAP kunnen veroorloven?

Wat is SAP?

SAP is een softwarebedrijf dat in 1972 werd opgericht in het Duitse Walldorf. Het bedrijf maakt ERP-software, en wist daarmee in 2022 9 miljard omzet te boeken. Door de jaren heen ontwikkelde het bedrijf verschillende softwareapplicaties, zoals SAP R/1, R/2, en R/3 en SAP S/4HANA Cloud. Bij de eerste twee versies staan de namen voor Release 1 en Release 2. Bij de derde versie staat de ‘R’ voor ‘Real-Time’, waarmee actuele gegevensverwerking wordt bedoeld. De ‘3’ staat voor het 3-tier model waarbij er in het systeem drie lagen aanwezig zijn: presentatie-, applicatie- en database-laag. SAP S/4 Hana Cloud is de oopvolger van SAP R/3.

Hoe doet SAP het tegenwoordig?

Tegenwoordig heeft SAP vestigingen in meer dan 130 landen, en is het mondiaal marktleider in bedrijfssoftware en –applicaties met meer dan 282.000 klanten. De ERP-gigant heeft een kwart van de ERP-markt in handen. Het marktaandeel staat echter wel onder druk, door het toegenomen aantal ERP-leveranciers met cloudproducten.

Het is raadzaam om tijdens een ERP-selectietraject niet blindelings voor een bekend merk te kiezen. Niet elk systeem past namelijk bij elke bedrijfsgrootte, sector of type bedrijfsproces. In de ERP Wijzer 2024 worden verschillende bekende en minder bekende systemen overzichtelijk met elkaar vergeleken.

Overzicht van SAP ERP-pakketten

De belangrijkste pakketten op dit moment zijn SAP Business One en SAP Business All-in-One. Daarnaast is het systeem ook als Software as a Service (SaaS) beschikbaar, namelijk SAP Business ByDesign.

sap erp oplossingen

Welke SAP-leveranciers en -partners zijn er?

Zoals veel grote softwarebedrijven, maakt SAP gebruik van partners die het SAP ERP-systeem bij de klant installeren. Er bestaan verschillende partnerlevels: Gold, Silver en Bronze. SAP deelt partners in op basis van omzet, competentie (bouwmogelijkheden) en marketing initiatieven. Het aantal SAP-diensten en -voordelen neemt toe naarmate de status van de partner hoger wordt. In Nederland en België is er een groot aantal SAP ERP-leveranciers, maar het is niet eenvoudig om de verschillen te ontdekken en om erachter te komen welke partij het beste bij uw organisatie past.

In de ERP Wijzer staan cruciale aandachtspunten waardoor de verschillen tussen de leveranciers helder worden. Hiermee kan worden voorkomen dat er voor een partner wordt gekozen die niet goed aansluit bij je orgnisatie.

Wat zijn de mogelijke prijzen en de investeringskosten van SAP?

De kosten van een ERP systeem hangen af van veel verschillende factoren, zoals het aantal gebruikers en de hoeveelheid en complexiteit van de toepassingen. De maandelijkse instapprijs van Business One Cloud (Starter Package-licentie) is bij sommige leveranciers bijvoorbeeld 29,00 euro per gebruiker per maand. Een lage instapprijs betekent vaak wel dat er hoge installatie- of onderhoudskosten kunnen zijn. Vraag de ERP Wijzer 2024 aan voor een duidelijk ERP-rekenvoorbeeld, inclusief een overzicht met alle type SAP-licentiekosten (cloud en on-premise).

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2023, 7 december). Heeft SAP geschikte ERP-systemen voor je organisatie? ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/enterprise-resource-planning/erp-pakketten/sap-erp