Begin je ERP-selectie met onze tool
Begin je ERP-selectie met onze tool

Een hulpmiddel dat je stap voor stap naar het juiste ERP-systeem leidt.

Wat is SAP?

SAP is een softwareleverancier die ERP-systemen ontwikkelt voor het beheren van processen zoals financiën, logistiek, productie en personeelsbeheer. De systemen zijn modulair opgebouwd en worden wereldwijd gebruikt door organisaties in verschillende sectoren.

SAP uitgelichte content

Onder de loep SAP Business One

Dit systeem is ontwikkeld voor organisaties die behoefte hebben aan één systeem voor administratie, inkoop en logistiek. Lees hoe dit ERP-pakket werkt en of het wel of niet aansluit bij jouw bedrijf.

Onder de loep SAP Business ByDesign

Cloud-ERP-oplossing voor organisaties in het middensegment. Hoewel SAP de oplossing niet actief doorontwikkelt, wordt het systeem nog wel ondersteund en via partners aangeboden.

Onder de loep SAP S/4HANA

Beschikbaar in varianten die verschillen in implementatie-aanpak, flexibiliteit en cloudstrategie. Lees hoe die opties eruitzien en waar je op kunt letten bij het maken van een passende keuze.

[VERVOLG]

SAP is gespecialiseerd in verschillende thema’s binnen bedrijfssoftware, zoals ERP, CRM, HRM, Supply Chain Management en financieel beheer. In dit artikel ligt de focus op SAP ERP (Enterprise Resource Planning). Uit onderzoek van Panorama Consulting Group in 2025 blijkt dat SAP in meer dan 50% van de gevallen op de shortlist staat wanneer een bedrijf een ERP zoekt. Maar is dit met de huidige marktontwikkelingen nog wel terecht? Klopt het dat alleen grote bedrijven zich SAP kunnen veroorloven?

Inhoudsopgave

  1. SAP anno nu
  2. Wat kun je met SAP?
  3. Actueel overzicht van SAP ERP-pakketten
  4. RISE versus GROW
  5. Niet meer beschikbare SAP ERP-systemen
  6. SAP-leveranciers en -partners
  7. Wat kost SAP?
  8. SAP of toch een ander ERP-pakket?

Hoe is SAP ontstaan en heeft het bedrijf zich ontwikkeld?

SAP werd in 1972 opgericht door vijf voormalige IBM-medewerkers in het Duitse Walldorf. Door de jaren heen ontwikkelde het bedrijf verschillende ERP-applicaties, zoals SAP R/1, R/2, en R/3. R/1 en R/2 staan Release 1 en Release 2. Bij de derde versie staat de ‘R’ voor ‘Real-Time’, waarmee actuele gegevensverwerking wordt bedoeld. De ‘3’ staat voor het 3-tier model waarbij er in het systeem drie lagen aanwezig zijn: presentatie-, applicatie- en database-laag. SAP S/4HANA is de opvolger van SAP R/3, SAP ECC en de bredere SAP Business Suite.

lightbulb-on-outline Wist je dat?

SAP staat voor “Systeme, Anwendungen und Produkte in der Datenverarbeitung”, wat zich vertaalt naar “Systemen, Applicaties en Producten in gegevensverwerking”. Voor wie er op verjaardagen graag een feitje uitgooit…

Hoe doet SAP het tegenwoordig?

De softwarefabrikant is inmiddels uitgegroeid tot wereldwijde marktleider op het gebied van bedrijfssoftware en -applicaties met een jaaromzet van ruim 34 miljard euro (2024). SAP heeft 109.000 medewerkers, vestigingen in meer dan 130 landen en ruim 320.000 klanten.

De ERP-gigant heeft een kwart van de ERP-markt in handen. Het marktaandeel staat echter wel onder druk, door het toegenomen aantal ERP-leveranciers met cloud-producten.

Het is raadzaam om tijdens een ERP-selectietraject niet blindelings voor een bekend merk te kiezen. Niet elk systeem past namelijk bij elke bedrijfsgrootte, sector of type bedrijfsproces. In de ERP Wijzer 2025 worden verschillende bekende en minder bekende systemen overzichtelijk met elkaar vergeleken.

Wat kun je met SAP?

Met SAP ERP beheer je alle belangrijke bedrijfsprocessen in één geïntegreerd systeem. Denk aan financiën, inkoop, verkoop, logistiek, productie, projectbeheer, en in veel gevallen ook HR, onderhoud en service. Door deze integratie stroomlijnt SAP de informatiestroom tussen verschillende afdelingen, wat leidt tot verbeterde efficiëntie en consistentie binnen de organisatie.

Bekende modules zijn onder andere:

  • Human Capital Management (SAP HCM)
  • Production Planning (SAP PP)
  • Material Management (SAP MM)
  • Financial Supply Chain Management (SAP FSCM)
  • Sales and Distribution (SAP SD)
  • Project System (SAP PS)
  • Financial Accounting and Controlling (SAP FICO)
  • Plant Maintenance (SAP PM)
  • Quality Management (SAP QM)
  • Investment Management (SAP IM)

SAP is vooral sterk in procesintegratie en dataconsistentie. In plaats van losse systemen per afdeling, werk je met één bron van waarheid. Dat zorgt voor efficiëntere processen, betere rapportages en minder fouten.

Bedrijven kiezen voor SAP vanwege de robuuste en goed doorontwikkelde functionaliteiten, schaalbaarheid en wereldwijde dekking. Het systeem kan overweg met complexe processen. Het is geschikt voor meerdere valuta, talen en regelgeving, wat SAP geschikt maakt voor zowel middelgrote bedrijven als multinationals.

Kleinere organisaties of bedrijven met minder complexe processen kunnen de kosten en complexiteit van SAP als nadelig ervaren. Voor deze bedrijven zou een eenvoudiger of goedkoper alternatief beter kunnen aansluiten.

Actueel overzicht van SAP ERP-pakketten

De belangrijkste pakketten op dit moment zijn:

  • SAP Business One: speciaal voor kleinere bedrijven (meestal mkb tot 150 gebruikers). SAP Business One is het meest betaalbare ERP-pakket van SAP. Je kunt SAP B1 on-premise installeren, of via een hosted cloud-omgeving draaien (bijvoorbeeld via een partner of datacenter) waarbij je werkt via een client. Het is dus geen cloud-native oplossing. SAP biedt dit pakket sinds 2002 aan, en het wordt nog altijd actief verkocht via partners.
  • SAP Business ByDesign: een cloud-ERP-oplossing voor het middensegment. SAP promoot het niet actief meer voor nieuwe klanten en investeert nauwelijks nog in doorontwikkeling. Het wordt nog wel ondersteund en via bestaande partners verkocht, maar de oplossing wordt geleidelijk uitgefaseerd.
  • SAP S/4HANA: beschikbaar in verschillende varianten, afhankelijk van de gewenste mate van flexibiliteit, cloudstrategie en implementatie-aanpak.
    • S/4HANA Cloud Public Edition: volledig cloud-gebaseerde ERP-oplossing, gericht op snelle implementatie. Deze versie is multitenant en werkt met vooraf ingerichte best practices. Het valt onder het ‘GROW with SAP’-programma en is bedoeld voor kleinere tot middelgrote bedrijven die zonder maatwerk willen starten, vaak in een greenfield-situatie.
    • S/4HANA Cloud Private Edition: een cloud-variant van S/4HANA, die meer ruimte biedt voor maatwerk en complexe processen dan de Public Edition. Deze versie draait in een private cloud-omgeving (single tenant) en wordt meestal aangeboden via ‘RISE with SAP’. Geschikt voor grotere organisaties die willen moderniseren zonder direct alle bestaande processen te herontwerpen.
    • S/4HANA On-Premise: traditionele on-premise variant van S/4HANA blijft beschikbaar voor bedrijven die volledige controle willen houden over hun infrastructuur. SAP onderhoudt en ondersteunt deze versie nog tot minimaal 2040. Hoewel de focus van SAP duidelijk op de cloud ligt, blijft on-premise voor sommige organisaties een bewuste keuze.
Aantal werknemers* Procescomplexiteit On-premise Cloud Implementatietijd
10-150 werknemers Eenvoudige processen SAP Business One SAP Business One (gehost, remote desktop) Minimaal 40 dagen
25-500 werknemers Gemiddelde tot complexe processen SAP S/4HANA On-Premise GROW with SAP (S/4HANA Cloud Public Edition)
of Business ByDesign**
Minimaal 100 dagen
75 en meer (>1000) werknemers Complexe processen of maatwerk SAP S/4HANA On-Premise RISE with SAP (S/4HANA Cloud Private Edition) Minimaal 300 dagen

* De grenzen zijn niet absoluut – een bedrijf met 250 medewerkers en zeer complexe logistiek kan toch in het “RISE”-segment vallen.
** SAP Business ByDesign is formeel nog beschikbaar, maar wordt door SAP niet meer actief gepositioneerd als strategische oplossing voor nieuwe klanten.

Wat is het verschil tussen RISE en GROW?

Binnen SAP S/4HANA Cloud heb je twee implementatiemethoden:

  1. RISE with SAP is bedoeld voor grote bedrijven die al een ERP-systeem gebruiken – of dat nu van SAP is of niet – en willen overstappen naar de cloud met S/4HANA. Het is een compleet pakket met software, tools en begeleiding. Denk aan procesanalyse, migratie en integratie. Het helpt bedrijven bij hun digitale transformatie. Het maakt gebruik van S/4HANA Private Edition en kun je zien als de moderne opvolger van het bekende R/3 (“het grote SAP”).
  2. GROW with SAP is voor groeiende bedrijven die snel willen starten met een cloud-ERP. Het maakt gebruik van S/4HANA Public Edition, vooraf ingericht met best practices. GROW biedt een snelle, gestandaardiseerde implementatie, inclusief trainingen. Het is geschikt voor bedrijven zonder ERP, of die relatief klein willen beginnen. SAP ziet het als de opvolger van Business ByDesign, al is het geen 1-op-1 vervanger.

Welke SAP ERP-pakketten zijn niet meer te koop (voor nieuwe klanten)?

Oudere SAP-oplossingen zoals SAP ECC, SAP R/3, SAP Business All-in-One en SAP Business Suite zijn niet langer beschikbaar voor nieuwe klanten. SAP ECC (de voorganger van S/4HANA) wordt nog ondersteund tot eind 2027, met verlengde ondersteuning tegen meerprijs tot eind 2030. SAP R/3 is al jaren uitgefaseerd. SAP Business Suite (waar ECC onderdeel van was) en Business All-in-One zijn vervangen door S/4HANA in verschillende vormen. SAP richt zich nu op de verdere uitrol en ontwikkeling van S/4HANA.

Welke SAP-leveranciers en -partners zijn er?

Zoals veel grote softwarefabrikanten, maakt SAP gebruik van partners die het SAP ERP-systeem bij de klant installeren. SAP deelt partners in op basis van omzet, competentie (bouwmogelijkheden) en marketinginitiatieven. Het aantal SAP-diensten en -voordelen neemt toe naarmate de status van de partner hoger wordt.

In de ERP Wijzer staan cruciale aandachtspunten waardoor de verschillen tussen de leveranciers helder worden. Hiermee kan worden voorkomen dat er voor een partner wordt gekozen die niet goed aansluit bij je organisatie.

Er bestaan verschillende partnerlevels:

  1. SAP Platinum Partner: dit is de hoogste partnerstatus binnen het ecosysteem. Dit soort partners opereren wereldwijd en hebben een bewezen expertise in meer SAP-oplossingen. Ze moeten voldoen aan strenge criteria op het gebied van klanttevredenheid, certificeringen, omzet en innovatie. Voorbeelden zijn grote organisaties zoals Accenture, Deloitte, Capgemini en IBM.
  2. SAP Gold Partner: deze partijen hebben een hoog niveau van specialisatie en ervaring. Ze zijn vaak regionaal actief of gericht op specifieke sectoren of oplossingen. Gold-partners voldoen aan eisen voor certificering, klantsuccessen en trainingen. Ze hebben doorgaans meer gecertificeerde consultants in dienst.
  3. SAP Silver Partner: dit zijn erkende partners met bewezen kennis, maar op kleinere schaal. Ze hebben een focus op specifieke oplossingen of markten. Silver Partners zijn actief in sales, implementatie of support.
  4. SAP PartnerEdge Member: zij hebben toegang tot SAP-tools, maar hebben (nog) geen officiële status als Silver, Gold of Platinum. Dit zijn vaak beginnende of zeer gespecialiseerde niche-partners.

SAP werkt ook met aanvullende partnertypes binnen het PartnerEdge-programma, zoals Build Partner (bouwt eigen oplossingen op het SAP-platform), Sell Partner (verkoopt SAP-oplossingen), Service Partner (implementeert of ondersteunt SAP) en Run Partner (biedt SAP-oplossingen als managed service, bijvoorbeeld hosting). Partners kunnen meerdere rollen combineren.

In Nederland en België is er een groot aantal SAP ERP-leveranciers, maar het is niet eenvoudig om de verschillen te ontdekken en om erachter te komen welke partij het beste bij je organisatie past. ICT Portal houdt al ruim 10 jaar SAP-partners onder de loep. Gebruik onze selectietool om tot een onpartijdige SAP-partnerselectie te komen.

Wat kost SAP en welk budget zal je moeten vrijmaken?

De kosten van een ERP-systeem hangen af van een aantal factoren, zoals het aantal gebruikers en de hoeveelheid en complexiteit van de toepassingen.

Business One is het meest betaalbare ERP-systeem van SAP, en een klein bedrijf moet rekening houden met minimaal een investering van 60.000 euro. Voor SAP S/4HANA Cloud Public Edition (GROW with SAP) begint de minimale investering vanaf 150.000-200.000 euro. En voor SAP S/4HANA Cloud Private Edition (RISE with SAP) is minimaal een budget van 500.000 euro nodig. Vraag de ERP Wijzer 2025 aan voor een duidelijk ERP-rekenvoorbeeld, inclusief een overzicht met alle type SAP-licentiekosten (cloud en on-premise).

“SAP is log en duur”

Het is een uitspraak die vaak wordt gedaan, maar zeker niet altijd klopt:

Voor sommige bedrijven klopt het beeld: SAP is dan niet de beste keuze, bijvoorbeeld vanwege beperkte flexibiliteit of omdat een eenvoudiger systeem beter past bij de organisatie.

Maar het loont om wat grondiger onderzoek te doen. Een duurder ERP-pakket kan op termijn soms voordeliger uitpakken, doordat het beter aansluit bij de processen en sneller rendement oplevert (ROI). SAP biedt zeer volwassen, doorontwikkelde oplossingen met sterke proceslogica en robuuste workflows. Wat soms als ‘stug’ wordt ervaren, is in de praktijk vaak het resultaat van best practices die zich wereldwijd bewezen hebben.

De keuze voor SAP of een alternatief moet dus niet alleen op basis van kosten gebeuren – het draait om functionele dekking, ondersteuning, toekomstbestendigheid en de mate waarin het systeem aansluit op de organisatie. En juist daardoor is het mogelijk dat SAP tóch de betere keuze blijkt te zijn, ondanks de hogere prijs op de offerte.

Voor de zekerheid: ICT Portal is onpartijdig. We helpen bij het ERP selectieproces, waarbij onze aanbeveling SAP kan zijn, of een alternatief – net wat het beste past bij de organisatie.

[Wizard] SAP of toch een ander ERP-pakket?