WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Microsoft Dynamics 365: een ERP in de cloud voor middelgrote en grote bedrijven

Na een lange periode van ontwikkeling en aanpassingen heeft Microsoft Dynamics 365 voor grote bedrijven duidelijk vormgegeven. Het is een volledige cloud-oplossing geworden, opgebouwd uit verschillende applicaties die af te nemen zijn in SaaS-vorm. Microsoft benadrukt zelf vooral de combinatie van Een ERP-systeem brengt belangrijke informatie van verschillende bedrijfsafdelingen samen. Actuele gegevens over de productie, in- en verkoop, logistiek en administratie worden gekoppeld. Automatische werkprocessen verhogen de productiviteit, en verlagen de kosten.ERP en Customer Relationship Management (CRM) is de term die gebruikt wordt voor het beheer van klantrelaties binnen een bedrijf. Een CRM-systeem wordt gebruikt voor de opslag, analyse en inzet van alle relevante klantinformatie.CRM. Het bedrijf belooft een vergaande integratie met Office 365 is de document management oplossing in de cloud van Microsoft, maar biedt ook mogelijkheden voor het creëren van documenten (Word, Excel, PowerPoint, etc.). Office 365 is inmiddels voor een groeiend aantal bedrijven een serieus alternatief voor de on-premise versie van het MS Office-pakket. In een bepaald opzicht lijkt Office 365 op de on-premise versie, maar er zijn wel degelijk een aantal verschillen. Wat zijn deze verschillen precies?Office 365 en Power BI. In hoeverre worden deze beloftes ingelost? Voor wie is Dynamics 365 het overwegen waard? Wat kan het pakket verwezenlijken waar voorgaande versies te kort schoten?

Inhoudsopgave

 1. Introductie Dynamics 365
 2. Ontwikkeling van het ERP-pakket
 3. Dynamics naar de cloud
 4. Wat is er nieuw?
 5. Implementatie van Dynamics 365
 6. Wat zijn de kosten?

Dynamics 365 in alle vormen en maten

Microsoft is al een paar jaar bezig met het uitdenken en ontwikkelen van een volledige Een ERP-systeem in de cloud is bedoeld voor het automatiseren van bedrijfsprocessen. Het systeem functioneert online, via de webbrowser of een applicatie. Daarmee hebben medewerkers toegang tot de ERP-software die draait op de servers binnen of buiten de eigen organisatie. Is een ERP-systeem aangeboden als SaaS (Software as a Service) wel zo interessant als de grote aanbieders doen geloven? Hebben fabrikanten als Microsoft, Oracle of het Nederlandse Exact Software gelijk als ze het hebben over de lage kosten?cloud-oplossing voor ERP. Veel productnamen en versies zijn de revue gepasseerd, wat voor heel wat verwarring heeft gezorgd. Ondertussen is het pakket algemeen bekend onder de naam Dynamics 365, maar projectleiders zitten nog steeds met vragen.

twijfels microsoft dynamics 365

In zijn huidige (definitieve) vorm is Dynamics 365 is opgebouwd uit vrij te kiezen applicaties, met elk hun specifieke functionaliteit(en). Een organisatie zal dus apps kiezen naargelang de bedrijfsprocessen die geoptimaliseerd moeten worden. Microsoft geeft haar klanten zowel de kans om de verschillende applicaties afzonderlijk als in een vastgelegde combinatie af te nemen. De meeste bedrijven kijken in de eerste plaats naar Dynamics 365 om hun kernprocessen te optimaliseren. Onder andere productie- en handelsbedrijven hebben vaak behoefte aan een oplossing voor financiële, operationele en retailactiviteiten. Voor dit doel zijn de applicaties Finance and Operations en Retail uitgewerkt.Dynamics 365 gebaseerd op losstaande applicaties. Microsoft biedt bedrijven verschillende manieren aan voor het combineren van applicaties tot een volwaardig ERP-systeem. Je kan een door Microsoft samengesteld ‘plan’ afnemen met vaste applicaties, of je pakket zelf samenstellen.

De De Whitepaper Dynamics 365 is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van Microsoft Dynamics 365 voor ERP en/of CRM. U vindt er onder andere: prijzen, functionaliteiten, een vergelijking van de verschillende formules, tips en belangrijke valkuilen.Whitepaper Dynamics 365 geeft een overzicht van de beschikbare mogelijkheden voor het samenstellen en afnemen van het ERP-pakket.

De (lange) weg naar Dynamics 365

In het begin leek het erop dat Microsoft bij een vrij traditionele pakketstructuur zou blijven. Er werden twee versies van het pakket gepland: Business en Enterprise. Deze zouden respectievelijk het cloud-equivalent van Microsoft Dynamics NAV 2016 is een van de ERP-pakketten die Microsoft biedt voor bedrijven uit het mkb. Het pakket, dat ondertussen al verschillende opvolgers heeft, kan gezien worden als een keerpunt in het Microsoft ERP productgamma. Een van de grootste veranderingen bestond uit de nieuwe manier waarop software-updates worden doorgevoerd. Vóór NAV 2016 verschenen de software-updates met het verschijnen van een nieuwe versie (NAV 2009, NAV 2013, NAV 2015, etc.), vanaf NAV 2016 wordt het programma automatisch vanaf de servers van Microsoft geüpdatet.Dynamics NAV en Microsoft Dynamics AX 2012, voorheen bekend als Axapta, is een zeer compleet ERP-systeem voor organisaties met verschillende (inter)nationale locaties. Het is het enige nog bestaande ERP-pakket van Microsoft dat on-premise geïnstalleerd wordt. Nieuwe installaties worden nauwelijks meer uitgevoerd. De nieuwste versie van AX is Dynamics 365, maar dit systeem is alleen in de cloud te implementeren.Dynamics AX worden. Dynamics 365 zou dus zowel voor het MKB als voor grote bedrijven verkrijgbaar zijn. Na de launch van de eerste applicaties in november 2016 werd duidelijk dat Dynamics 365 afwijkt van traditionele pakketten met een vaste basis. In plaats daarvan kwamen losstaande applicaties die onderling te combineren zijn tot een volwaardig ERP-systeem. Microsoft hield toen nog wel vast aan de opdeling in Enterprise en Business. In de VS en Canada kwamen ook beide versies op de markt. In Europa kwam alleen Dynamics 365 Enterprise Edition uit.

Eind 2017 nam Microsoft de beslissing om Dynamics 365 Business Edition terug van de markt te halen. De versie zal er voor de Europese markt nooit komen, en zal op termijn eveneens verdwijnen in de VS en Canada. Hierdoor werd Dynamics 365 Enterprise Edition omgedoopt tot kortweg Dynamics 365. Ondertussen kwam Microsoft al wel met een alternatief voor het MKB: Tussen eind 2017 en de lente van 2018 kwam Microsoft met twee nieuwe ERP-pakketten voor kleine en middelgrote bedrijven: NAV 2018 en Business Central. De systemen passen binnen een hele reeks ERP-vernieuwingen die Microsoft recentelijk heeft doorgevoerd. Maar wat zijn nu precies de voornaamste nieuwigheden? Hoe verhouden NAV 2018 en Business Central zich tegenover elkaar en tegenover Dynamics 365? Is de scheidslijn tussen de pakketten voor het mkb en grote bedrijven nog wel zo duidelijk?NAV 2018. NAV wordt door partners vaak gehost in de cloud, maar is in principe een Letterlijk vertaald betekent “on-premise” in het Nederlands “op locatie” of “ter plaatse”. Wanneer iets dus on-premise staat of gebeurt, wordt er verwezen naar de eigen locatie. In een bedrijfscontext kan je dit zien als de fysieke ruimte van het eigen bedrijf. Wanneer we over software spreken, betekent een installatie on-premise dat de software binnen de eigen IT-infrastructuur wordt geplaatst. De software wordt hierbij op de eigen servers geïnstalleerd, en niet, zoals het geval is bij cloud computing, op externe servers.on-premise-oplossing. Daarom bracht Microsoft op 2 april 2018 ook een cloud-variant op de markt, Business Central genaamd. Beide pakketten voor het MKB omvatten alle belangrijke vernieuwingen en applicaties voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Voor wie Microsoft de voorbije jaren een beetje gevolgd heeft, zijn waarschijnlijk ook de namen Project Madeira was een project van Microsoft op het gebied van ERP in de cloud voor kleine en middelgrote bedrijven. Het was de voorloper van Dynamics 365. De belangrijkste vernieuwing was dat de applicatie als SaaS-service werd aangeboden in Microsoft Azure. Project Madeira werd gehost in de Microsoft cloud als bètaversie, en was sinds april 2016 beschikbaar voor de Amerikaanse markt. De bedoeling was dat de definitieve versie in het laatste kwartaal van 2016 uitkwam.Madeira en Tenerife bekend. De vele ontwikkelingsfases en gewijzigde plannen van Dynamics 365, NAV 2018 en Business Central hebben namelijk geleid tot evenveel werknamen. Om de verwarring nog groter te maken, wordt de naam Dynamics 365 zowel gebruikt voor het specifieke pakket voor grote bedrijven, als om pakketten en vernieuwingen te benoemen die vallen onder de hele nieuwe structuur. In dit laatste geval is het dus niet vreemd om termen tegen te komen als Dynamics 365 Business Central of Dynamics 365 NAV.

microsoft dynamics 365 cloud erp on-premise

Microsoft brengt ERP volledig naar de cloud

In 2018 sprong Microsoft volledig mee op de kar van Cloud computing is het gebruik van software of opgeslagen gegevens (database) via een netwerk, meestal het internet. Bedrijfssoftware of een database in de cloud kan op uw eigen servers worden geïnstalleerd of op de servers van een derde partij. Een bedrijf hoeft bovendien niet volledig voor de cloud of het lokale model te kiezen: lokaal geïnstalleerde software kan in veel gevallen perfect gebruik maken van een online database.cloud en SaaS-licenties zijn licenties die periodiek gefactureerd worden. SaaS staat voor Software as a Service. De leverancier biedt de oplossing dus niet te koop aan, maar factureert voor het gebruik ervan.SaaS. Dynamics 365 is dan ook enkel als cloud-oplossing in SaaS-vorm af te nemen. De steeds grotere flexibiliteit van de cloud en de steeds betere IT-security is het geheel van beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat bedrijfsinformatie beschermd wordt. Hiervoor worden verschillende soorten technologie gebruikt. Het kan gaan over de beveiliging van digitale data, maar ook van data op fysieke dragers (die met technologische middelen beschermd worden). beveiligingsmaatregelen zorgen er namelijk voor dat steeds minder organisaties nog vragen naar systemen die on-premise worden ingericht.

Gartner: “By 2020, a corporate ‘no-cloud’ policy will be as rare as a ‘no-Internet’ policy is today.”

Dat er volop wordt ingezet op de cloud wil echter niet zeggen dat Microsoft klanten die on-premise werken volledig laat vallen. Over AX zegt Microsoft zelf dat de on-premise versie zal blijven bestaan, al lijkt een nieuwe versie er niet meteen aan te komen. De ondersteuning voor de laatste versie, AX 2012 R3 is gepland tot januari 2023. Op dit moment hebben bedrijven dus nog de keuze tussen verschillende Microsoft-pakketten, zowel on-premise als in de cloud. In de De Whitepaper Dynamics 365 is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van Microsoft Dynamics 365 voor ERP en/of CRM. U vindt er onder andere: prijzen, functionaliteiten, een vergelijking van de verschillende formules, tips en belangrijke valkuilen.Whitepaper Dynamics 365 staat een overzicht van welk pakket geschikt is voor welk soort bedrijf.

Welke vernieuwing brengt Dynamics 365?

Voordat een bedrijf een nieuw ERP-pakketten zijn er in allerlei soorten en maten, maar welke systemen passen het beste bij uw organisatie? En wanneer het juiste ERP-pakket is gevonden, welke ERP-leverancier heeft de beste pakketprijzen en blinkt uit in betrouwbaarheid? Het is belangrijk om te weten dat het selecteren van een ERP-pakket eigenlijk niet bij de selectie zelf begint. Er gaat eerst een ander proces vooraf aan de selectie van de juiste ERP-software. Organisaties die de bedrijfsprocessen uitvoerig in kaart brengen komen achteraf minder vaak voor verrassingen te staan. Het maken van een zogenaamde blueprint zorgt ervoor dat een bedrijf een duidelijk beeld heeft van de interne afdelingen, hun onderlinge verhoudingen en processen. Zo kunnen er vervolgens belangrijke besluiten worden genomen, zoals de gewenste functionaliteiten en de manier waarop het pakket moet worden geïmplementeerd (on-premise, cloud of hybride).ERP-pakket overweegt, wil het natuurlijk zeker zijn van de toegevoegde waarde van een dergelijk systeem. Bovendien zal de overstap op elke organisatie een andere uitwerking hebben. Onderstaande vernieuwingen zijn de belangrijkste die Dynamics 365 brengt. Zo kunnen bedrijven een eerste inschatting maken van de mogelijkheden.

structuur microsoft dynamics 365

Integratie tussen ERP en CRM staat centraal

Met het nieuwe ERP-systeem voor grote bedrijven brengt Microsoft in de eerste plaats een vergaande integratie tussen De functionaliteiten van een ERP-systeem spelen een belangrijke rol bij de keuze van het meest geschikte ERP-pakket voor bedrijven. Voor de verschillende toepassingen van een bedrijf zijn specifieke functies nodig, afhankelijk het type interne proces. Het grote aanbod aan ERP-software kan zorgen voor verwarring bij het selecteren van de benodigde functionaliteit. Bovendien zorgen verschillende interne configuraties van de ERP-software ervoor dat de mogelijkheden van pakket tot pakket en van leverancier tot leverancier kunnen verschillen. Hoe kan een nieuwe functionaliteit aan ERP-software worden toegevoegd? Welke verschillende opties en mogelijkheden bestaan er op de markt?ERP– en In 2018 kwam Microsoft met een grote vernieuwingsslag: Dynamics 365. Met deze vernieuwing werd naast ERP ook CRM onder handen genomen, en werd de uitfasering van voorgaande CRM-pakketten in gang gezet. Sinds Dynamics 365 is Microsoft volledig gaan inzetten op de cloud. Sommige partners blijven oplossingen nog wel lokaal op de eigen servers installeren, maar Microsoft probeert zijn klanten zoveel mogelijk naar de cloud en in het SaaS-model te bewegen. Veel implementatiepartners van Microsoft weigeren zelfs projecten van bedrijven die niet bereid zijn naar de cloud te migreren. CRM-functionaliteiten. Voorheen moesten klanten voor een totaaloplossing rekenen op Microsoft’s standaard connector, die nogal wat gebreken vertoonde. Daarom deden veel bedrijven beroep op een gespecialiseerde partner voor het instellen van een koppeling, een proces dat veel kennis vereiste. Met Dynamics 365 heeft Microsoft gezorgd voor een standaardintegratie, die de partner veel eenvoudiger en dus sneller kan aanpassen aan de specifieke sector van de klant.

Common Data Model zorgt voor compatibiliteit van applicaties en data

Het Common Data Model is een standaard datamodel dat Microsoft ontwikkeld heeft om ervoor te zorgen dat al hun oplossingen compatibel en eenvoudig te integreren zijn. Ook ingevoerde data wordt in bepaalde basisformaten opgeslagen. Zo maakt het in principe niet meer uit op welke soort server de data staat. De oplossingen en data sluiten door het gemeenschappelijke datamodel veel eenvoudiger op elkaar aan.

Flow laat systemen met elkaar communiceren

Met Flow kan elk bedrijf zijn eigen workflows inrichten. De organisatie beslist zelf welke applicaties of systemen met elkaar communiceren en op welke manier. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden om nieuwe klantencases vanuit de sales-applicatie naar de productie-applicatie te laten doorstromen voor de orderverwerking. De inrichting, of mapping, van deze Een workflow, werkstroom genoemd in het Nederlands, is een opeenvolging van stappen die bedrijven moeten doorlopen om een bedrijfsproces uit te voeren. Met een workflow wordt in een softwaresysteem vastgelegd hoe een bepaalde taak uitgevoerd moet worden, of hoe een document beheerd moet worden. Er wordt ook bepaald wie elke stap moet uitvoeren.workflows gebeurt door implementatiepartners. Het blijft dus wel belangrijk dat de gekozen implementatiepartner ervaring heeft met Dynamics 365 en de specifieke branche van het bedrijf. In de De Whitepaper Dynamics 365 is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van Microsoft Dynamics 365 voor ERP en/of CRM. U vindt er onder andere: prijzen, functionaliteiten, een vergelijking van de verschillende formules, tips en belangrijke valkuilen.Whitepaper Dynamics 365 staat een checklist die bedrijven kan helpen bij het selecteren van de juiste implementatiepartner.

Power Apps voorkomen maatwerk

Een tweede toepassing van het Common Data Model is de vereenvoudigde ontwikkeling van eigen applicaties. Voordien moesten implementatiepartners per klant ingewikkelde extensies ontwikkelen. Zo maakten ze eigenlijk telkens weer specifiek maatwerk. Microsoft heeft er met het Common Data Model echter voor gezorgd dat nieuwe applicaties in de eenvoudigere VS-code staat voor Visual Studio Code. Dit is een open source broncode editor van Microsoft waarmee doorontwikkeld kan worden op de broncodes van Microsoft zelf, Linux of Apple. VS-code zelf is gratis, maar om de broncode van de programma’s te kunnen bewerken, moeten er wel rechten gekocht zijn van het originele product. Zo kunnen bedrijven zonder licentierechten op een ERP-systeem van Microsoft, geen extra functionaliteiten of applicaties schrijven voor dit programma. Bovendien geven de meeste leveranciers ook de rechten op de broncode niet meteen aan de eindklant, maar gaat de extra softwareontwikkeling via gecertificeerde partners.VS-code kunnen geschreven worden. Een bijkomende nieuwigheid is dat ook extern ontwikkelde applicaties beschikbaar kunnen worden gesteld aan de hele Microsoft-community. Dit verloopt via de AppSource, het online verkooppunt van Microsoft-applicaties.

Power BI is voortaan standaard

NAV-gebruikers waren al aardig op weg gezet, maar met het Common Data Model brengt Microsoft ook voor grote bedrijven een vernieuwing op het vlak van Power BI is een applicatie voor Business intelligence (BI) van Microsoft, waarmee bedrijfsdata geanalyseerd kunnen worden. Deze data komen uit een datawarehouse, een database, Common Data Service, Excel-tabellen of een ander systeem dat gegevens van de organisatie verzamelt en beheert. In principe kunnen zelfs data van sociale media worden geanalyseerd (bijvoorbeeld de hoeveelheid reacties op een Instagram-post). Meestal zijn het data-analisten of specialisten in business intelligence die gebruik maken van Power BI. De applicatie kan echter ook op een minder gespecialiseerd niveau worden gebruikt, om de analyseresultaten grafisch duidelijk en aantrekkelijk weer te geven.Power BI. De functionaliteit voor Bedrijven die gebruik maken van business intelligence, analyseren grote hoeveelheden ‘ruwe’ data, met als doel daarmee waardevolle informatie te verkrijgen voor het maken van strategische en operationele bedrijfsbeslissingen (business insights). Deze zogenaamde ruwe data is meestal afkomstig uit verschillende softwaresystemen binnen het bedrijf, zoals een ERP, HRM, DMS of gespecialiseerde financiële software. business intelligence is namelijk standaard in elke applicatie gebouwd. Op basis van de gegevens uit één of meerdere applicaties kan de functionaliteit de gewenste analyses maken en die (grafisch) weergeven. Zo kan er bijvoorbeeld een interactieve wereldkaart worden weergegeven met de locaties van klanten en de omzet per land. Bedrijven kunnen tegen extra betaling ook kiezen voor de pro-versie van Power BI. Deze biedt enkele extra’s zoals real-time inzicht.

dynamics 365 power bi

Artificial intelligence wordt voortgezet in Dynamics 365

Voor bedrijven die dat wensen, heeft Dynamics 365 verschillende toepassingen op basis van artificiële intelligentie. Op basis van een stemcommando kon Cortana al langer zelfstandig informatie uit het ERP of van het web opzoeken, maar nu suggereert het ERP ook zelf bepaalde acties. Wanneer een vertegenwoordiger bijvoorbeeld in de buurt is van een klant waarmee al lang geen contact meer is geweest, kan er via zijn of haar telefoon een suggestie binnenkomen om er even langs te rijden. Bovendien kan er eventueel gekozen worden voor een integratie met slimme apparaten (De hardware van een informatiesysteem is de materiële component, alles wat je fysiek kan aanraken. Voorbeelden hiervan zijn de computermuis, het scherm, het toetsenbord, de processor, de harde schijf etc. Om een informatiesysteem te doen werken, moet deze hardware aangedreven worden door verschillende programma’s, die niet materieel zijn. Zo is er een besturingssysteem nodig (zoals Windows of MacOS), en wordt er vaak extra software geïnstalleerd voor de uitvoering van specifieke taken. Dit kunnen eenvoudige taken zijn zoals tekstverwerking, maar ook video-editing of zelfs de gehele Enterprise Resource Planning.hardware en software). Zo kan het ERP worden gekoppeld aan smart glasses die Orderpicking is het proces waarbij een magazijnmedewerker de artikelen beschreven op een pakbon uit het magazijn haalt en verzamelt. Hierna maakt deze medewerker, ook wel een orderpicker genoemd, de verzameling gereed voor verzending naar klanten of voor intern gebruik. Bovendien moet de orderpicker ook in de voorraad aangeven dat een artikel gepickt is, en wordt hij of zij vaak ingezet voor de ontvangst en de opslag van goederen in het magazijn.orderpicken in augmented reality laten verlopen, of kunnen hologrammen gemaakt worden van leden die een vergadering op afstand bijwonen of van een bouwproject dat de architect in 3D heeft uitgetekend.

De implementatie van Dynamics 365 vergt goede voorbereiding

De implementatie van Dynamics 365 verschilt op zich niet veel van andere cloud-oplossingen voor Enterprise Resource Planning. De implementatietijd varieert van 6 tot 9 maanden voor een volledige ERP-oplossing, en ligt rond de 30 dagen als er alleen Customer Relationship Management (CRM) is de term die gebruikt wordt voor het beheer van klantrelaties binnen een bedrijf. Een CRM-systeem wordt gebruikt voor de opslag, analyse en inzet van alle relevante klantinformatie.CRM wordt afgenomen. Een goede voorbereiding is essentieel om deze implementatietijd niet te doen oplopen. Het belangrijkste element in het voortraject is het specificeren van welke data en processen er in het systeem beheerd moeten worden. Deze fase kan gebruikt worden om de eisen, wensen en bezorgdheden van alle werknemers te bekijken en verwerken. Met deze input kan de werkgroep voor het project dan de gesprekken en de Onderzoek naar de uitkomsten van verschillende implementaties leveren verschillende resultaten op: van gestegen efficiëntie binnen een organisatie, tot kopzorgen door een totaal mislukt project. Maar waarom zijn de resultaten zo verschillend en hoe wordt ERP-software succesvol geïmplementeerd? Wat staat een bedrijf te wachten bij de start van een ERP-implementatietraject?implementatie met de partner aangaan.

Upgrade vanuit Microsoft Dynamics AX

Eigenlijk is er geen groot verschil tussen het overstappen naar Dynamics 365 vanuit een Microsoft-systeem of vanuit een ander ERP. De implementatietijd blijft hetzelfde. Jammer voor heel wat bedrijven is dat maatwerk niet één op één overgenomen kan worden. Dit zal opnieuw moeten worden ingericht in de vorm van Flows en specifieke PowerApps. Positief is wel dat deze inrichting veel eenvoudiger en sneller gaat dan voorheen. Voor AX-gebruikers is het ook interessant te weten dat ze bij een overstap naar Dynamics 365 het onderhoudscontract van Microsoft mee kunnen overnemen. Dit bespaart extra onderhandelingen en haalt het volledige kostenplaatje wat naar beneden.

Welke kosten zijn er verbonden aan Dynamics 365?

De Met Dynamics 365, een ERP-systeem in de cloud voor middelgrote en grote organisaties, introduceert Microsoft een ander kostenmodel. Het ERP-pakket is af te nemen in SaaS-vorm, wat een vaste licentieprijs per gebruiker per maand inhoudt. Er zijn echter ook andere factoren om rekening mee te houden. Welke invloed hebben bijvoorbeeld de implementatietijd of een specifieke inrichting op de investering? Hoe zijn de contracten opgesteld? En met welke verborgen kosten moeten bedrijven rekening houden?kosten voor Dynamics 365 zijn door Microsoft duidelijk vastgelegd. De licentieprijzen liggen tussen de 97 euro per Vaak wordt er met full user gerefereerd aan gebruikers die bevoegd zijn om gegevens uit een softwaresysteem te raadplegen en wijzigingen door te voeren. De term staat tegenover de benaming limited user: een gebruiker die het systeem wel kan raadplegen, maar beperkt is in de verwerkingsmogelijkheden. Een strakke afbakening van de twee termen bestaat echter niet. De invulling verschilt per soort software, pakket en leverancier.full user per maand (enkel het CRM-gedeelte), en 178 euro per full user per maand voor een volledige ERP- en CRM-oplossing. Toch hangen de uiteindelijke kosten erg af van de keuzes van het bedrijf zelf. Er zijn drie belangrijke vragen die elke organisatie die Dynamics 365 wil implementeren zich daarbij zou moeten stellen:

 1. Welke applicaties sluiten het beste aan bij het bedrijf?
  1. Alleen ERP.
  2. Alleen CRM.
  3. Combinatie van ERP en CRM.
  4. Eigen samenstelling door vrij te kiezen applicaties.
 2. Welke soort gebruikers zullen van het ERP gebruik maken?
  1. Persoon als full user (een gebruiker met volle gebruikersrechten over alle applicaties, die fulltime met het systeem zal werken).
  2. Device als full user van één bepaalde applicatie (verschillende gebruikers die het device, bijvoorbeeld een PC, met de licentie delen).
  3. Persoon als full user van één bepaalde applicatie.
  4. Persoon met enkel recht tot inzage en delen van kennis (Over het algemeen wordt met limited user gerefereerd aan gebruikers die software kunnen raadplegen, maar geen (grote) wijzigingen kunnen doorvoeren. Zo kunnen werknemers op de productieafdeling bijvoorbeeld in de module voor Shop Floor Control van het ERP-systeem de productieplanning raadplegen. Soms kan hen ook de mogelijkheid geboden worden om bij het voltooien van bepaalde werkzaamheden hun taak af te vinken. Een full user heeft daarentegen meer rechten en (vaak volledige) bevoegdheden.limited user).
 3. Is een sectorspecifieke inrichting of De naam 'schil' wordt gebruikt wanneer een leverancier verschillende functionaliteiten ontwikkelt, die samen een aanvulling vormen op een bestaand pakket. Deze wordt dan als een 'schil' bovenop het bestaande systeem gelegd (gekoppeld).schil gewenst?

De antwoorden op bovenstaande vragen zullen een grote invloed hebben op de prijs die een bedrijf uiteindelijk betaalt voor Microsoft Dynamics 365. Als er een sectorspecifieke inrichting gewenst is, zal het uiteindelijke kostenplaatje bovendien ook sterk bepaald worden door de implementatiepartner. De De Whitepaper Dynamics 365 is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van Microsoft Dynamics 365 voor ERP en/of CRM. U vindt er onder andere: prijzen, functionaliteiten, een vergelijking van de verschillende formules, tips en belangrijke valkuilen.Whitepaper Dynamics 365 geeft een overzicht van verschillende scenario’s en hun prijzen.

Beoordeel dit artikel:
Totaal: 1 Gemiddeld: 5

Dit artikel als bron gebruiken?

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2018, 2 april). Microsoft Dynamics 365: een ERP in de cloud voor middelgrote en grote bedrijven. Geraadpleegd op ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/enterprise-resource-planning/erp-pakketten/microsoft-dynamics-365