WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Kritische blik op Odoo: is dit modulaire ERP-systeem het overwegen waard?

In de groeiende markt van ERP-systemen komt Odoo steeds vaker voor op de ERP-shortlist van oriënterende bedrijven. Het pakket staat bekend om zijn modulaire structuur en kostenefficiëntie, maar hoe zit het met de stabiliteit en mate van volwassenheid van Odoo? In dit artikel nemen we Odoo ERP onder de loep, met speciale aandacht voor de functionaliteit, flexibiliteit en implementatie-uitdagingen. Dit biedt bedrijven die overwegen dit platform te gebruiken een onpartijdig overzicht.

Inhoudsopgave:

  1. Introductie van Odoo
  2. Voor wie geschikt?
  3. Screenshots user interface
  4. Edities en laatste versie
  5. Modules en apps
  6. Wat zijn de kosten?
  7. Implementatie
  8. Migreren en upgraden
  9. Odoo-partners, let op bij de keuze
  10. Wat is OCA?
  11. Wel of niet Odoo overwegen?
    1. Voordelen
    2. Nadelen

Even voorstellen: Odoo.

Odoo is een softwarebedrijf dat een open source ERP-pakket biedt. Dit gelijknamige softwarepakket bestaat uit een reeks modulaire zakelijk apps die samenwerken om een volledig aanpasbaar beheersysteem voor bedrijfsprocessen te vormen.

Odoo (voorheen bekend als OpenERP) werd opgericht in 2005 in Wallonië (België). Het ERP-systeem is geschreven in de programmeertaal Python. Odoo heeft 8 miljoen gebruikers wereldwijd en een grote community met ongeveer 1500 actieve leden.

Vergelijk Odoo met andere ERP-systemen, zoals SAP en Microsoft Business Central, of meer lokale partijen zoals AFAS en Exact in de ERP Wijzer.

Voor welke bedrijven is Odoo geschikt?

De software is ontworpen om bedrijven van verschillende groottes en sectoren te helpen bij het beheren, automatiseren en stroomlijnen van hun bedrijfsprocessen. Odoo wordt het meeste gebruikt door het volgende type bedrijven:

  • Kleine bedrijven, start-ups en scale-ups: je kunt klein en gratis beginnen (Community-editie). De software is modulair opgebouwd en kan meegroeien met je bedrijf.
  • E-commerce bedrijven: de geïntegreerde modules voor websitebouw, e-commerce, voorraadbeheer en CRM is geschikt voor online retailers.
  • Bedrijven uit verschillende sectoren zoals:
    • productie (productie- en voorraadbeheer, MRP);
    • groothandel, logistiek en distributie (voorraadbeheer, orderverwerking, inkoop en verkoop);
    • de bouw (bouwsector);
    • dienstverlening (projectbeheer, tijdregistratie en facturatie);
    • onderwijs (administratie en leerlingvolgsysteem);
    • gezondheidszorg (beheer patiëntgegevens, afspraken, voorraadbeheer);
    • retail (POS een voorraadbeheer);
    • non-profit (evenementbeheer, administratie, donatiebeheer, vrijwilligerswerk, financieel beheer).

Screenshots: visuele indruk van de gebruikersomgeving

Hieronder staan twee screenshots die je een duidelijk beeld geven van wat je in de praktijk kunt verwachten van de Odoo-softwareomgeving:

odoo hoofdmenu screenshot ui
Screenshot 1: hoofdmenu
odoo projectmanagement module screenshot ui
Screenshot 2: voorbeeld projectmanagementmodule

Edities en laatste versie

Odoo is beschikbaar in twee edities:

  • Odoo Community (open source)
  • Odoo Enterprise (betaalde licentie)

Odoo Community is de kern waarop Odoo Enterprise is gebouwd. De laatste versie van Odoo is versie 18, gelanceerd in oktober 2024.

Open Source versus Low-Code

Open source software is gratis beschikbaar voor iedereen om te gebruiken, aan te passen en te verspreiden. Het draait om transparantie en ontwikkeling door de gebruikersgemeenschap. De broncode is openbaar en kan worden aangepast door gebruikers.

Low-code platforms daarentegen bieden een visuele ontwikkelomgeving waar gebruikers applicaties kunnen bouwen met minimale handmatige codering. Ze zijn ontworpen om de ontwikkelingstijd te versnellen en zijn gemakkelijker te gebruiken voor niet-programmeurs.

Uit welke modules en apps bestaat Odoo?

Odoo bestaat uit meer dan 30 kernapplicaties die de basis vormen van een uitgebreid ERP-systeem. Hoewel de primaire ontwikkeling en het beheer door Odoo zelf worden gedaan, speelt de community een belangrijke rol in het verbeteren en verfijnen van deze applicaties. De bijdrage van de community omvat het geven van feedback, het rapporteren van bugs, en het uitvoeren van tests, wat bijdraagt aan de continue verbetering en betrouwbaarheid van Odoo’s softwareoplossingen.

De hoofdapplicaties van Odoo zijn o.a. financiën en boekhouding, inkoop en verkoop, CRM, marketing en sales, e-commerce, personeelsbeheer, documentbeheer, voorraadbeheer, kassasysteem, productie, planning, en projectmanagement.

Daarnaast heeft de community ruim 40.000 apps gebouwd. Met Odoo Studio kun je ook je eigen apps maken die weer geïntegreerd kunnen worden met andere Odoo-apps.

Wat kost Odoo ERP?

Als je de Odoo Community-versie gebruikt, dan betaal je niet voor licenties. Ter vergelijking: als je closed source ERP-pakketten wilt gebruiken, dan betaal je vanaf het begin licentiekosten per gebruiker, enkel voor het recht om de software te mogen gebruiken.

De kosten voor de Odoo Enterprise-versie bedragen 40 euro per gebruiker per maand. Je kunt dan alle functionaliteiten van het pakket gebruiken. Met deze versie krijg je support vanuit Odoo: je kunt een ticket aanmaken (bijvoorbeeld een bug met prioriteit) en dan gaat Odoo er ook echt iets aan doen. Odoo staat bekend als een prijstechnisch gunstige oplossing.

Bekijk de gratis ERP Wijzer voor de ERP-kostenindicator.

Implementatie-aanpak en uitdagingen

De implementatie van Odoo kun je in beheersbare, kleine stappen uitvoeren. Deze gefaseerde aanpak is vooral effectief voor kleinere organisaties met beperkte middelen. Begin met essentiële functies zoals het toevoegen van producten, maken van verkooporders, en het opzetten van de facturatie. Deze methode beperkt de initiële investering en bevordert een geleidelijke kennismaking met het systeem, waardoor elk teamlid vertrouwd raakt met de functionaliteiten voordat de volgende implementatiefase start.

Eén op de drie ERP-implementaties duurt langer dan verwacht. Raadpleeg gratis het Digiboek ERP-statistieken voor de oorzaken van deze vertraging en hoe ze te voorkomen zijn.

Het is belangrijk om bewust te zijn van de valkuilen bij zelfimplementatie van Odoo. Een veelvoorkomend probleem is het onderschatten van de complexiteit van ERP-systemen, vooral als er een gebrek aan diepgaande kennis van bedrijfsprocessen is. Zonder de juiste expertise kan dit leiden tot inefficiënt gebruik en gemiste kansen, resulterend in een systeem dat niet volledig aan de behoeften van het bedrijf voldoet.

Zonder deze expertise bestaat het risico dat het project komt stil te vallen. Een veelgehoorde klacht is dan: “het systeem werkt niet”, terwijl het probleem vaak ligt bij een onvolledige of incorrecte implementatie. Het is essentieel om een solide basis te leggen met goede training en toegang tot deskundige hulp voor wanneer er problemen ontstaan. Dit kan het verschil maken tussen een succesvolle implementatie en een systeem dat niet aan de verwachtingen voldoet.

Kun je gemakkelijk migreren en upgraden met Odoo?

Dit is een belangrijk punt van aandacht. Veel bedrijven beginnen met een Community-editie en willen na verloop van tijd upgraden naar een nieuwe versie (bijvoorbeeld van versie 15 naar 16, of van 16 naar 17). Je wilt tenslotte als bedrijf wel bijblijven met up-to-date software. Er zijn een aantal opties:

  • Standaard upgrade: de migratieservice zit standaard in de Enterprise-licentie. Koop je dus een licentie, dan doet Odoo de migratie voor je.
  • Inschakelen van een partner: een Odoo-partner kan de upgrade begeleiden, waarbij zij zorgen voor de technische uitvoering en eventuele aanpassingen aan maatwerk.
  • Zelf upgraden: voor technisch onderlegde gebruikers of teams kan men kiezen om zelf de upgrade uit te voeren. Dit vereist een grondige kennis van Odoo’s systemen en databases. Vanuit de community worden ook migratiescripts aangeboden, zodat je zelf aan de slag kunt. Maar denk er niet te lichtzinnig over, want het is specialistisch werk. Nieuwe versies bevatten vaak nieuwe modules, aangepaste structuren in de database, ontwikkelingen, etc.

Odoo-partners, let op bij de keuze!

Odoo is voor veel bedrijven een aantrekkelijk en betaalbaar ERP. Waar het meestal misgaat, is bij de partnerkeuze. Er zitten namelijk een aantal addertjes onder het gras.

Bij de keuze of je wel of niet van een Odoo-partner gebruik moet maken, zijn er een aantal overwegingen die je moet maken. Een gecertificeerde partner brengt expertise en ervaring mee, wat kan leiden tot een efficiëntere implementatie en maatwerkoplossingen die nauw aansluiten bij de bedrijfsprocessen. Partners kunnen ook waardevolle ondersteuning bieden na implementatie.

Maar een partner kan hogere kosten met zich meebrengen en je raakt wellicht afhankelijk van de specifieke vaardigheden en ervaring van de partner.

Let op!

Er zijn veel kleine Odoo-partners met slechts 1-2 klanten, vaak zelfstandig (technische hobbyist) of met een beperkt aantal werknemers. Bij het kiezen van een partner is het essentieel om te zoeken naar stabiliteit en capaciteit.

Een betrouwbare partner met een team van ervaren programmeurs en een aanzienlijk aantal referenties biedt meer zekerheid voor continuïteit en kwalitatieve ondersteuning. Daarnaast is het belangrijk een partner te kiezen die al projecten heeft uitgevoerd die vergelijkbaar zijn met het bedrijf waarvoor je werkt. Een ERP-implementatie voor een productiebedrijf is echt iets anders dan bij een handelsbedrijf. Wil je zeker zijn dat je met geschikte Odoo-partijen te maken krijgt, doorloop dan selectiekompas of overleg even met Floris via de chat. Een overlegmoment inplannen kan ook. ICT Portal heeft een database opgebouwd over de kwaliteit en betrouwbaarheid van Odoo-partners. Het is bijvoorbeeld van belang om niet alleen op technische programmeerkwaliteiten te selecteren, maar ook of een partner bedrijfsprocesmatig goed onderlegd is.

Wat is de OCA?

De Odoo Community Organisation (OCA) is een non-profit organisatie die een ondersteunende rol speelt in de ontwikkeling en promotie van Odoo. De stichting richt zich op het samenbrengen van de community om collectief te werken aan de verbetering van Odoo en het uitbreiden van de functionaliteit.

Als Odoo-gebruiker heb je de volgende voordelen van de OCA:

  • Modules en apps: je hebt toegang tot apps die door de community ontwikkeld zijn, die niet standaard in Odoo beschikbaar zijn.
  • Community support: je krijgt antwoorden op je vragen van andere gebruikers en ontwikkelaars.
  • Kwaliteitscontrole: de modules van de OCA ondergaan een beoordelingsproces, wat betekent dat ze doorgaans aan hoge kwaliteitsnormen voldoen. Niet elke module komt dus zomaar in het OCA-aanbod. De OCA coördineert ook, zodat dat de modules goed blijven.
  • Kostenbesparing: toegang tot een reeks gratis modules kan kosten besparen vergeleken met het kopen van commerciële add-ons of het zelf ontwikkelen van de functionaliteiten.

Odoo overwegen: waarom wel en waarom niet?

Een bedrijf in de oriëntatiefase voor een nieuw ERP-systeem zou Odoo kunnen beschouwen als een serieuze optie, afhankelijk van de specifieke eisen en wensen die het heeft. Hier zijn enkele redenen waarom je wel of niet zou kunnen kiezen voor Odoo:

Voordelen

  • Flexibiliteit van open-source: als open-source software biedt Odoo grote aanpasbaarheid en integratiemogelijkheden.
  • Uitgebreide functionaliteit: Odoo dekt een breed scala aan bedrijfsprocessen, van CRM en e-commerce tot productie en voorraadbeheer.
  • Kostenefficiëntie: in vergelijking met andere ERP-systemen kan Odoo kostenefficiënter zijn, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven.

Nadelen

  • Complexiteit bij grote schaal: voor zeer grote of complexe organisaties kan Odoo minder geschikt zijn in vergelijking met meer gespecialiseerde ERP-oplossingen.
  • Afhankelijkheid van community of derde partijen: voor specifieke aanpassingen of integraties ben je mogelijk afhankelijk van de community of externe consultants.
  • Prestatie- en schaalbaarheidsproblemen: in sommige gevallen kunnen er prestatie- of schaalbaarheidsproblemen optreden, vooral bij een groot aantal gebruikers of transacties.

De keuze voor Odoo moet dus gebaseerd zijn op een grondige evaluatie van de bedrijfsspecifieke eisen, IT-capaciteiten en strategische lange-termijndoelen.

Trap er niet in!

ICT Portal staat dagelijks in contact met bedrijven die intensief bezig zijn met hun ERP-project. De ERP Wijzer bevat een lijst van de top 10 valkuilen die het beste vermeden kunnen worden tijdens een ERP-traject.

Lees ook:

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2024, 7 november). Kritische blik op Odoo: is dit modulaire ERP-systeem het overwegen waard? ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/enterprise-resource-planning/erp-pakketten/odoo