WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Orderpicking

Wat is orderpicking?

Orderpicking is het proces waarbij een magazijnmedewerker de artikelen beschreven op een pakbon uit het magazijn haalt en verzamelt. Hierna maakt deze medewerker, ook wel een orderpicker genoemd, de verzameling gereed voor verzending naar klanten of voor intern gebruik. Bovendien moet de orderpicker ook in de voorraad aangeven dat een artikel gepickt is, en wordt hij of zij vaak ingezet voor de ontvangst en de opslag van goederen in het magazijn.

De term orderpicking komt oorspronkelijk uit de handel en productie, maar kan bij elk bedrijf met een magazijn voorkomen. Orderpicking is onlosmakelijk verbonden met warehouse management. Een ERP-systeem voor de (groot)handel of productie automatiseert deze twee essentiële taken.

Verschillende manieren van orderpicken

Sequentieel of parallel orderpicken

Sequentieel orderverzamelen betekent dat één of meerdere pakbonnen compleet worden afgewerkt door één persoon. Soms kan het ook door een team gebeuren, maar dan wordt de pakbon doorgegeven. Orderpickers werken bij deze methode nooit tegelijkertijd aan dezelfde order.

Bij parallel orderverzamelen picken meerdere medewerkers op hetzelfde moment artikelen voor een pakbon. Dit heeft als voordeel dat de pickers in een eigen zone kunnen werken. Zo blijven de loopafstanden beperkt.

Per order of per artikel orderpicken

Bij het picken per order wordt een pakbon eerst helemaal afgewerkt voordat er aan een nieuwe wordt begonnen. Dit kan sequentieel of parallel gebeuren. Er wordt echter nooit aan twee orders tegelijkertijd gewerkt.

Bij het picken per artikel worden verschillende pakbonnen samengenomen en heringedeeld per artikel of eventueel opslaglocatie. Elke orderpicker krijgt hierna een artikel of zone toegewezen. Werknemer 1 pickt bijvoorbeeld alle groenten uit de koeling, werknemer 2 pickt kruiden en werknemer drie ontfermt zich over de nodige kookpannen. Ook dit proces kan zowel sequentieel als parallel verlopen.

Technologie om orderpicken te vergemakkelijken

Er bestaan verschillende soorten technologie en software om orderpicken efficiënter te doen verlopen. De meest bekende technologische werkwijze is waarschijnlijk scanning. Hierbij gebruiken orderpickers handscanners om barcodes of RFID-tags te lezen. De code op een pakbon kan hen bijvoorbeeld de locatie van een artikel geven. De barcodes of tags op de artikelen zelf geven dan weer bevestiging aan een ERP-systeem dat het juiste artikel gepickt wordt, en actualiseert meteen de nieuwe voorraad in het systeem.

De laatste jaren is er naast scanning ook andere technologie in het magazijn verschenen. Zo bestaan er bijvoorbeeld headsets voor voice-directed warehousing, ook wel voice picking genoemd. Hierbij wordt de orderpicker door middel van audio naar de juiste opslaglocatie geleid, en bevestigt hij de picking door stemcommando’s. Zo heeft hij zijn handen vrij voor het picken zelf.

In sommige gevallen wordt de orderpicking volledig geautomatiseerd. Hierbij zijn er geen fysieke orderpickers meer, maar wordt het werk door grijpmachines of via een lopende band geregeld. Deze vorm wordt vooral ingezet bij bedrijven die veel met identieke orders werken. Een automatisch opslag- en orderverzamelsysteem wordt vaak met de Engelse term Automated Storage and Retrieval System (AS/RS) aangeduid.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2021, 19 oktober). Orderpicking. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/ict-lexicon/orderpicking