De komst en promotie van het ERP-systeem S/4 HANA deed al heel wat vermoeden, maar nu lijkt het ook waarheid te worden: de voorgaande ERP-systemen van SAP hebben een vervaldatum. SAP heeft aangekondigd dat er vanaf 31 december 2025 geen ondersteuning en updates meer beschikbaar zullen zijn voor SAP-systemen binnen de SAP Business Suite 7, noch voor Business All-in-One (R/3) of ECC.
Waarom stopt SAP met de voorgaande versies?
Het doel achter de uitfasering is dat bedrijven overstappen naar het nieuwste ERP-systeem SAP S/4 HANA (afkorting van SAP Business Suite 4 SAP HANA). SAP S/4 HANA is geschreven voor gebruik op het platform SAP HANA , de eigen database van SAP. Het ERP-pakket kan niet werken met andere databases, terwijl veel bedrijven vandaag de dag een SAP-pakket combineren met een eigen gekozen database. SAP wilt zijn klanten dus meer binnen het eigen ecosysteem houden.
Een voorbeeld van de combinaties van systemen die tot nu toe courant waren is de samenwerking tussen Oracle en SAP. Op dit moment verkoopt SAP bijvoorbeeld nog licenties voor de database van Oracle . Echter, beide bedrijven insinueerden in 2017 dat er misschien wel een einde zou kunnen komen aan de samenwerking. Op 24 mei 2017 stuurde Oracle het volgende persbericht de wereld in:
“SAP en Oracle kondigen met plezier aan dat er een langetermijnakkoord is bereikt over de voortzetting van de status van SAP als wereldwijde reseller [van licenties voor de Oracle-database] en technisch ondersteuner [voor deze database]. Al meer dan twintig jaar werken SAP en Oracle samen om gebruikers een gecombineerde SAP/Oracle-omgeving aan te bieden. Hierbij werken SAP-applicaties op een Oracle-database. Zolang de samenwerking wordt voortgezet, kunnen nieuwe en bestaande SAP-gebruikers Oracle-licenties kopen van SAP om hun SAP-applicaties te ondersteunen. SAP en Oracle zullen ook technische ondersteuning blijven bieden voor de gecombineerde Oracle/SAP-omgeving.” (Oracle website, vertaald)
Een maand later, op 29 juni 2017, werd het duidelijk dat het einde van SAP/Oracle realistisch is. Toen verscheen op de website van de SAP Australian User Group, die officieel erkend is door SAP, dit bericht:
“Tussen nu en 2025 blijft SAP geïntegreerd onderhoud bieden voor alle Oracle/SAP-omgevingen (full time and runtime). Tot 31 december 2023 blijft SAP runtime-licenties verkopen voor Oracle op de normale manier. Tussen 1 januari 2023 en 31 december 2025 zullen deze runtime-licenties alleen nog aangeboden worden aan bestaande Oracle-runtime-klanten.” (SAUG)
Opmerking: de runtime licenses waarover gesproken wordt zijn licenties die een onafhankelijke softwareontwikkelaar toelaten om de volledige code van de database te integreren in zijn eigen software. De code wordt meteen ingebed in deze software, en is dus niet beschikbaar voor gebruik in andere applicaties.
Vanaf 2017 zijn er geen officiële updates meer geweest over de continuïteit van de samenwerking tussen SAP en Oracle. Het is dus niet duidelijk of SAP na 2025 toch nog ondersteuning zal bieden voor Oracle-producten. De kans lijkt echter klein. De recente ontwikkelingen bij SAP hebben echter niet alleen effect op bedrijven die Oracle gebruiken als database. Ook wie gebruik maakt van bijvoorbeeld Microsoft, MySQL, PostgreSQL, IBM DB2 zal de gevolgen merken. SAP S/4 HANA functioneert alleen op de database waarvoor het pakket geschreven is, namelijk SAP HANA. Wat er met de eigen ERP-systemen SAP Business One en Business ByDesign gebeurt, is nog niet bekend. Deze pakketten zijn niet geschreven voor SAP HANA, maar worden ook niet vermeld als pakketten waarvoor de ondersteuning verdwijnt.
Welke opties hebben gebruikers van de SAP Business Suite 7, Business All-in-One (R/3) of ECC?
Voor bedrijven die een van de softwarepakketten gebruiken die uitgefaseerd zullen worden vanaf 2025, zijn er twee opties:
- Blijven doorwerken met hetzelfde pakket: het pakket op zich blijft op dezelfde manier werken. Zolang er geen problemen opduiken, of meer functionaliteit nodig is, hoeft het geen probleem te zijn dat er geen ondersteuning of updates meer geboden worden door SAP. Ondersteuning kan bovendien vaak door een derde partij worden afgenomen. Maar, updates worden soms ook doorgevoerd om een beveiligingsprobleem op te lossen. In deze gevallen is het risico hoger. Als de IT-security in het gedrang komt, is blijven doorwerken natuurlijk niet de beste optie.
- Veranderen van ERP-systeem: vroeg of laat zullen gebruikers van bovenstaande pakketten sowieso geconfronteerd worden met de noodzaak om over te stappen. Dit kan naar SAP S/4 HANA, maar ook naar een ERP-systeem van een andere ontwikkelaar. Het is voor sommige bedrijven dus ook het perfecte moment om de markt te verkennen.
Let op: veel bedrijven raken wat verward bij het zien van de vele opties voor ERP-systemen en implementatiepartners. In de ERP Wijzer vinden projectleiders daarom een vergelijking van eigenschappen en prijzen die verschillende ERP-leveranciers bieden. Bovendien kan een consultant van EKCIT bedrijven ook telefonisch helpen met het maken van een shortlist. (+31 (0)203690457)