WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Oracle EBS (E-Business Suite) onder de loep

Oracle EBS is een ERP-pakket dat bestaat uit verschillende modules, die samen de bedrijfsprocessen ondersteunen en verbeteren. Oracle EBS, een afkorting van E-Business Suite, verbindt verschillende informatiestromen binnen een organisatie met elkaar. Hierdoor kunnen processen binnen organisaties worden geautomatiseerd, wat de efficiëntie ten goede komt.

Oracle EBS in een notendop

Voor bedrijven uit diverse sectoren biedt Oracle E-Business Suite een platform met verschillende softwaremodules voor organisaties. De modules vormen samen een volledig ERP-systeem. Oracle EBS is geschikt voor bedrijven die verschillende specifieke bedrijfsprocessen efficiënter willen laten verlopen. Het platform biedt een breed aanbod van managementmodules voor veel soorten bedrijfsprocessen, zoals CRM (Customer Relationship Management) en HRM (Human Resource Management). Daarnaast zijn er uitgebreide mogelijkheden voor Business Intelligence en kunnen er verschillende producten van derden worden geïntegreerd. Het systeem draait om de eigen Oracle 12C database, die gebruikt maak van in-memory technologie. Het grootste voordeel hiervan is dat de snelheid waarmee business intelligence rapporten kunnen worden gemaakt flink kan worden verhoogd.

Hoe presteert Oracle EBS in de praktijk? Is Oracle EBS de juiste fit voor je bedrijf, of zijn er wellicht alternatieven? De ERP Wijzer schept duidelijkheid.

In het verleden liep Oracle altijd voor op het gebied van databasetechnologie. De concurrentie biedt tegenwoordig echter zeer serieuze alternatieven. SAP met Hana, en SQL Server van Microsoft ondersteunen ook in-memory technologie. In de ERP Wijzer 2023 staat een vergelijking tussen de verschillende databases en ERP-pakketten op de Nederlandse markt. Staat de pakketkeuze al vast, en is het voor u interessanter om te weten welke leverancier(s) op de Nederlandse markt het beste aansluit bij uw project? Dan zou u even contact kunnen opnemen met Floris, van het Europees Kenniscentrum voor Informatietechnologie, het kenniscentrum achter de ICT Portal. Voor kosteloos advies is hij te bereiken via: 020-36 90 457.

Welke modules heeft Oracle E-Business Suite?

Oracle EBS kan worden gepersonaliseerd door middel van de volgende modules en functionaliteiten:

  • Customer Relationship Management (CRM)
  • Human Resource Management (HRM)
  • Finance
  • Business Intelligence (BI)
  • Warehouse Management
  • Supply Chain Management
  • Bestelling- en prijsbeheer (Order & Price Management)
  • Logistiek- en transportbeheer (Logistics & Transportation Management)

In de volgende video (6:00 min, Engelstalig) krijgt u een beeld van hoe één van de nieuwste versies van Oracle’s ERP-systeem is opgebouwd.

Oracle E-Business Suite kan worden verbonden met een DMS-systeem, zodat het documentbeheersysteem vanuit het ERP direct kan worden benaderd. De compatibiliteit wordt door Oracle zelf verzorgd, door middel van een aantal standaard-connectoren voor de meest gebruikte pakketten. Voor software die hier buiten valt, kunnen connectoren op maat worden ontwikkeld door gespecialiseerde leveranciers.

Oracle Fusion versus Oracle EBS: vijand onder de eigen gelederen?

Met de verschijning van Oracle Fusion en de bijbehorende modules, ondervindt Oracle concurrentie van een eigen product. Van EBS is de afgelopen 4 jaar geen compleet nieuwe versie uitgebracht. Sommige partijen zijn het daarom niet altijd eens met de hoeveelheid ondersteuning en ontwikkeling die nog in het systeem worden gestoken. Hoewel er een aantal kleine upgrades zijn gedaan (12.2.4 en 12.2.5), gaan er geruchten dat Oracle bewust het aantal updates beperkt houdt, zodat Oracle Fusion in populariteit kan toenemen. Onderstaande tabel geeft een beeld van de verschillen die er bestaan tussen Oracle EBS en Oracle Fusion.

oracle ebs oracle fusion verschillen

De cloud is nu ook beschikbaar voor Oracle EBS

Met Oracle E-Business Suite in de cloud, kan het ERP vanaf elke plek worden benaderd. Met versie R12 van deze software, heeft Oracle besloten om flink te investeren in de cloud-versie van systeem. Hiermee komt het erp-systeem financieel gezien ook binnen bereik van het midden- en kleinbedrijf. Toch is niet gezegd dat het systeem zich goed laat aanpassen aan elk type bedrijf in dit segment. In de ERP Wijzer komt u erachter of bepaalde ERP-pakketten met een cloud-versie ook voor uw specifieke situatie een geschikte optie zijn.

Migratie Oracle EBS 11 naar EBS 12

Oracle heeft aangekondigd dat de support van Oracle EBS 11 komt te vervallen. Dit betekent dat er bijvoorbeeld geen nieuwe updates, nieuwe functies, patches of beveiligingswaarschuwingen meer worden aangeboden. Bedrijven staan dus voor de keuze om door te gaan met de huidige EBS 11 (met eventuele risico’s) of het systeem te upgraden naar EBS 12. Een upgrade of nieuwe implementatie van EBS 12 is echter niet eenvoudig. Het pakket heeft een andere structuur en gebruikers moeten wennen aan de ingrijpende veranderingen. Ontvang de ERP Wijzer voor meer specifieke informatie over deze upgrade-veranderingen.

Oracle EBS geschikt voor uw bedrijf of niet?

Oracle EBS voldoet aan de eisen die aan een standaard ERP-pakket worden gesteld op het gebied van voorraadbeheer, aankoop en verkoop, distributie en boekhouding. Sommige functionaliteiten, zoals die van een geavanceerde supply chain worden niet veel gebruikt door bedrijven met een beperkt productaanbod. Een organisatie moet een duidelijk beeld hebben van hoe de eigen bedrijfsprocessen in elkaar steken en op welke manier een ERP-pakket een positieve bijdrage kan leveren aan het verbeteren ervan. Niet altijd zijn de pakketten van de bekende merken het meest geschikt. Het kan zijn dan een kleiner en onbekender systeem beter bij een bepaalde sector of type bedrijf past. Maar hoe weet een organisatie welk type pakket het beste past? De ERP Wijzer 2023 helpt u bij het maken van een meer evenwichtige keuze.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2023, 23 maart). Oracle EBS (E-Business Suite) onder de loep. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/enterprise-resource-planning/erp-pakketten/oracle-ebs