WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Van SAP ECC naar S/4HANA in 2027: gedwongen migreren of overstappen van ERP?

SAP-klanten die het ERP-systeem SAP ECC (voorheen bekend onder de naam SAP R/3) gebruiken, komen in 2027 voor een voldongen feit te staan. Leverancier SAP stopt met de ondersteuning van dit ERP-pakket, waardoor het systeem end-of-life raakt. Wat zijn de (on)mogelijkheden voor bedrijven die hiermee te maken krijgen?

sap ecc migratie s4hana cloud support legacy
In de ERP Wijzer vind je een overzicht van alternatieve SAP ERP-pakketten, en een vergelijking van vergelijkbare ERP-pakketten, hun mogelijkheden en bijbehorende prijzen.

Migratie naar nieuwe SAP-versie

SAP wil graag dat bestaande klanten overstappen van het legacy-systeem SAP ECC (Enterprise Central Component) naar de nieuwe versie SAP S/4HANA Cloud. Dit nieuwe ERP-pakket kunnen bedrijven als SaaS afnemen in de publieke cloud. Lokale implementatiepartners kunnen meedenken door bijvoorbeeld het systeem (als het moet) in een private cloud te installeren.

Wat als bedrijven on-premise (lokaal) willen blijven werken?

SAP heeft verschillende Deployment Scenarios, zoals de leverancier dit zelf noemt. Hoewel de wens bij veel bedrijven overeind blijft om een ERP-systeem op de eigen servers te hebben – om zo volledige controle te houden over hun gegevens – is de nieuwe versie SAP gebaseerd op het principe ‘cloud first’.

Ook zijn er combinaties mogelijk, zoals een hybride model: een gedeelte van het ERP staat in de cloud, en een ander gedeelte on-premise.

ICT Portal heeft een vergelijkingstabel gemaakt met de verschillen tussen SAP S/4HANA on-premise en in de cloud. Er zijn namelijk een aantal belangrijke verschillen om rekening mee te houden tijdens de implementatie. Bekijk deze tabel in de ERP Wijzer.

Overstappen van ERP-systeem

Het komt vaak voor dat een ERP-pakket op een bepaald moment niet meer wordt verkocht, en een tijd later ook niet meer wordt ondersteund. Bedrijven staan dan voor een belangrijke beslissing: migreer ik naar de nieuwe versie van het ERP-pakket van dezelfde leverancier? Of maken we van de gelegenheid gebruik om weer met frisse ogen naar de ERP-markt te kijken voor eventuele alternatieven?

Meestal hebben bedrijven enkele (zo niet vele) jaren geleden een ERP-keuze gemaakt, en door de jaren heen kan er veel veranderd zijn. Wellicht past het pakket inmiddels minder goed bij het bedrijf, zijn de eigen bedrijfsprocessen of -activiteiten veranderd, of zijn er onverwachte nadelen opgedoken tijdens het gebruik van het ERP-systeem, etc.

ICT Portal adviseert altijd om diverse ERP-opties naast elkaar te leggen om vervolgens een weloverwogen keuze te maken. Dit kan het besluit zijn om bij SAP te blijven (andere opties blijken na het onderzoek toch minder geschikt), of overstappen (er zijn nieuwe pakketten voor de sector; er zijn goedkopere alternatieven; werken op een andere technologie; zijn flexibeler voor aanpassingen, etc.).

Het kenniscentrum doet onderzoek naar de gehele actuele ERP-markt, en biedt oriënterende projectleiders een kosteloze pakketselectie. Op basis van de specifieke wensen en eisen van het bedrijf worden er verschillende ERP-opties overzichtelijk naast elkaar gelegd. Neem hiervoor even contact op met ICT Portal via: +31 (0)20 369 0457.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2022, 5 juni). Van SAP ECC naar S/4HANA in 2027: gedwongen migreren of overstappen van ERP? ICT Portal. https://www.ictportal.nl/nieuws/enterprise-resource-planning/migratie-sap-ecc-naar-s4hana-2027-overstap