SAP S/4HANA is het meest recente pakket van SAP voor Enterprise Resource Planning (ERP). Het pakket is bedoeld voor grote bedrijven en multinationals, en maakt deel uit van het portfolio SAP Business Suite. SAP S/4HANA is tevens de opvolger van R/3 (ook bekend als Business-All-in-One) en ECC (Enterprise Central Component). Welke functionaliteiten biedt de software precies? Wat maakt SAP S/4HANA anders dan andere SAP-pakketten?
Inhoudsopgave
- Wat is SAP S/4HANA?
- Functionaliteiten
- Sectoren die gebruik maken van SAP S/4HANA
- Integratie met andere systemen
- Kosten van SAP S/4HANA
SAP S/4HANA in het kort
SAP S/4HANA, voluit SAP Business Suite 4 HANA, is een softwarepakket dat ERP combineert met Business Intelligence (BI) . Op deze manier worden grote hoeveelheden bedrijfsdata eenvoudig opgeslagen, weergegeven en verwerkt. Via het systeem kunnen bijvoorbeeld complexe vergelijkingen en berekeningen worden uitgevoerd.
Om van SAP S/4HANA gebruik te maken, moet ook het bijbehorende databasesysteem SAP HANA ingezet worden. Vanuit dit databasesysteem wordt ook de BI-component verstrekt. SAP S/4HANA kan zowel in de cloud als on-premise worden geïnstalleerd. Daarnaast is een hybridevorm mogelijk.
Let op! SAP wil het databasesysteem SAP HANA en SAP S/4HANA steeds meer naar voren schuiven. Vandaar dat vanaf 31 december 2025 de updates en de ondersteuning voor oudere varianten, zoals SAP R/3 (Business All-in-One ) en ECC stoppen. Lees het artikel over de uitfasering van SAP-systemen voor meer details.
SAP S/4HANA is niet hetzelfde als SAP HANA
Verwarring ligt op de loer, maar SAP S/4HANA en SAP HANA zijn wel degelijk twee verschillende dingen. SAP HANA is geen ERP-systeem, maar het in-memory databasesysteem van SAP. Dit betekent dat de data in het lokale geheugen van de database worden opgeslagen. Hierdoor is de database 10 tot 1000 keer sneller dan een traditionele database. SAP HANA is bekend om de enorme hoeveelheden data die het kan verwerken (big data ), en dat in real-time. Ook andere ERP-systemen kunnen gebruik maken van SAP HANA.
BasiskennisERP is software waarmee je uiteenlopende bedrijfsprocessen beheert. SAP is een bedrijf dat ERP-systemen aanbiedt. Niet alle ERP’s zijn van SAP, maar SAP’s producten vallen wel onder de categorie ERP.
Welke functionaliteiten biedt SAP S/4HANA?
De functionaliteiten van SAP S/4HANA zijn opgedeeld in basismodules (SAP S/4HANA Enterprise Management), modules per bedrijfsactiviteit (Line of Business Products, of LoB Products) en modules per bedrijfsactiviteit voor specifieke sectoren (LoB Products for specific industries). Zowel gewone LoBs als sectorspecifieke LoBs kunnen meteen samen met het basissysteem worden geïmplementeerd, of later apart worden aangeschaft.
Dit zijn alle mogelijke modules in SAP S/4HANA:
Asset Management
Finance
Human Resources
Manufacturing
Maintenance, Repair, and Overhaul
R&D / Engineering
Sales
Service
Supply Chain
Analytics Technology
Enterprise Technology
Asset Management
Database and Data Management
Finance
Manufacturing
R&D / Engineering
Sales
Supply Chain
Enterprise Technology
Agriculture
Banking
Insurance
Oil & Gas
Professional Services
Public Sector
Retail and Fashion
Utilities
SAP Waste & Recycling
Let op! Sommige modules uit de categorie SAP S/4HANA Enterprise Management en SAP S/4HANA LoB Product hebben dezelfde naam. Belangrijk om te weten is dat het in de eerste categorie om een basismodule gaat, terwijl de tweede categorie een soort ‘premiumversie’ is met meer mogelijkheden voor de specifieke bedrijfsactiviteit. Voor meer informatie over de exacte invulling van de modules, kunt u dit document raadplegen.
Naast bovenstaande modules, biedt SAP S/4HANA ook enkele functionaliteiten specifiek voor een bepaald land. Eén van de redenen is dat wetten bepaalde eisen stellen aan de facturatie of belastingaangifte. Voor zowel Nederland als België zijn er specifieke functionaliteiten voor de verwerking van elektronische documenten, en de BTW-aangifte.
Uit welke branche komen bedrijven die gebruik maken van SAP S/4HANA?
Welk soort bedrijven het meest gebruik maken van SAP S/4HANA valt al een beetje op te maken uit de bovengenoemde sectorspecifieke LoBs. We zetten de sectoren die het pakket het vaakst aanschaffen nog even op een rijtje:
- Beveiliging
- Engineering, constructie en installatie
- Hoger onderwijs en onderzoek
- Productiebedrijven
- Olie- en gasindustrie
- Openbare sector
- Retail
Welke integraties zijn er mogelijk met SAP S/4HANA?
SAP S/4HANA kan in principe worden geïntegreerd met zowel systemen en modules van SAP, als met die van andere fabrikanten, zoals Oracle en Microsoft . Deze koppelingen moeten op een bepaalde manier worden geconfigureerd, en het is belangrijk hierover goed met de leverancier te overleggen. Misschien wordt dan bijvoorbeeld duidelijk dat bepaalde input uit het bestaande CRM-systeem niet één op één in SAP S/4HANA kan worden overgenomen, of dat de integratie enorm complex en dus duur is. Door hier vooraf over te spreken, kunnen verwachtingen worden bijgesteld en financiële drama’s worden voorkomen.
Niet alle integraties zijn standaard, maar SAP heeft er wel voor gezorgd dat de systemen die het meest gebruikt worden in combinatie met SAP S/4HANA, eenvoudig te koppelen zijn. Het gaat om de volgende systemen:
- Ariba Network: vereenvoudigt de samenwerking tussen bedrijven en hun leveranciers. Vooral de communicatie over bestellingen en facturen wordt hiermee vergemakkelijkt, net als de betaalprocessen .
- Fieldgrass: ondersteunt het ‘beheer’ van externe werknemers en outsourcing (freelancers, tijdelijke werkkrachten, onderaannemers, etc.)
- SAP SuccessFactors Employee Central: vereenvoudigt de taken van de personeelsdienst, een HRM-systeem van SAP .
- Concur Solutions: maakt de administratie van binnenkomende en uitgaande facturen, en het bijhouden van kosten die werknemers maken eenvoudiger (bijvoorbeeld reiskosten).
- SAP Global Trade Services: biedt extra functionaliteiten voor supply chain bij bedrijven die internationaal actief zijn.
- Visual Enterprise Solutions: visualiseert bedrijfsprocessen, analyses en werkstromen, zodat deze informatie beter kan worden ingezet bij de voortdurende optimalisering van het bedrijfsproces.
Wat kost SAP S/4HANA?
De kosten van SAP S/4HANA hangen af van diverse factoren. In de eerste plaats het aantal gebruikers en de gewenste modules. Een klein bedrijf dat alleen basisfunctionaliteiten nodig heeft, zal niet hetzelfde betalen als een multinational die ook LoB Products of LoB Products for specific industries afneemt.
Een indicatie: een bedrijf dat SAP S/4HANA met basisfunctionaliteiten wil implementeren voor vier gebruikers, moet met een investering van 20.000 tot 30.000 euro rekening houden. Een organisatie daarentegen die voor 1.000 gebruikers een systeem wil gaan gebruiken met een aantal LoB Products, zal rekening moeten houden met tenminste 200.000 tot 300.000 euro.
Bovengenoemde kosten geven de investering weer voor het eerste jaar. Hieronder verstaan we de implementatie en de licentiekosten voor het eerste jaar. Afhankelijk van de gekozen installatievorm (cloud of on-premise ), komt hier nog een maandelijks of jaarlijks bedrag bij: voor onderhoud, updates, het gebruik van de licenties , etc. In de regel is dit bedrag ongeveer 15 tot 20 procent van de initiële investeringskosten, maar vooral bij SaaS-licenties kan dit erg afwijken. De initiële investering is dan lager, maar de terugkerende kosten zijn hoger.
Let op! Ten slotte zijn er vaak nog onverwachte kosten bij een ERP-implementatie. In de ERP Wijzer staat een overzicht van welke deze kosten allemaal kunnen zijn.