WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Supply Chain Management (SCM)

Supply Chain Management is een rekbaar begrip

Supply Chain Management kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. In principe refereert de term supply chain aan de gehele productie- en handelsketen, van de aankoop van ruwe materialen tot aankomst bij de uiteindelijke gebruiker. Supply Chain Management wordt echter vaak beperkt tot het beheer van de toevoerketen van materialen.

De basis van SCM

In het kort houdt supply chain management in dat een handels-, productie- of distributiebedrijf weet welke materialen of producten besteld moeten worden en ervoor zorgt dat ze op tijd worden geleverd. Om deze planning in goede banen te leiden gebruikt SCM data uit het ERP-systeem. De ERP-functionaliteiten die gebruikt worden bij SCM zijn onder andere:

  • Productieplanning
  • Material Requirements Planning (voor de inkoop van materialen)
  • Voorraadbeheer
  • Detailplanning (voor de optimale uitwerking van orders en het berekenen van levertijden)
  • Distributieplanning (voor een optimale locatie voor het beheer van voorraad)

Bovenstaande interne gegevens worden door een SCM-systeem vergeleken met gegevens van partners binnen hetzelfde netwerk, zoals toeleveranciers. Zo kan een netwerkplanning worden gemaakt. Dit laat toeleveranciers, handelaars, producenten, distributeurs en retailers binnen hetzelfde netwerk toe om hun bedrijfsprocessen zo in te plannen dat ze zo nauw mogelijk op elkaar aansluiten.

Een uitgebreid SCM

Vaak wordt onder Supply Chain Management naast de planning van goederentoevoer ook de uitvoering van concrete activiteiten verstaan. Bijvoorbeeld: de praktische uitvoering van klantenbestellingen, orderpicking en levering. Door ook Warehouse Management en logistieke uitvoering toe te voegen staat SCM in deze betekenis eigenlijk bijna gelijk aan een volledig ERP-pakket voor de handel.

Software en diensten voor SCM

Supply Chain Management is een erg populaire term, maar is inmiddels niet meer eenduidig te definiëren. Bijna alle diensten of producten die op de een of andere manier gerelateerd kunnen worden aan een toevoerketen krijgen de naam opgespeld. Logistieke bedrijven noemen hun transportmogelijkheden bijvoorbeeld ook regelmatig (gedeeltelijk) supply chain management. Aan de andere kant kom je ook systemen tegen die de supply chain beheren, maar die de naam niet dragen. Verschillende ERP-leveranciers bieden bijvoorbeeld geen SCM-module aan, maar ondervangen dit gemis door een combinatie van andere functionaliteiten aan te bieden.

De populariteit van supply chain management heeft ervoor gezorgd dat bedrijven vaak niet meer weten waar ze op moeten letten bij het vergelijken van SCM-software. Soms weten ze zelfs niet meer of ze wel SCM-software nodig hebben. Het beste is om af te stappen van de zoektocht op basis van de term, en in de plaats daarvan te focussen op de pijnpunten die een bedrijf wil aanpakken.

De ERP Wijzer kan oriënterende projectleiders een idee geven welke software-oplossingen voor Supply Chain Management geschikt kunnen zijn voor hun specifieke situatie.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2021, 19 oktober). Supply Chain Management (SCM). ICT Portal. https://www.ictportal.nl/ict-lexicon/supply-chain-management