WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

ERP-pakketten en de softwareselectie

ERP-pakketten zijn er in allerlei soorten en maten, maar welke systemen passen het beste bij uw organisatie? En wanneer het juiste ERP-pakket is gevonden, welke ERP-leverancier heeft de beste pakketprijzen en blinkt uit in betrouwbaarheid?

ERP-pakketten op basis van een blueprint

Het selecteren van een ERP-pakket begint eigenlijk niet bij de selectie. Er gaat eerst een ander proces vooraf aan de selectie van de juiste ERP-software. Organisaties die de bedrijfsprocessen uitvoerig in kaart brengen komen achteraf minder vaak voor verrassingen te staan. Het maken van een zogenaamde blueprint zorgt ervoor dat een bedrijf een duidelijk beeld heeft van de interne eisen waaraan de software moet voldoen. Zo kunnen er vervolgens belangrijke besluiten worden genomen, zoals de gewenste functionaliteiten en de manier waarop het pakket moet worden geïmplementeerd (on premise, cloud of hybride).

Selectie op basis van bedrijfssector

Zodra de organisatie weet wat de wensen en eisen zijn voor de software, kan de selectie beginnen. Het kan een voordeel zijn om te kiezen voor een ERP-pakket dat specifiek gericht is op uw branche. Zo bestaan er systemen gespecialiseerd in bijvoorbeeld de handel, voedingsindustrie en fashion.

Een tweede mogelijkheid is om een standaard ERP-programma te selecteren in combinatie met een leverancier die ervaring heeft met het implementeren van dit pakket bij bedrijven uit uw sector. Dit kan uw organisatie tijd en kosten besparen. Een leverancier is door de branche-specifieke ervaring minder tijd kwijt aan de implementatie.

ERP-software per merk

De software kan ook geselecteerd worden op basis van goede ervaringen met een bepaald merk. Een organisatie kan naar volle tevredenheid gewerkt hebben met het product van een bepaalde software-fabrikant en wil bijvoorbeeld upgraden naar de nieuwe versie. Het systeem heeft in het verleden bewezen goed om te kunnen gaan met uw bedrijfsprocessen, waardoor de keuze voor hetzelfde merk logisch is. Het opleiden van medewerkers zal dan ook minder tijd in beslag nemen, omdat ze al bekend zijn met dit merk. Toch zouden organisaties altijd onderzoek moeten doen om te bepalen of er wellicht systemen op de markt zijn die beter passen bij het bedrijf. Ontvang de ERP Wijzer 2024 om een overzicht te krijgen van het actuele aanbod van ERP-pakketten.

erp pakketten vergelijken sap oracle sage ax nav exact

Selectie op basis van bedrijfsgrootte

Een belangrijk onderdeel bij de softwareselectie is de eigen bedrijfsgrootte. Een organisatie heeft weinig aan een te omvangrijk ERP-systeem. Als veel functionaliteiten uiteindelijk niet worden gebruikt, zullen de onderhoudskosten relatief hoog uitvallen. Sommige systemen zijn meer geschikt voor kleinschalige bedrijven dan voor grote multinationals. Zo zijn er pakketten op de markt voor bedrijven tot 200 medewerkers, terwijl andere systemen weer geschikt zijn voor organisaties vanaf 200 medewerkers. Een groeiend bedrijf moet wellicht ook al rekening houden met internationale aspecten, zoals meertaligheid van het systeem.

Welke software is het meest geschikt?

Enterprise resource planning moet bijdragen aan de effectiviteit en efficiëntie van de organisatie. Het is van belang dat er geen tijd of geld wordt verspild door het gebruik van de software. Het gebruiksgemak moet daarom hoog in het vaandel staan. Daarnaast moet het systeem flexibel zijn, zodat het ook in de toekomst blijft passen bij het bedrijf. Aanpassingen moeten eenvoudig zelf te door te voeren zijn, zonder dat hiervoor steeds bij de leverancier moet worden aangeklopt – met bijkomende kosten. De ERP Wijzer biedt u actuele informatie over ERP-pakketten voor kleine en grote ondernemingen, de kosten en veel voorkomende valkuilen.

Verschillende ERP-pakketten

Hieronder vindt u artikelen over enkele van de meest gebruikte ERP-systemen. Het is geen totaaloverzicht van alle beschikbare pakketten op de markt, maar het helpt u wel op weg. Met name voor het midden- en kleinbedrijf bestaan er tal van mogelijkheden en softwareoplossingen om bepaalde bedrijfsprocessen te verbeteren. Informatie over deze pakketten, leveranciers en hun prestaties is kosteloos op te vragen bij EKCIT, het kenniscentrum achter de ICT Portal. EKCIT kan u ook informatie geven over welk bedrijf een vergelijkbaar ERP-project heeft uitgevoerd als dat van uw organisatie. Floris, de ERP-expert van EKCIT is te bereiken via: +31 (0)20 36 90 457.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2023, 7 december). ERP-pakketten en de softwareselectie. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/enterprise-resource-planning/erp-pakketten