WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Microsoft Dynamics AX 2012: een ERP voor complexe bedrijfsprocessen

Microsoft Dynamics AX 2012, voorheen bekend als Axapta, is een zeer compleet ERP-systeem voor organisaties met verschillende (inter)nationale locaties. De meest actuele versie is Microsoft Dynamics AX 2012 R3.

Update: Het meest actuele ERP-systeem van Microsoft voor grote organisaties is nu Dynamics 365.

Microsoft Dynamics AX 2012 overzicht

Dynamics AX 2012 – vergeleken met Dynamics NAV – is meer geschikt voor complexe internationale organisaties, waardoor ook de implementatietijd ongeveer 25-50% langer duurt. Over het algemeen wordt het ERP-systeem geïmplementeerd bij bedrijven met meer dan 200 gebruikers. Microsoft Dynamics AX 2012 is standaard uitgerust met meer functionaliteiten om optimaal te kunnen renderen bij bedrijven met complexe bedrijfsprocessen met veel internationale activiteit tussen alle vestigingen. Dynamics NAV is geschikter voor bedrijven met minder complexe structuren, en kunnen enkele add-ons een oplossing bieden voor meer specifieke functionaliteiten. Voor multinationals is het uitgebreide standaardpakket van Microsoft Dynamics AX 2012 een betere optie. Door het werken met standaard functionaliteiten worden er kosten bespaard, implementatietijd verkort en onderhoud van de add-ons vermeden.

dynamics ax 2012 implementatie

Microsoft Dynamics AX 2012 R3 Launch Show

Inzichten en informatie over de nieuwste versie van Microsoft Dynamics AX 2012, met onder andere sprekers van Gartner, Lotus F1 Team, New Belgium Brewing en Delta Airlines (45.48 min.):

Kosten Microsoft Dynamics AX 2012

De kosten van Microsoft Dynamics AX 2012 zijn niet altijd gelijk, aangezien het ERP-systeem on premise of in de cloud kan draaien. Bij een implementatie on premise wordt de software aangeschaft, terwijl in de cloud een organisatie slechts betaalt voor het gebruik ervan. Let niet alleen op de licentiekosten, maar houd er rekening mee dat er in de toekomst ook kosten kunnen zijn voor training, onderhoud, aanpassingen en mogelijke upgrades. Een overzicht van de Microsoft Dynamics-kosten vindt u in de ERP wijzer.

Sterke punten Microsoft Dynamics AX 2012 R3

De nieuwste versie van Microsoft Dynamics AX 2012 biedt goede kernfunctionaliteiten op het gebied van HRM, Finance en Supply Chain Management. Ook op het gebied van BI zijn er stappen gemaakt. Op het dashboard staat een overzicht van de meest belangrijke data: de Key Performance Indicators (KPI). Door middel van Business Intelligence-toepassingen kunnen er eenvoudig analytische rapporten en multidimensionale data-overzichten gemaakt worden. De sales- en marketingafdeling kunnen door de connectie met CRM de campagnes automatiseren en leads/opportuniteiten beter monitoren en opvolgen. Microsoft Dynamics AX 2012 is een krachtig ERP-systeem waarmee de gebruiker in een vertrouwde interface relatief eenvoudig aan de slag kan gaan.

Toekomst Microsoft Dynamics AX

Microsoft is bezig met een nieuwe versie van Microsoft Dynamics AX en naar verwachting is de lancering aanstaande. Microsoft Dynamics AX 7 – met de codenaam ‘Rainier’ – werd eind 2014 verwacht, maar lijkt nu halverwege 2015 op de markt te komen. Meer informatie over deze nieuwe versie van Dynamics AX, lees je in het artikel Microsoft Dynamics AX 7 – Rainier 2015.

Keuze voor Microsoft Dynamics AX 2012

Voor organisaties is het niet altijd eenvoudig om een keuze te maken tussen Microsoft Dynamics AX en NAV. Vooral in het middensegment behoort een keuze tussen beide ERP systemen tot de mogelijkheden. Het kan voorkomen dat middelgrote bedrijven Dynamics AX 2012 een ‘te ruime jas’ vinden door het grote aantal functionaliteiten. Anderzijds willen bedrijven de hoeveelheid add-ons zo laag mogelijk houden. Maar hoe weet een organisatie wat het meest geschikte ERP-systeem voor ze is? De informatie van leveranciers kan namelijk gekleurd zijn. Ontvang daarom kosteloos de ERP Wijzer 2023, voor een onafhankelijk inzicht in het maken van de juiste ERP-keus.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2022, 28 november). Microsoft Dynamics AX 2012: een ERP voor complexe bedrijfsprocessen. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/enterprise-resource-planning/erp-pakketten/microsoft-dynamics-ax-2012