WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Point of Sale (POS)

Een Point-of-Sale-systeem is geen gewone kassa

Een POS-systeem is een computergestuurd kassasysteem. Een klassieke kassa is alleen bedoeld is voor het afrekenen van goederen. Een POS-systeem doet dit uiteraard ook, maar beschikt daarnaast over extra informatie zoals een actuele voorraadindicatie, klantgegevens en verkoopstatistieken.

Het computergestuurde kassasysteem kan de gegevens bijhouden van één verkoopkanaal, maar ook van alle verschillende verkooppunten of -kanalen. Zo kunnen digitale klantenkaarten bijvoorbeeld in elk filiaal van een electrowinkel opgeroepen worden. Ook kan een medewerker in de fysieke winkel een artikel afrekenen dat via e-commerce besteld is.

Uitwisseling tussen een POS-systeem en ERP-software

Een POS-systeem verzamelt zelf bepaalde gegevens, maar staat bijna nooit op zichzelf. Er is namelijk heel wat communicatie tussen POS-systemen en ERP-software. Beide systemen halen voordeel uit deze informatie-uitwisseling.

Het POS krijgt via de koppeling met het ERP-systeem meteen de actuele voorraad en geplande leveringen te zien. Deze informatie kan via het intelligente kassasysteem aan de klant doorgegeven worden. Zo weet deze klant of een gewenst artikel op voorraad is, of wanneer het opnieuw beschikbaar wordt. Deze voorraadindicatie kan aangegeven worden door een winkelbediende in een fysieke winkel, maar kan ook in een webshop-omgeving worden opgeroepen uit het ERP.

De kernprocessen van een bedrijf dat artikelen verkoopt worden door de informatie uit het POS-systeem geoptimaliseerd. Zo helpt de import van klantgegevens en verkoopstatistieken uit het POS het ERP-systeem van bedrijven in de fashion en retail, om inzicht te krijgen in tendensen. Op deze manier kan de voorraad adequaat beheerd worden. Bijkomend voordeel is dat de marketingstrategie kan worden aangepast aan het soort klanten en trends.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2021, 19 oktober). Point of Sale (POS). ICT Portal. https://www.ictportal.nl/ict-lexicon/point-of-sale-pos