WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Stock Keeping Unit (SKU)

Inhoudsopgave

 1. Definitie SKU
 2. Gebruik SKU-code
 3. Opbouw SKU-code
 4. SKU versus GTIN

Wat is een stock keeping unit?

Een stock keeping unit is de naam die een bedrijf geeft aan de kleinst mogelijke verhandelbare eenheid van een product. Dit betekent niet dat het maar om één product gaat. Vaak gaat het bijvoorbeeld om een doosje schroeven, of een pallet voedselblikken. Een SKU wordt bij de inkoop, verkoop en het voorraadbeheer wel behandeld als één eenheid. Als de SKU het doosje schroeven is, dan kan het bedrijf niet één schroef verkopen. Aan elke SKU wordt een unieke code toegekend, meestal een afkorting van de eigenschappen van de SKU.

Waarvoor wordt een SKU-code gebruikt?

SKU-codes zijn voor intern gebruik en de handel. Wie inkoopt bij een handels- of productiebedrijf koopt één of meer eenheden met dezelfde SKU-code aan. Zodra de bestelling binnen is bij het inkopende bedrijf, kan deze organisatie de SKU’s herverdelen voor eigen gebruik. Denk hierbij aan een supermarkt, die één of meer pallets met voedselblikken inkoopt bij een voedselproducent. Bij de producent betekent één eenheid van de SKU één pallet, de supermarkt kan niet drie blikken inkopen. Zodra de pallets aankomen bij de supermarkt, kan deze echter wel beslissen dat de SKU bij haar één blik is. Zo kunnen individuele klanten wel gewoon het aantal blikken kopen dat ze willen.

SKU’s kunnen zowel voor materiële als niet-materiële verhandelbare eenheden gebruikt worden. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan de SKU’s voor diensten. Heel vaak zal de klant op zijn factuur bovendien een combinatie zien staan van materiële en niet-materiële SKU’s. Zo zal een klusbedrijf bij een verfopdracht zowel de verf per liter in rekening brengen, als het werk van de schilder(s) per uur. Hierbij is één liter verf een materiële SKU en één werkuur een niet-materiële SKU. De codes van de SKU’s helpen bij het correct opstellen van de factuur, en dienen daarnaast ook voor:

 • Het magazijn– en voorraadbeheer (voor materiële SKU’s). Door dezelfde codes te gebruiken bij de verkoop, is steeds duidelijk hoeveel van een bepaalde SKU er precies verkocht is, en wat er dus nog op voorraad is. Dit is vooral handig bij bedrijven die veel vergelijkbare producten verhandelen. Stel dat een bedrijf bijvoorbeeld 200 soorten schroeven verkoopt, dan is de SKU-code essentieel om verwarring over het soort schroef dat verkocht is te voorkomen.
 • De SKU-codes (voor materiële of niet-materiële SKU’s) geven een goed overzicht over welke SKU’s het meest verkocht worden, of welke het meeste geld opbrengen. Met behulp van een systeem voor business intelligence (BI) (zoals Power BI of SAP BusinessObjects) kan er bovendien nog meer in detail worden nagegaan waar en wanneer deze SKU’s het best verkopen, of het meeste geld opleveren.
Tip! SKU-codes worden door veel soorten bedrijven gebruikt. Een ERP-systeem kan deze bedrijven helpen om de aanmaak en het beheer van de codes te automatiseren. Maar: niet elke sector heeft hetzelfde soort ERP-systeem nodig. In de ERP Wijzer vinden zich oriënterende projectleiders een overzicht van geschikte systemen en aanbieders per sector.

Hoe wordt een SKU-code aangemaakt?

Een SKU-code bestaat uit alfanumerieke tekens, met andere woorden: nummers en letters. De code kan handmatig aangemaakt worden, of met behulp van softwaresystemen of ERP-modules, zoals die voor voorraadbeheer of point-of-sale (POS). Bij het handmatige proces is het de medewerker die verantwoordelijk is voor de voorraad die de codes aanmaakt en in het ERP-systeem zet. Dit is nog te doen als het om een kleine hoeveelheid SKU’s gaat, die niet vaak verandert. Bij grote volumes of een veranderlijke voorraad is het handmatige beheer echter niet meer haalbaar. Ook als de verantwoordelijk weg gaat bij het bedrijf kan er een probleem opduiken. De automatische aanmaak van SKU-codes met behulp van software kan in deze gevallen veel tijdwinst opleveren.

Een SKU-code moet zo kort mogelijk zijn, maar toch de eigenschappen van een artikel weergeven. Vooral in de retail wordt er vaak ingezet op herkenbare SKU-codes, die duidelijk het verschil tussen artikelen weergeven. Denk bijvoorbeeld aan een kledingwinkel, die de volgende codes zou kunnen gebruiken:

 • Z21sch7895B (zomer, 2021, schoeisel, model 7895, bruin)
 • L20bro2564J (lente, 2020, broeken, model 2564, jeans)

stock keeping unit codes

Let op: de codes in deze tekst zijn slechts voorbeelden. Elke handelaar beslist volledig autonoom hoe SKU-codes worden opgemaakt. Bij de kledingwinkel Mango beginnen de SKU-codes van lange jurken bijvoorbeeld met het getal ‘77’, terwijl de SKU-codes van halflange jurken aanvangen met ‘87’.

Wat is het verschil tussen SKU en GTIN?

Het grootste verschil tussen een SKU en een GTIN (Global Trade Item Number) is dat een SKU voor intern gebruik is, terwijl een GTIN een internationale referentiecode is. Aan een SKU kán, maar hoeft niet per se een barcode gekoppeld te worden. GTIN’s hebben wel altijd een barcode. GTIN’s worden aangemaakt door speciale bedrijven, die ervoor zorgen dat dezelfde code nooit herhaald wordt. Afhankelijk van met welk land een bedrijf handel drijft, zal het een specifiek GTIN-systeem moeten gebruiken, zoals:

 • UPC (Universal Product Code): deze GTIN wordt vooral gebruikt in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigde Koninkrijk en Australië. Het is een 12-cijferige code die voor alle soorten producten geldt.
 • EAN (European Article Number): deze GTIN wordt in Europese landen gebruikt. Het is een 13-cijferige code. Het EAN-systeem is erg vergelijkbaar met het UPC-systeem. Hierdoor kan een UPC omgezet worden naar een EAN door een 0 toe te voegen aan het begin.
 • JAN (Japanese Article Number): deze GTIN is een 13-cijferige code, net als EAN’s. Een JAN begint altijd met 45 of 49, want dit zijn de getallen die aangeven dat het om Japan gaat.
Wist je dat? Amazon heeft zijn eigen GTIN gecreëerd, genaamd ASIN (Amazon Standard Identification Number). De multinational was genoodzaakt dit systeem op poten te zetten vanwege de grote hoeveelheid mondiale transacties die het bedrijf continu beheert. Een ASIN-code bestaat uit tien cijfers.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2021, 19 oktober). Stock Keeping Unit (SKU). ICT Portal. https://www.ictportal.nl/ict-lexicon/stock-keeping-unit-sku