WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

E-commerce

Wat valt er onder e-commerce?

E-commerce, ook wel e-business genoemd, omvat alle vormen van online handelen. De meeste mensen denken direct aan een webshop voor consumenten, maar de term wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld de financiële transacties die tussen banken plaatsvinden. In die laatste betekenis gaat de benaming terug tot in de jaren 70.

E-commerce tussen bedrijven

Elektronische handel met particulieren is vrij algemeen bekend, maar de variant voor B2B-handel is nog iets minder ingeburgerd. Toch doen de meeste bedrijven onbewust al aan e-commerce met hun zakelijke klanten. Via verschillende online bestel- en betaalsystemen, waaronder Electronic Data Interchange (EDI), worden bestellingen en betalingen tussen bedrijven namelijk al elektronisch afgehandeld. Ook hebben veel bedrijven een soort van online catalogus beschikbaar voor hun zakelijke klanten. Als die klanten vanuit deze catalogus rechtstreeks kunnen bestellen, gaat het in principe al over een zakelijke webshop. Net zoals een webshop voor consumenten wordt ook dit online verkooppunt aan het ERP-systeem gekoppeld. Zo kunnen ook de orderpicking en het voorraadbeheer afgestemd worden op e-commerce.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2021, 22 oktober). E-commerce. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/ict-lexicon/e-commerce