WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

De kosten van Alfresco: hoe worden deze berekend?

De kosten van Alfresco vormen één van de grootste voordelen van dit Veel bedrijven hebben moeite om documenten terug te vinden, erin samen te werken, of ze correct te archiveren. Een Document Management Systeem kan zorgen voor meer orde en efficiëntie in het beheer van documenten en documentstromen. Maar hoe doet deze software dat precies?document management systeem. Omdat de oplossing gebaseerd is op In de basis betekent open source dat de broncode van software wordt meegeleverd. Dit betekent dat een bedrijf deze broncode kan gebruiken om zelf doorontwikkelingen uit te voeren, of dit door een derde partij kan laten doen. Ook kunnen er functionaliteiten worden toegevoegd die andere gebruikers uit de community (die ook over de broncode beschikt) ontwikkeld hebben. Open-source-software wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het inrichten van documentbeheer (DMS) en Enterprise Resource Planning (ERP).open source, is de prijs van Alfresco niet zo hoog als die van ‘eigendomssoftware’, ofwel ‘closed source’ software. Toch is het systeem niet voor elk bedrijf financieel interessant. Dit komt door de manier waarop de prijs van Alfresco wordt berekend. Waar moet bij het bepalen van de daadwerkelijk investering op worden gelet? Wat kosten de verschillende versies van Alfresco? Is de prijs van Alfresco vergelijkbaar met die van andere DMS-systemen?

Hoe kunnen de kosten van Alfresco als document management systeem worden bepaald?

De hoogte van het bedrag dat voor een Het slagen van een implementatie van Alfresco hangt in belangrijke mate af van een goede voorbereiding. Organisaties doen er goed aan alle personen op de afdelingen waar informatie wordt beheerd en geproduceerd te betrekken bij het project. Een goede implementatie van Alfresco vereist soepele samenwerking tussen systeembeheerders, content managers en de eventuele implementatiepartner. Zoals bij de implementatie van elke software-oplossing kan het projectteam tijdens de implementatie obstakels tegenkomen. In de DMS Wijzer vindt u de meest voorkomende fouten die worden gemaakt tijdens Alfresco-implementaties.Alfresco implementatie moet worden gereserveerd, hangt af van de versie en het type pakket. Er bestaan twee betalingsmodellen gebaseerd op het aantal gebruikers, of het aantal CPU’s (processoren) waar Alfresco is het meest gebruikte open source Enterprise Content Management-systeem (ECM) ter wereld. De grote concurrent van closed source pakketten biedt een platform voor organisaties die hun document- en informatiestromen willen rationaliseren. Bedrijven hebben vaak de neiging om de voorkeur te geven aan eigendomsmatige software (propriëtaire software), boven open source alternatieven. De afgelopen tien jaar zijn er echter een aantal serieuze open source DMS-pakketten ontwikkeld. Alfresco is daar een goed voorbeeld van en kan zich meten met de commerciële, betaalde producten. Omdat het gaat om een open source product, kunnen nieuwe functionaliteiten relatief eenvoudig worden geprogrammeerd; intern of met behulp van een gecertificeerde Alfresco-partner. Toch bestaan er alternatieven voor dit systeem die het overwegen waard kunnen zijn. In de DMS Wijzer staat een vergelijking tussen Alfresco en andere software voor documentbeheer.Alfresco op draait. De prijs van de on-premise versie van Alfresco, Alfresco One, wordt berekend op basis van het aantal CPU’s. De prijs van Alfresco Cloud is gebaseerd op het aantal gebruikers.

Tot slot is er Alfresco Community. Deze versie kan gratis worden gebruikt, maar support krijgt een bedrijf er niet bij. Het eigen IT-team zal in dit geval de implementatie, ontwikkeling en het beheer op zich moeten nemen. Of er kan beroep worden gedaan op een Alfresco-partner. Wel bestaat er een zekere vorm van ondersteuning via het centrale hulpforum van Alfresco, waar gebruikers ervaringen uitwisselen en elkaar van advies voorzien. In de De DMS Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van een (nieuw) softwarepakket voor documentbeheer. U vindt er onder andere: prijzen, functionaliteiten en leveranciers van verschillende pakketten, waaronder Alfresco.DMS Wijzer vindt u antwoord op de vraag of de hardware-omgeving van uw bedrijf geschikt is voor Alfresco Community.

Kosten van Alfresco in de cloud

Alfresco is voor de Bedrijfsdocumenten bevatten vaak gevoelige informatie, waardoor de optie voor een document management systeem in de cloud soms met argusogen wordt bekeken. De plek waar deze content wordt opgeslagen is namelijk van cruciaal belang. Deze opslagplek hangt af van de manier waarop het DMS wordt geïnstalleerd. Een documentbeheersysteem kan op de servers binnen de eigen organisatie of in de cloud geïmplementeerd worden. Er zijn daarbij drie verschillende mogelijkheden: private cloud, public cloud en hybrid cloud.cloud-versie een samenwerking aangegaan met Amazon Web Services (AWS). Dit betekent dat de Onder software verstaan we alle programma’s en applicaties die ervoor zorgen dat een informatiesysteem naar behoren werkt. Dit zijn niet-materiële componenten, in tegenstelling tot hardware. Software kan je dus niet aanraken, maar is wel nodig om een informatiesysteem taken te laten uitvoeren. Deze programma’s zorgen er onder andere voor dat een computer gebruikt kan worden voor tekstverwerking, om te surfen op het internet of om video’s te bewerken.software wordt gehost bij Amazon. De prijs per gebruiker hangt af van de gekozen cloud-versie: Standard of Enterprise. De basisprijs voor Alfresco Cloud inclusief hosting via Amazon Web Services ligt rond de €150 per gebruiker per jaar.

Amazon Web Services biedt ook de mogelijkheid om de on-premise versies van Alfresco in de cloud te hosten. Dit geldt voor zowel Alfresco Community als Alfresco One. Als een organisatie al beschikt over een Softwarelicenties zijn de wettelijke vastlegging van eigendom van software, of geven de formele toestemming voor het gebruik ervan. De aard van de licenties wordt beschreven in een contract, waarbij de gebruiker instemt met de voorwaarden die vasthangen aan de aankoop of het gebruik van licenties. Deze voorwaarden zijn anders voor elke software, leverancier, gebruikersrol enzovoort. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen open-source-software en propriëtaire software (eigendomssoftware).licentie van Alfresco One, dan hoeft er alleen betaald te worden voor het dataverbruik via Amazon Web Services. Voor de migratie van Alfresco One naar de cloud doen de meeste bedrijven een beroep op een Alfresco-partner. In de De DMS Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van een (nieuw) softwarepakket voor documentbeheer. U vindt er onder andere: prijzen, functionaliteiten en leveranciers van verschillende pakketten, waaronder Alfresco.DMS Wijzer vindt u een aantal praktische tips voor het vinden van de Alfresco-partner die het beste past bij uw organisatie.

kosten alfresco software versies

Kosten van Alfresco One

Voor het berekenen van de prijs van de on-premise versie van Alfresco wordt de basis licentieprijs per CPU als uitgangspunt genomen. Daarbij worden de kosten opgeteld van extra opties die moeten worden geïntegreerd. Hecht een bedrijf veel waarde aan high-availability, dan zal een twee CPU-licentie moeten worden aangeschaft. Er bestaan twee verschillende support niveaus voor het systeem: goud en zilver. Het verschil zit hem in de snelheid waarmee problemen worden opgelost en vragen worden beantwoord.

Een systeem met één CPU en toegang voor 100 gebruikers kost ongeveer 48.000 euro. Inbegrepen in deze prijs zijn de licentiekosten, In een database, ook wel gegevensbank of databank genoemd, worden gegevens verzameld, georganiseerd en gelinkt aan elkaar. Vanaf gekoppelde computers kunnen er zo snel data worden opgevraagd. Via het databasemodel zijn tegenwoordig ook uitgebreide analyses mogelijk. De meest moderne databases zijn tot slot ook in staat om gespecialiseerde rapportages te maken van complexe gegevens.database en applicatieserver (Tomcat). Afhankelijk van het aantal CPU’s dat nodig is kan de prijs verder oplopen. In de De DMS Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van een (nieuw) softwarepakket voor documentbeheer. U vindt er onder andere: prijzen, functionaliteiten en leveranciers van verschillende pakketten, waaronder Alfresco.DMS Wijzer staan rekenvoorbeelden van verschillende configuraties van zowel Alfresco One als Alfresco Cloud.

Prijsvergelijking van Alfresco met andere DMS-oplossingen

De eerste stap voor een organisatie die op zoek is naar een DMS is het analyseren van alle documentstromen en -processen. Hierna kan worden gekeken naar pakketten die het documentbeheer helpen verbeteren: Alfresco is het meest gebruikte open source Enterprise Content Management-systeem (ECM) ter wereld. De grote concurrent van closed source pakketten biedt een platform voor organisaties die hun document- en informatiestromen willen rationaliseren. Bedrijven hebben vaak de neiging om de voorkeur te geven aan eigendomsmatige software (propriëtaire software), boven open source alternatieven. De afgelopen tien jaar zijn er echter een aantal serieuze open source DMS-pakketten ontwikkeld. Alfresco is daar een goed voorbeeld van en kan zich meten met de commerciële, betaalde producten. Omdat het gaat om een open source product, kunnen nieuwe functionaliteiten relatief eenvoudig worden geprogrammeerd; intern of met behulp van een gecertificeerde Alfresco-partner. Toch bestaan er alternatieven voor dit systeem die het overwegen waard kunnen zijn. In de DMS Wijzer staat een vergelijking tussen Alfresco en andere software voor documentbeheer.Alfresco, Documentum, OpenText, Bijna drie jaar na de lancering van SharePoint 2013 bracht Microsoft een verbeterde versie uit van haar Enterprise Content Management-systeem (ECM). Met SharePoint 2016 zette Microsoft de strategie voort om alle producten in de cloud aan te bieden, met een Windows 10-achtige gebruikerservaring. De interface van Office 365 en SharePoint 2016 lijken sterk op elkaar, waardoor gebruikers nauwelijks door hebben dat ze van de ene omgeving naar de andere gaan. Er ontstaat dus geen verwarring over waar bepaalde functionaliteiten zich precies bevinden.SharePoint.

Bedrijven doen er goed aan werk te maken van de oriëntatiefase. De prijsverschillen tussen verschillende DMS-pakketten op de markt zijn namelijk groot. Maar bieden pakketten met een lagere prijs wel voldoende functionaliteiten? Alfresco is voor veel organisaties een zeer serieuze optie, maar het is verstandig ook andere pakketten onder de loep te nemen.

prijs alfresco vergelijken documentum sharepoint opentext

Alfresco vs. DMS-concurrenten: een prijzenoorlog

Bij het vergelijken van de bekende document management systemen op de markt vallen niet alleen de verschillen op technisch vlak op. Ook de prijzen lopen sterk uiteen. Omdat Alfresco open source is, ligt de prijs van een licentie 50 tot 90 procent lager ligt dan de licentieprijs van concurrerende DMS-producten op de markt.

De onderhoudskosten verschillen ook van pakket tot pakket. Of het onderhoud wordt uitgevoerd door de eigen ICT-afdeling of door een partner, de prijzen van het onderhoud zijn niet voor alle document management systemen hetzelfde. Bij de implementatie van Alfresco is er een grote rol weggelegd voor de partner. Deze bepaalt in belangrijke mate de uiteindelijke kosten van een volledige Alfresco-implementatie. In de De DMS Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van een (nieuw) softwarepakket voor documentbeheer. U vindt er onder andere: prijzen, functionaliteiten en leveranciers van verschillende pakketten, waaronder Alfresco.DMS Wijzer 2021 komt u erachter op welke manier een partner kan helpen bij het reduceren van de kosten van een Alfresco DMS-oplossing.

Beoordeel dit artikel:
Totaal: 0 Gemiddeld: 0

Dit artikel als bron gebruiken?

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2016, 3 maart). De kosten van Alfresco: hoe worden deze berekend? Geraadpleegd op ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/document-management-systemen/dms-pakketten/alfresco/kosten-alfresco