Google Workspace is de oplossing van Google voor documentbeheer en kantoorautomatisering. Deze oplossing is geschikt voor zowel startende, kleine, als grote bedrijven. Maar kan het programma concurreren met oplossingen die al langer op de markt zijn, zoals Microsoft 365?
Inhoudsopgave
- Wat is Google Workspace?
- Toepassingen
- Vergelijking met Microsoft 365
- Beperkingen van Google Workspace
Wat is Google Workspace?
Google Workspace is de nieuwe naam voor Google’s oplossing voor documentbeheer , cloud computing en kantoorautomatisering voor bedrijven. De eerste versie van de software lanceerde Google in 2006 onder de naam Google Apps for Work; in 2016 werd de naam omgedoopt in Google G Suite.
Best bewaarde geheimJe kunt in Google Workspace tegen verschillende beperkingen aanlopen, zoals de bevoegdheden van gebruikers (rechten & rollen). Dit kan nadelige gevolgen hebben tijdens het dagelijks gebruik van het systeem… Maar er bestaat een interessant alternatief! Meer weten? Laat dan even een bericht achter in het contactformulier, en we sturen je hierover wat meer details.
Veel toepassingen in dit pakket zullen je misschien bekend voorkomen van de gratis versie van het programma. De betaalde versie van Google Workspace biedt echter de nodige extra tools die zijn toegesneden op zakelijk gebruik. In de DMS Wijzer vind je informatie over de initiële kosten van het programma, maar ook over de extra kosten waar bedrijven gewoonlijk geen rekening mee houden.
De toepassingen van Google Workspace
Het pakket waaruit de Google-oplossing bestaat is gevarieerd; het omvat de volgende toepassingen:
Dit is de beheerconsole. Hiermee kun je gebruikers toevoegen, apparaten beheren en beveiligingsinstellingen regelen.
* Bron: Google
Al deze toepassingen zijn nauw met elkaar geïntegreerd. Dit betekent dat je bijvoorbeeld vanuit de Chat-app een vergadering kunt beginnen met behulp van de Meet-toepassing. Vanuit Meet kun je de Jamboard-tool openen om het whiteboard te delen of een diapresentatie te laten zien. Zo zijn er legio mogelijkheden.
Belangrijk: De Google Workspace oplossing bevat veel document management-functionaliteiten die bijna elk bedrijf nodig heeft. Maar op het gebied van documentbeheer is er een veelheid aan functionaliteiten en mogelijkheden. Als projectmanager verdwaal je al snel in al die opties. Daarom heeft ICT Portal het Premium Digiboek DMS Functionaliteitenoverzicht ontwikkeld. Dit interactieve Digiboek biedt een overzicht van alle functionaliteiten en mogelijkheden waarbij de projectmanager kan aangeven wat hij/zij echt nodig heeft en per criterium de prioriteit kan bepalen.
Vergelijking met Microsoft 365
Microsoft 365, voorheen bekend als Office 365 , is de oplossing van Microsoft voor kantoorautomatisering en documentbeheer. Deze software is vrij solide en bovendien al langer op de markt dan Google Workspace. Maar laatstgenoemd programma stelt daar tegenover dat het online documentcreatie en samenwerking mogelijk maakt.
Een belangrijk punt voor bedrijven bij het kiezen tussen beide oplossingen is de vraag of de software kan worden geïntegreerd met de bestaande systemen, zoals bijvoorbeeld een ERP-systeem of een systeem voor kwaliteitsbeheer . In die zin heeft Microsoft een voorsprong, omdat de meeste systemen al standaard-API’s hebben om verbinding te maken. Bovendien maakt Microsoft 365 deel uit van het ecosysteem van Dynamics 365 , de ERP- en CRM-software van Microsoft – waardoor het integratievraagstuk daar dus niet aan de orde is.
De onderstaande tabel laat de belangrijkste verschillen tussen beide systemen zien:
Google Workspace | Microsoft 365 |
---|---|
|
|
Beperkingen van Google Workspace
Google Workspace biedt een gemakkelijke manier om optimaal in te spelen op de trend van toenemende mobiliteit en de verdere ontwikkeling van nieuwe technologieën. Maar er bestaat geen software met onbegrensde mogelijkheden. Zo kent ook Google Workspace een aantal beperkingen die doorslaggevend kunnen zijn bij het vergelijken van en het kiezen tussen documentbeheersystemen. De DMS Wijzer bevat een analyse van de belangrijkste systeembeperkingen en zorgt daarmee voor extra houvast bij het maken van een doordachte keuze.