WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Wat biedt Cegid Talentsoft en kan dit HCM-pakket voldoen aan de verwachtingen van deze tijd?

Personeelszaken en talentontwikkeling, dat is in een notendop waar Cegid zich met haar human capital management (HCM) software op toelegt. Het brede softwarepakket Cegid Talentsoft is geschikt voor grote en middelgrote organisaties. Maar wat zijn precies de mogelijkheden van dit HRM-pakket?

Inhoudsopgave

  1. Wie is Cegid?
  2. Sectoren en doelgroepen
  3. Ondersteuning HR-processen
  4. Modules en functionaliteiten
  5. Screenshots interface
  6. Referenties (NL & BE)
  7. USP’s
  8. Concurrenten Cegid Talentsoft
  9. Alternatieve keuze
  10. Mogelijkheden voor Payroll
  11. Maatwerk en personalisatie
  12. Implementatie
  13. Type installatie
  14. Integraties
  15. Kosten
  16. Software-updates
  17. Samenvatting

Een HRM-selectietraject heeft een goede voorbereiding en structuur nodig. In de HRM Wijzer vind je allerlei handige tips, stappen en templates die helpen bij het opzetten van een HRM-project.

Wat is Cegid voor een bedrijf?

Misschien herinner je je nog de naam Peoplexs, een bedrijf dat in Nederland jarenlang haar recruitment-oplossing (ATS) aanbood. Het bedrijf werd in 2014 overgenomen door Talentsoft, een Frans platform met het hoofdkantoor in Parijs. Talentsoft had toen al een uitgebreide HR-suite met modules als performance en learning. Met de overname van Peoplexs kwam hier ook recruitment bij. Toen het platform groeide werd het in de etalage gezet en vervolgens in 2021 gekocht door Cegid: een Franse onderneming actief op drie onderdelen: ERP, Retail en HCM.

Cegid heeft vestigingen in 22 landen en telt 4400 werknemers. Het bedrijf heeft 500.000 klanten afkomstig uit 130 landen die 28 verschillende talen gebruiken. De jaaromzet bedraagt 800 miljoen euro. In Nederland is Cegid gevestigd in Rijswijk (Den Haag) en in België staat het kantoor in Antwerpen. In de Benelux werken er in totaal 35 medewerkers. Het onboarden van klanten kan volledig in het Nederlands: vanaf de (pre-)sales, de projectdirecteur, consultants, customer service team bij de live-gang, tot aan de customer success manager. Als er internationale ondersteuning nodig is, dan kan dat ook.

In 2021 heeft Cegid in de Benelux er ongeveer 15 nieuwe klanten bij gekregen. In totaal wordt er aan 50-60 projecten per jaar gewerkt (inclusief pakketuitbreidingen bij bestaande klanten).

cegid talentsoft kern samenvatting

Voor welke sectoren of doelgroepen is Cegid Talentsoft geschikt?

Cegid richt zich op bedrijven met minimaal 500 medewerkers, die actief zijn in tal van sectoren. Het systeem komt goed tot zijn recht bij organisaties die internationaal opereren. Het softwarepakket wordt ingezet in sectoren zoals het bankenwezen, ziekenhuizen, retail, transport, overheid, NGO, etc.

Welke HR-processen kunnen geoptimaliseerd worden met dit HCM-pakket?

Cegid biedt ondersteuning aan een breed scala aan HR-processen. Het talentplatform is in te delen in de volgende onderdelen die met elkaar verbonden zijn:

  • Core HR (zowel nationaal als internationaal)
  • Recruitment
  • Talentbeheer
  • Learning

Uit welke modules en functionaliteiten bestaat Cegid Talentsoft?

functionaliteiten cegid talentsoft

Cegid biedt een platformsuite aan die je modulair kunt samenstellen, waarbij je een aantal generieke functionaliteiten hebt, zoals het talentprofiel. Het systeem bestaat uit twee blokken: één is een basic core-HR waarin je van één of meer modules gebruik kunt maken. Zo kan recruitment bijvoorbeeld als stand-alone worden afgenomen. Maar voor learning heb je de database van je medewerkers nodig én een HR-bibliotheek om bijvoorbeeld learning journeys (op basis van de functiebibliotheek) in op te nemen. In dat soort gevallen heb je dus meer modules nodig.

Het tweede blok is een uitgebreide core-HR, dit is voor de wat meer complexe projecten, bijvoorbeeld als het positiemanagement een hybride vorm moet hebben waarbij je verschillende payables voedt in je masterdata.

Kortom: omdat het complexiteitniveau en de klantwensen niet overal hetzelfde zijn, biedt Cegid verschillende cores aan: een basisvariant en een uitgebreide variant.

Vraag de HRM Wijzer aan voor een checklist van HRM-functionaliteiten (op basis van pijnpunten)

Screenshots van de user interface

Hieronder staan enkele impressies van hoe de software eruit ziet:

core hr homepage cegid talentsoft
Core HR homepage
core hr employee template cegid talentsoft
Employee template
core hr ess cegid talentsoft
Employee Selfservice
core hr data cegid talentsoft
HR data
talent acquisition cegid talentsoft
Talent acquisition
job openings cegid talentsoft
Job openings
matching cegid talentsoft
Matching
recruiting cegid talentsoft
Recruiting
job offers cegid talentsoft
Job offers
request interview cegid talentsoft
Request interview
analytics cegid talentsoft
Analytics
training dashboard cegid talentsoft
Training dashboard
onboarding learning cegid talentsoft
Onboarding learning
training courses cegid talentsoft
Training courses
kpi learning cegid talentsoft
KPI learning
talent profile cegid talentsoft
Talentprofiel
talent grid cegid talentsoft
Talent grid
opportunities marketplace cegid talentsoft
Opportunities Marketplace
retention risk matrix cegid-talentsoft
Retention risk matrix

Cegid Talentsoft is toegankelijk via de webbrowser en via een mobiele app.

Referenties van Cegid in Nederland en België

Ervaring is een belangrijk criterium bij het kiezen van een ICT-partner. Enkele Nederlandse klanten van Cegid zijn Jumbo, Bol.com, Lacoste, VDL, Orange en Eneco. Voor wat betreft België kun je denken aan referenties als Shurgard, Colruyt, ZEB en Sony.

Wat zijn de USP’s in vergelijking met andere HRM-leveranciers?

Cegid Talentsoft heeft enkele Unique Selling Points (USP) die dit HCM-pakket wel eens extra interessant zou kunnen maken voor je organisatie:

  1. Het eerste pluspunt is dat het systeem volledig open API’s heeft, en daardoor dus goed te koppelen is.
  2. Cegid heeft een relatief laag ticketniveau, omdat klanten zelf en autonoom zaken in het systeem kunnen aanpassen en configureren.
  3. Cegid heeft voor haar klanten de Talensoft Community, een platform met ongeveer 5.000 HR-professionals. Gebruikers kunnen hier zelf ideeën aandragen voor nieuwe softwareontwikkelingen. Deze worden dan ook in acht genomen voor de roadmap. In deze community kunnen klanten met elkaar in contact komen en best-practices delen.
  4. Voor talentmanagement levert Cegid sterke functionaliteiten op het gebied van ‘performance & continuous conversation’. Hiervoor zijn ook integraties gebouwd met Microsoft Teams, zodat mensen eenvoudig kunnen inloggen en hun feedbackcultuur digitaal kunnen maken.
  5. Cegid levert een zogenaamde glocal oplossing (global en local): men biedt een platform met gedeelde bibliotheken waarin je harmonisatie kunt combineren met lokaliseren. Per module kunnen ondernemingen dus ook specifieke lokalisaties uitvoeren.
  6. Cegid heeft een vestiging in Nederland, dus je kunt direct schakelen met haar eigen Nederlandstalige consultants. Er zijn dus geen derde partijen nodig voor een implementatie die weer een onderhoudsfee vragen.

Wat zijn de belangrijkste concurrenten van HCM Talentsoft?

Het pakket Cegid Talentsoft kan in hetzelfde marktsegment worden ingedeeld als het product van leveranciers als Cornerstone, Oracle, Workday en Personio.

Vergelijk verschillende opties tijdens je oriëntatie

Vraag de HRM Wijzer 2024 aan voor een HRM-pakkettenvergelijking.

Hoe zit het met databeheer?

De data die in Cegid Talentsoft zijn opgeslagen zijn makkelijk overdraagbaar: als je wilt overstappen naar bijvoorbeeld Workday of Cornerstone, dan kunnen de gegevens eenvoudig worden overgezet. Andersom geldt hetzelfde: data kunnen gemakkelijk worden ingevoerd in het Cegid-systeem.

Het eenvoudig kunnen beheren en overdragen van data heeft een technische reden. HRM-leveranciers kopen vaak andere softwarebedrijven op om te groeien. Als je dan naar de achterkant van de software gaat kijken, dan houdt de leverancier de oude systemen vaak in stand. Hierdoor krijg je systemen die data moeten synchroniseren. Cegid werkt anders, zij koopt een systeem en gaan het vervolgens volledig integreren zodat klanten maar één datamanagement hebben. De concurrentie heeft er vaak moeite mee om dit voor elkaar te krijgen.

De genoemde toegankelijkheid en het bieden van één datamanagement zijn sterke punten van de software.

analyse gartner hcm cegid talentsoft

Wanneer kunnen bedrijven beter een ander HCM-pakket kiezen?

Cegid richt zich op het verkopen van haar suite: hoe meer modules je afneemt, des te rijker je data zijn. Cegid Talentsoft is minder geschikt om als single-module af te nemen. Voor alléén recruitment software doen bedrijven er beter aan om naar alternatieven in de markt te kijken. Er zijn namelijk veel andere point-solutions die geavanceerder, moderner en sneller zijn dan het recruitment systeem van Cegid. Het bedrijf verliest het dus bij single-module projecten, maar wint vaker bij brede projecten. Als een bedrijf al de suite van Cegid Talentsoft gebruikt, dan is het prijstechnisch interessanter om recruitment binnen de suite af te nemen.

Cegid richt zich op bedrijven met 500 medewerkers of meer. Voor kleinere organisaties tot 200 medewerkers wordt Cegid Talentsoft al vrij snel te duur. Functioneel of technisch zou Cegid het wellicht wel aankunnen, maar de platform-fees zijn dan vaak te hoog voor dit soort bedrijven.

Een organisatie die per se een on-premise HRM-oplossing wil, kan bij Cegid niet terecht – simpelweg omdat deze cloud-oplossing dat niet mogelijk maakt.

Wat zijn de mogelijkheden voor Payroll?

In Nederland levert Cegid géén payroll, Expense Management en time & attendance. In andere landen wel, maar het duurt altijd even voordat dergelijke diensten voor een specifieke markt zijn uitgekristalliseerd. Cegid heeft bijvoorbeeld payment systemen draaien in Frankrijk en Latijns-Amerika. Haar systeem voor time & attendance heet Quicktime, en Notilus is geschikt voor Travel and Expense Management.

In Nederland en België wordt voor dit soort zaken altijd samengewerkt met partners. Cegid heeft in Nederland relaties met payroll-providers als SD Worx, AFAS, ADP, etc. En in België bijvoorbeeld met Acerta, SD Worx en Partena. Met deze partijen zijn er standaard koppelingen.

In hoeverre is maatwerk of personalisatie mogelijk?

Het Cegid-systeem is een SaaS-oplossing waarin bedrijven zelf autonoom kunnen configureren. Je kunt bijvoorbeeld gedetailleerd een flow ontwikkelen waarin je zelf per land kunt aangeven welke kant je gaat ontwikkelen: specialiseren of generaliseren.

Naast configureren is een vergaande vorm van maatwerk mogelijk. Alle systeeminstelling kunnen namelijk op nul worden gezet waarna het systeem vanaf scratch kan worden opgebouwd.

Hoe lang duurt een gemiddelde implementatie van Cegid?

De duur van een implementatie is gemiddeld tussen de twee en drie maanden, maar hangt uiteraard af van de complexiteit van het project. Bij een grote supermarktketen duurde de implementatie van een learning module ongeveer anderhalf jaar.

Cegid heeft eigen consultants in dienst om haar softwarepakket bij bedrijven te implementeren, ook in Nederland en België. Hierdoor kan men tijdens de implementatie direct schakelen met de ontwikkelaars die werken aan het verbeteren van de oplossing.

Voorkom veelgemaakte fouten!

Raadpleeg de HRM Wijzer voor 5 valkuilen tijdens een HRM-implementatie – en tips om deze te voorkomen.

Welke installatie is mogelijk?

Het systeem is 100% cloud en 100% SaaS-oplossing. Een on-premise installatie is dus niet mogelijk. Cegid heeft een aantal datacenters, voornamelijk Azure. Als een klant geen voorstander is van Microsoft, dan is er ook een aantal andere datacenters waaruit je een keuze kunt maken. Wil je zelf een datacenter aanbrengen, dan is dit mogelijk, maar wordt er wel een extra fee in rekening gebracht.

Welke integraties zijn mogelijk met andere systemen?

Cegid is gebouwd op Microsoft-technologie. Het is dus eenvoudig om het systeem te integreren met Microsoft Azure of Microsoft Teams. De oplossing heeft volledig open API’s, zowel inbound als outbound. Daarnaast zijn er standaard koppelingen met allerlei partners, bijvoorbeeld met Nederlandse en Belgische payroll-providers.

Wat kost Cegid Talentsoft?

De kosten van het HCM-pakket hangen af van de wensen/eisen van de klant, de complexiteit van het project, de grootte van de organisatie en de hoeveelheid maatwerk die geleverd moet worden. Over het algemeen is Cegid meestal iets goedkoper dan Cornerstone en Workday. In de HRM Wijzer 2024 worden verschillende HRM-pakketten en prijzen vergeleken.

Wat zijn de implementatiekosten?

Single-module

De eenmalige investering voor de implementatie is afhankelijk van de hoeveelheid maatwerk. Bij een project voor een single-module zijn er drie opties: small (500-800 medewerkers), medium (800-1200 medewerkers) en large (1200 of meer medewerkers). Bij de optie small heeft de module Performance bijvoorbeeld prijzen vanaf 10.000 euro voor de implementatie en 5.000 euro voor de jaarlijkse licentiekosten.

Full suite

In plaats van een single-module kan een organisatie ook meteen een full suite kiezen. Een full suite in de kleinste modus kan Cegid in 80 dagen implementeren, bij een gemiddeld traject ligt dat rond de 150 dagen, en bij een groot project 200 implementatiedagen of meer. Een dag consultancy kost gemiddeld rond de 1100 euro, dus bij dit soort full suite projecten moet een bedrijf voor een implementatie in tonnen denken.

De implementatie van de kleinste oplossing van een full suite kost derhalve rond de 90.000 euro, uitgaande van een best-case scenario zonder extra configuraties.

Bij een stap hoger (een medium full suite project) kun je de oplossing gaan tweaken en worden er voor de implementatie workshops gehouden. De best practices worden dan aan de klant getoond, waarna er aanpassingen kunnen worden gemaakt zodat de flow meer gaat passen bij de organisatie.

Bij de hoogste variant (groot full suite project) worden alle instelling op nul gezet waarna er vanaf scratch wordt gebouwd. In zulke gevallen duurt een implementatie drie tot acht maanden voor een module. Dit is het meest kostbare traject. Het zijn over het algemeen grote bedrijven met meer dan 200.000 medewerkers die voor deze variant kiezen.

Welke factoren spelen een rol bij de licentiekosten?

De hoogte van de licentiekosten hebben te maken met het aantal functionaliteiten en het aantal medewerkers. De licenties zijn beschikbaar in drie pakketten: standaard, geavanceerd en premium.

Een voorbeeld van de licentieopbouw: een organisatie met 1500 medewerkers schaft alleen voor 500 personen (bijvoorbeeld het management) de performance module aan. Maar voor de gehele organisatie moet de learning module beschikbaar worden. Dan heb je 500 licenties voor talent management en 1500 licenties voor learning. Hierin kun je dus schalen.

Als je de full suite afneemt dan is er sprake van één licentie (in de variant standaard, geavanceerd of premium). Als je de volledige suite afneemt is dat goedkoper dan wanneer je alle modules los zou afnemen.

Een prijsindicatie van een full suite medium-project (de variant met 150 dagen implementatie): de jaarlijkse licentiekosten bedragen tussen de 100 en 120 duizend euro.

In de HRM Wijzer staat hoe je een ROI-berekening kunt maken van een HRM-systeem.

Hoe vaak zijn er updates?

Er zijn wekelijks software-updates waarin nieuwe functionaliteiten beschikbaar komen. Deze worden standaard uitgezet en aangemeld bij de community. Klanten kunnen deze desgewenst zelf activeren – als hun licentie dat toelaat natuurlijk. Gebruikers kunnen dus autonoom nieuwe functionaliteiten integreren en de software configureren.

Samenvatting

Cegid Talentsoft is een complete HR-suite die de HR-administratie, talentacquisitie, talentmanagement, learning en training management ondersteunt. Het is een full-suite oplossing die alle personeelsdata samenbrengt in één eenvoudig, volledig aanpasbaar, open en uniform systeem.

Als je je aan het oriënteren bent op een nieuw HRM-systeem en je wilt weten of Cegid Talentsoft wellicht een geschikte optie is voor jouw bedrijf, neem dan contact op met ICT Portal en wij helpen je kosteloos op weg met de pakketselectie (shortlist): +31 (0)20 369 0457.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2023, 7 december). Wat biedt Cegid Talentsoft en kan dit HCM-pakket voldoen aan de verwachtingen van deze tijd? ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/human-resource-management/hrm-pakketten/cegid-talentsoft-hcm