WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Modulaire software

Inhoudsopgave

 1. Definitie modulaire software
  1. Pakketten versus losstaande modules kiezen
 2. Prijs voor modulaire software
 3. Samenvatting van voor- en nadelen

Wat is modulaire software precies?

Een modulair softwarepakket is een systeem dat bestaat uit verschillende modules, die elk eigen functionaliteiten bevatten. Bedrijven kunnen de modules kiezen die ze nodig hebben. Zo betalen ze alleen voor wat ze daadwerkelijk zullen gebruiken. Modules kunnen zowel algemene als erg specifieke functionaliteiten bevatten, bijvoorbeeld voor een bepaalde sector.

erp systeem definitie

Met modulaire software kunnen bedrijven per afdeling bekijken welke functionaliteiten nodig zijn. Zij kunnen ervoor kiezen om alle gewenste modules (voor alle afdelingen) meteen vanaf de start te implementeren, of om ze stapsgewijs aan te schaffen. Als het bedrijf groeit, kunnen er eenvoudig nieuwe modules bijgekocht worden. Een modulair pakket is dus schaalbaar. Vaak kiest men ervoor om de implementatie in fases te laten verlopen. Hierbij worden de modules geïmplementeerd naargelang hun prioriteit. Zo kan het bedrijf sneller van start met de belangrijkste modules van het pakket.

Een ‘schaalbaar’ pakket roept ook vragen op over het opzeggen van modules. Dit is niet bij elke leverancier even eenvoudig. Het hangt van de contractvoorwaarden af of dit kan. Een voorbeeld: een bedrijf heeft een jaarcontract getekend voor de afname van de modules financiële administratie, human resources, verkoop, CRM en documentbeheer. Als dit bedrijf na een paar maanden merkt dat de HRM-module eigenlijk niet gebruikt wordt, hangt het van het contract af of de organisatie hiervoor nog voor de rest van het jaar zal moeten betalen of niet. Het zou kunnen dat er een boeteclausule in het contract is opgenomen, dat zegt dat een bepaald bedrag moet worden voldaan als de module wordt opgezegd. Afhankelijk van de hoogte van de boete zou het interessanter kunnen zijn om voor de module te blijven betalen: als de module voor de rest van het jaar bijvoorbeeld € 1000 kost, en de boete € 2000 bedraagt.

Vooraf samengestelde pakketten of zelf modules kiezen?

Bij sommige leveranciers kan een klant kiezen om samengestelde pakketten aan te schaffen, of om de modules naar eigen wens te selecteren. Een pakket is meestal samengesteld uit modules die erg op elkaar aansluiten. Leveranciers bieden bijvoorbeeld vaak pakketten aan die bestaan uit de modules financieel, CRM, voorraadbeheer en verkoopbeheer.

modules pakketten software voorbeelden

Wist je dat? Er zijn steeds meer leveranciers en fabrikanten die hun software in modulaire vorm aanbieden. Eén van hen is Microsoft, met het ERP-systeem Dynamics 365. In de Whitepaper Dynamics 365 kunt u de pakketten en modules van Dynamics raadplegen.

Het nadeel van het aanschaffen van een pakket is dat de modules door de leverancier geselecteerd zijn, en niet door het bedrijf zelf. Dan kan het gebeuren dat de aangeboden pakketten modules bevatten die de organisatie niet gaat gebruiken. Toch kan het goedkoper zijn om het gehele pakket aan te schaffen, dan om de benodigde modules apart aan te schaffen.

Goed om te weten is dat de modules in een vooraf gecombineerd pakket niet altijd alle functionaliteiten bevatten: het gaat soms om een basisversie, die minder functionaliteiten biedt dan een module die apart wordt aangeschaft. Een HRM-leverancier kan bijvoorbeeld een pakket aanbieden met een module voor salarisverwerking. Normaal gesproken bevat deze module goedkeuringswerkstromen voor bonussen, maar in het pakket is een basisversie opgenomen zonder deze functionaliteit. Om over deze functionaliteit te kunnen beschikken, moet het bedrijf de module dus apart aanschaffen.

Het is daarom essentieel dat een bedrijf eerst goed zijn wensen en eisen in kaart brengt. Voor een bedrijf waar veel mensen in hetzelfde document werken en hierbij steeds nieuwe versies creëren, is versiebeheer van groot belang. Als dit niet in het pakket zit, dan moet apart een DMS-module worden aangeschaft. Toch kan dit een betere (uiteindelijk goedkopere) oplossing zijn, dan een pakket kopen waarbij de genoemde module inbegrepen is. Om zich oriënterende projectleiders op weg te helpen bij het bepalen van de exacte wensen en eisen, stelt ICT Portal de volgende publicaties ter beschikking:

 • DMS Functionaliteitenoverzicht
 • CRM Functionaliteitenoverzicht
 • HRM Functionaliteitenoverzicht
 • Functionaliteitenoverzicht digital signage
 • Functionaliteitenoverzicht financieel systeem

Wat kost modulaire software?

De kosten van modulaire software hangen af van het aantal licenties, maar logischerwijs ook van het aantal en soort modules. Daarnaast zal elke producent of implementatiepartner eigen prijzen hanteren. Dit komt omdat de modules bij elke leverancier net iets anders ingevuld worden. Als voorbeeld: een bedrijf dat een financieel pakket koopt met modules voor financiële verslaggeving, offertebeheer, boekhouding en HRM betaalt gemiddeld € 150 per gebruiker per maand.

Als een vooraf samengesteld pakket wordt gekozen, is de prijs per module lager dan wanneer de modules apart worden aangeschaft. Soms is het ook mogelijk een pakket aan te schaffen, en daarenboven enkele aparte modules. Maar niet alle leveranciers bieden deze mogelijkheid. Vraag dit dus zeker na.

Een andere belangrijke afweging is of de software in de cloud of on-premise komt te staan. Een oplossing in de cloud is vaak goedkoper, omdat er geen extra hardware (servers) hoeft te worden aangeschaft en de leverancier niet ter plaatse hoeft te komen voor de installatie, het onderhoud en de eventuele toevoeging van modules. Maar bedenk dat de kosten voor het onderhoud ook bij een cloudoplossing betaald moeten worden, en dat het van geval tot geval verschilt wat op de lange termijn het goedkoopste is.

Let op! Naast de vermelde kosten zijn er bij een software-implementatie ook vaak verborgen kosten. In de ERP Wijzer kunt u een lijstje vinden van de extra kosten waarmee u te maken kunt krijgen.

Samenvatting van de voor- en nadelen van het gebruik van modulaire software

Voordelen

 • Meer flexibiliteit.
 • Alleen betalen voor modules die ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden.
 • Geen tijdverlies bij de implementatie omdat er geen onnodige modules worden geïmplementeerd.

Nadelen

 • Als er een vooraf samengesteld pakket wordt gekozen, kan het zijn dat niet alle gewenste modules of functionaliteiten inbegrepen zijn.
 • Als een module die pas later geïmplementeerd zal worden uiteindelijk van groter belang blijkt dan aanvankelijk gedacht, is het vaak lang wachten voordat zij gebruikt kan worden.
 • Als er veel extra modules nodig zijn (die dus niet in het vooraf samengestelde pakket zitten), dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2021, 2 december). Modulaire software. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/ict-lexicon/modulaire-software