WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

SaaS (Software as a Service)

Software als gebruiksvoorwerp

Steeds meer bedrijven betalen voor softwarepakketten via een SaaS-model. Hiermee worden ze geen eigenaar van het systeem, maar krijgen ze van op afstand toegang tot een softwarepakket dat geïnstalleerd staat op de server van de leverancier. Deze toegang wordt verleend via een cloud-verbinding. SaaS is dus één van de modellen die onder XaaS (Anything as a Service) vallen.

Naar SaaS wordt ook vaak verwezen met de term on-demand software. Ook de naam hosted software komt soms voor, maar je kan erover discussiëren in hoeverre dit een SaaS-model is. Bij hosted software wordt namelijk wel een heel pakket aangekocht, niet alleen het gebruik. De software staat dan wel weer op de server van de leverancier en wordt door hem ter beschikking gesteld aan eindgebruikers. Leveranciers van SaaS-oplossingen en hosted software worden Application Service Providers (ASP’s) genoemd.

SaaS ontzorgt bedrijven

Met een SaaS-model maakt een bedrijf gebruik van de software, maar heeft het geen zorgen over onderhoud. Zo worden updates en bug fixes automatisch door de leverancier uitgevoerd. Ook de helpdesk zit bij de aanbieder.

Deze ontzorging betekent niet per se dat alles bij de leveranciers hoeft te liggen. Er bestaan manieren om een eigen softwarepakket te integreren met Software as a Service. Dit gebeurt meestal via het gebruik van Application Programming Interfaces (API’s), een verzameling definities die software toelaat onderling te communiceren.

In onderstaande video legt Ernst-Jan van de Pas (Technology-advocaat bij Dirkzwager) uit hoe het zit met ontzorging en verantwoordelijkheden:

Bezorgdheid omtrent beveiliging

Ondanks de voordelen van Software as a Service hebben sommige bedrijven toch hun bedenkingen. Vooral de beveiliging van cruciale of vertrouwelijke bedrijfs- of persoonsgegevens baart hen zorgen. De gegevens die opgeslagen worden in de software, komen namelijk ook op de server van de leverancier te staan. Er zijn echter manieren waarop deze gegevens extra beveiligd kunnen worden. Onderstaande tabel geeft bijvoorbeeld aan hoe het SaaS-model van een Document Management Systeem veilig gebruikt kan worden.

iso 27001 dms cloud

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2023, 28 november). SaaS (Software as a Service). ICT Portal. https://www.ictportal.nl/ict-lexicon/saas-software-as-a-service