Een HRM-systeem (Human Resource Management) is software waarmee een bedrijf zijn personeelsprocessen automatiseert. Denk bijvoorbeeld aan de salarisverwerking, verlof, verzuim en het werven van nieuw personeel.
In dit artikel vind je de kernzaken over HRM-systemen, zoals het belang van zulke software, de belangrijkste functionaliteiten, voordelen, trends, en hoe je een geschikt systeem kunt kiezen.
Inhoudsopgave
- Wanneer is een HRM-systeem nodig?
- Belang van HRM-software
- Voordelen
- Kernfunctionaliteiten
- Marktaanbod HRM-systemen
- Totaalpakket versus best-of-breed
- Hoe kies je een HRM-systeem?
- HRM-trends
Wanneer is een bedrijf toe aan een HRM-systeem?
Vanaf 20 medewerkers loont het de moeite om een HRM-systeem te overwegen. Kleinere bedrijven (<20 medewerkers) werken vaak met een combinatie van Excel, Word en e-mail om de HR-administratie bij te houden. Als met deze werkwijze het personeelsbeheer nog te overzien is, dan wegen de voordelen van professionele HRM-software niet op tegen de kosten. De meeste HRM-leveranciers vinden organisaties ook pas vanaf 20-50 medewerkers interessant om actief te benaderen met hun product.
Een andere reden van aanschaf kan zijn als een bedrijf geen overzicht meer heeft over HR-gegevens en er daardoor te vaak (kostbare) menselijke fouten worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het niet op tijd verlengen of opzeggen van contracten.
Tot slot zijn tijdrovende en repetitieve handelingen goede graadmeters. Zijn (te veel) medewerkers te lang bezig om HR-gegevens bij te houden, te zoeken, te analyseren, etc. dan is een efficiëntieslag de moeite waard. Of wanneer steeds dezelfde handelingen uitgevoerd moeten worden, dan kunnen deze geautomatiseerd worden. Een voorbeeld is het onboardingsproces: verzamelen van persoonlijke informatie van de nieuwe medewerker, genereren van het contract, handtekeningen verzamelen, introductiegesprekken plannen met de leidinggevende, toegangsrechten regelen (IT-systemen, e-mailaccount, etc.), inschrijving voor pensioenregelingen, etc.
Raadpleeg de gratis HRM Wijzer voor de 10 grootste valkuilen tijdens een HRM-softwareproject.
Verwarrende termen voor HRM-systemen
De afkortingen vliegen je soms om de oren, maar wat wordt er precies met elke term voor HR-software bedoeld?
- HRMS staat voor “Human Resource Management System”. Dit is de algemene term voor een uitgebreid platform dat alle aspecten van HR beheert, van werving tot pensioen.
- HRIS staat voor “Human Resources Information System” en focust meer op de operationele en administratieve processen zoals personeelsdata, payroll en rapportages.
- In tegenstelling tot traditioneel personeelsbeheer (gericht op administratieve en operationele taken) benadert HCM (“Human Capital Management “) werknemers meer als belangrijke en waardevolle bronnen die strategisch beheerd moeten worden (zoals met talentbeheer en werknemersontwikkeling) om hun potentieel volledig te benutten en daardoor de bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen.
- En met e-HRM wordt simpelweg een HRM-systeem bedoeld dat toegankelijk is via internet (online en webbased HRM-systeem ).
Belang van HRM-software
HRM-software ondersteunt bedrijven bij het beheren beheer van hun personeelsbestand. Veel processen die voorheen handmatig moesten worden geregeld, geregistreerd of bijgehouden, kunnen dankzij een HRM-systeem worden geautomatiseerd. Dit bespaart niet alleen tijd voor de HR-afdeling, ook voor het overige personeel. Er hoeft namelijk niet voor elk kleinigheidje (zoals adreswijziging, telefoonnummer van een collega, verlofaanvraag, etc.) worden aangeklopt bij het HR-kantoor.
Het personeel kan bijvoorbeeld zelf persoonlijke informatie aanpassen, via het systeem vakantiedagen aanvragen of digitaal de salarisstroken bekijken. De HR-manager behandelt de verzoeken en het HRM-systeem verwerkt ze vervolgens automatisch in de administratie. Dankzij de automatisering van de HR-processen wordt dus de efficiëntie van een organisatie verhoogd. En niet onbelangrijk: efficiëntieverbeteringen zorgen voor kostenbesparingen. In de HRM Wijzer wordt uitgelegd hoe je de Return On Investment (ROI) van een HRM-systeem kunt berekenen.
Voordelen van het gebruik van HRM-software
Hieronder vind je een overzichtelijk lijstje met vijf belangrijke voordelen van HRM-software:
- Efficiënte administratie: administratieve HR-taken worden geautomatiseerd, waardoor de productiviteit van HR-medewerkers toeneemt.
- Beter gegevensbeheer en -analyse: het centraal beheren van personeelsgegevens in één systeem verbetert de nauwkeurigheid, toegankelijkheid en analyse van personeelsdata.
- Verhoogde naleving van regelgeving: door automatische updates en monitoring van arbeidswetten en regelgeving kunnen boetes en juridische problemen voorkomen worden.
- Verbeterde werknemerstevredenheid: werknemers kunnen zelf eenvoudig persoonlijke gegevens bijwerken, verlof aanvragen, en hun prestatiebeoordeling inzien, wat bijdraagt aan de werknemerstevredenheid. Door de self-service wordt bovendien de werklast van de HR-afdeling vermindert.
- Gestroomlijnde communicatie: de interactie en informatieverspreiding tussen de HR-afdeling en medewerkers worden verbeterd.
Kernfunctionaliteiten van HRM-software
Het klinkt eenvoudig: met een personeelsbeheersysteem kun je processen rondom personeel beheren. Maar wat houdt zo’n systeem nou precies in? De vijf kernfunctionaliteiten focussen zich op:
- Personeelsadministratie: beheer van personeelsgegevens, documentatie, etc.
- Werving en selectie: automatisering van het rekruteringsproces.
- Talentbeheer: ontwikkeling, opleiding en beoordeling van werknemers.
- Payroll: salarisadministratie en -loonverwerking.
- Employee Self Service: portalen voor werknemers om hun HR-gerelateerde taken te beheren.
Tip!Een handig checklijstje met de meest gebruikte HRM-functionaliteiten vind je in de gratis HRM Wijzer .
Voor een meer gedegen requirementsanalyse kun je het HRM Functionaliteitenoverzicht gebruiken. Het complete overzicht bestaat uit 225 mogelijke functionaliteiten van een HRM-systeem. De prioriteit van elke functionaliteit kan direct met selectievakjes worden aangevinkt en opgeslagen in dit dynamisch invuldocument.
HRM-systemen op de markt
Het aanbod van HRM-pakketten is overweldigend groot. Een effectieve manier om ze overzichtelijk op te delen, is door ze te categoriseren op basis van een bepaalde invalshoek. Bijvoorbeeld of het systeem wel of geen payroll heeft, nationaal of internationaal georiënteerd is, of op basis van de kosten (goedkoop, gemiddeld, prijzig).
Mondiaal bekende HRM-systemen zijn bijvoorbeeld Workday HCM , SAP SuccessFactors , Oracle HCM Cloud en ADP. In Nederland en België kom je vaak HRM-systemen tegen als SD Worx, Visma Raet, AFAS Software of Nmbrs. Gebruik de kosteloze en onpartijdige pakketselectie van ICT Portal om tot een shortlist te komen van geschikte HRM-systemen voor jouw bedrijf.
Alles-in-één HRM-systeem of koppelingen?
Hoewel leveranciers het graag zo laten lijken, bestaat er geen HRM-systeem dat alle HRM-functionaliteiten kan afdekken in een totaalsysteem. Veelgehoorde pijnpunten liggen op het vlak van tijdregistratie, planning en internationale payroll.
Vaak kun je HRM-software wel koppelen aan andere softwarepakketten voor bijvoorbeeld salarisverwerking en financieel management, zoals ADP, Nmbrs, Exact Online, Loket.nl en AFAS. Door deze systemen te integreren met een HRM-systeem, kunnen organisaties profiteren van de beste mogelijkheden van elk systeem zonder compromissen te moeten sluiten op het gebied van specifieke functionaliteiten (best-of-breed ).
Let op!Een HRM-totaalpakket klinkt als een veilige keuze, maar als je slechts 20% van de functionaliteit gebruikt, dan betaal je hoogstwaarschijnlijk meer dan nodig.
Hoe kies je een geschikt HRM-systeem?
De belangrijkste factoren bij het selecteren van HRM-software vind je in onderstaand stappenplan:
- Breng je huidige interne situatie in kaart: met welke tools of systemen wordt er nu gewerkt, en wat zijn de problemen met deze werkwijze?
- Krijg een overzicht van populaire HRM-mogelijkheden en -software op de markt. Gebruik hiervoor de kosteloze HRM Wijzer .
- Maak een lijst met gewenste HRM-functionaliteiten. Hoe ziet je ideale situatie eruit? Gebruik de gratis tool HRM Selectiekompas om je project in te kaderen.
- Maak een shortlist van de meest geschikte HRM-software. ICT Portal biedt een kosteloze en onpartijdige pakketselectie aan.
- Vergelijk de pakketten onderling. Geef prioriteiten (essentieel, wenselijk, optioneel) en wegingsfactoren aan je HRM-criteria, zodat je kunt evalueren welk pakket het beste voldoet.
Toekomstige trends in HRM-software
Houd rekening met opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning in HRM-software. De ene leverancier investeert meer in vooruitstrevende functionaliteiten en productontwikkeling dan de ander.
De HRM-software moet ook een belangrijke rol spelen in remote en hybride werkmodellen, aangezien steeds meer medewerkers (gedeeltelijk) thuiswerken. Bovendien zijn nieuwe generaties sterk gericht op hun mobiele telefoon, dus een gebruiksvriendelijke app is tegenwoordig een vereiste voor een moderne werkgever.
De evolutie van HRM-software gaat snel, en ICT Portal voorspelt dat deze vooruitgang op diverse vlakken impact zal hebben:
- Grote hoeveelheden HR-data zullen beter geanalyseerd kunnen worden voor meer datagedreven HR-besluitvorming.
- HRM-systemen zullen steeds beter beveiligd en versleuteld worden. Dit is nodig vanwege de grotere noodzaak tot compliance met gegevensbeschermingswetten en toenemende digitale dreiging.
- Nieuwe actuele thema’s zullen beter door HRM-software ondersteund worden, zoals duurzaamheid (ecologische voetafdruk van medewerkers).