WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Wat is e-HRM en is dit niet gewoon hetzelfde als cloud-hrm?

Met e-HRM kunnen processen rondom de personeelszaken worden geoptimaliseerd door gebruik te maken van de nieuwste internettechnologieën. Dankzij e-HRM hoeven HR-managers zich minder te focussen op tijdrovende operationele zaken en kunnen zij meer tijd besteden aan de strategische kanten van human resource management. Maar wat is e-HRM precies, en welke voordelen biedt deze variant van HR-software?

Een korte omschrijving van e-HRM

E-HRM staat voor Elektronisch Human Resource Management en houdt in dat het HRM-systeem online is geïnstalleerd, ook wel de cloud genoemd. E-HRM staat daarom ook wel bekend als HRM in de cloud of online HRM en is dus een web-gebaseerde vorm van het traditionele on-premise HRM-systeem.

De initiële investeringskosten van e-HRM liggen over het algemeen een stuk lager dan bij een on-premise HRM-systeem. In de HRM Wijzer staat een concreet prijzenvoorbeeld van e-HRM.

Voordelen van e-HRM voor werknemers, managers en de personeelsafdeling

Waar voorheen alleen het HR-personeel toegang had tot het HRM-systeem, is dat door de komst van E-HRM veranderd. De hele organisatie wordt namelijk betrokken bij het personeelsmanagement. Dit wordt ook wel Employee Self Service (ESS) en Manager Self Service (MSS) genoemd.

ESS betekent dat werknemers zelf enkele operationele taken overnemen. Denk hierbij aan vakantiedagen aanvragen, verzuim melden, keuze maken uit opleidingsaanbod, declaraties indienen en het planning van functioneringsgesprekken. Het personeel neemt dus administratief werk uit handen van de HR-afdeling. Werknemers hebben voortaan meer autonomie en hier wordt binnen organisaties over het algemeen positief op gereageerd.

MSS houdt in dat de HR-manager de schakel wordt tussen de medewerker en de centrale administratie. De ESS-aanvragen komen automatisch binnen bij de HR-manager en worden pas definitief geregistreerd zodra de manager het verzoek heeft behandeld.

Volgens ICT onderzoeksbureau Gartner kan maar liefst 66% van de HR (aan)vragen door het personeel zelf worden afgehandeld via ESS. Het HR-servicecenter of de HR-administratie kan vervolgens 28% van de aanvragen regelen per telefoon, e-mail of via een digitaal formulier. De laatste 6% van de aanvragen wordt behandeld door de HR-manager zelf. Dit betreffen zeer specifieke en niet-routinematige aanvragen.

e-hrm-selfservice

Een voorbeeld van HRM in de cloud

Wanneer een werknemer een aantal vakantiedagen wil opnemen, opent hij/zij de mobiele applicatie van het HRM-systeem. In de agenda worden de gewenste dagen geselecteerd en de aanvraag wordt verzonden. De HR-manager krijgt automatisch een notificatie en kan bijvoorbeeld op een smartphone de bezetting van het personeel controleren. De aanvraag kan worden afgekeurd (werknemer krijgt een melding van de afwijzing) of goedgekeurd (werknemer ontvangt een bevestiging, het verlofsaldo wordt automatisch aangepast en het werkrooster wordt gewijzigd).

Toename gebruik van e-HRM

Steeds meer leveranciers bieden naast de traditionele on-premise systemen ook e-HRM aan. Het gebruik maken van een online HR-software wint aan populariteit, aangezien bedrijven zich geen zorgen meer hoeven maken over het beheer en onderhoud van het systeem. De leverancier van het HRM-pakket neemt deze zorg namelijk uit handen. De HR-software is schaalbaar en er kunnen eenvoudig gebruikers en functionaliteiten toegevoegd of verwijderd worden. Vraag kosteloos de HRM Wijzer aan voor een vergelijking van diverse e-HRM pakketten.

E-HRM en mobiel

Diverse E-HRM systemen hebben naast een toegangsportaal via een webbrowser, ook een applicatie voor mobiel en tablet. Hierdoor kunnen verschillende personeelszaken eenvoudig geregeld worden. Voordat er definitief voor een HRM-pakket gekozen wordt, is het raadzaam om vooraf ook de applicatie daadwerkelijk te testen. In hoeverre voldoet de applicatie aan alle wensen en eisen, is het gebruiksvriendelijk en werkt de applicatie snel en foutloos?

E-HRM en een verbonden organisatie

Online HR-software kan bijdragen aan een hogere mate van transparantie. De hele organisatie is overal sneller van op de hoogte, zoals roosterwijzigingen, jubilea of verjaardagen van collega´s. Daarnaast kan het management effectief via het systeem polls en enquêtes verspreiden om meningen en inzichten van het personeel te vergaren. Raadpleeg de HRM Wijzer 2024 voor een overzicht met alle mogelijke valkuilen tijdens een HRM-selectietraject.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2023, 7 december). Wat is e-HRM en is dit niet gewoon hetzelfde als cloud-hrm? ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/human-resource-management/e-hrm