WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Workday versus SuccessFactors: vergelijking van HRM-software

Workday en SuccessFactors zijn twee van de meest gebruikte softwareoplossingen voor Human Resources Management (HRM) op de markt. Workday heeft zich vanaf de start van het bedrijf exclusief gericht op HRM en de ontwikkeling van software. SuccessFactors heeft de steun van SAP, dat SuccessFactors in 2012 heeft overgenomen. Maar wat zijn de voornaamste verschillen tussen de twee pakketten? Steekt één van de softwareoplossingen er bovenuit? Waarin lijken ze op elkaar? Tot slot: welk pakket is het meest geschikt voor uw organisatie?

Belangrijkste verschillen tussen Workday en SuccessFactors

Het eerste belangrijke verschil is het doelpubliek waar de twee bedrijven zich op richten. Workday ontwerpt de software vooral voor grote bedrijven met locaties in verschillende landen en dus met werknemers die verschillende talen spreken. In mindere mate implementeren ze ook software bij middelgrote bedrijven.

SuccessFactors is ontworpen voor middelgrote en grote bedrijven. Voor kleine bedrijven bestaat er een aparte specifieke oplossing.

Een tweede verschil zit hem in de structuur van beide pakketten. Workday bestaat uit één module die wordt aangepast naar gelang de wensen van de klant. Ook andere klanten profiteren hiervan mee. De oplossing van SAP bestaat uit ongeveer 10 modules die onafhankelijk van elkaar kunnen worden geïmplementeerd.

SuccessFactors wordt meestal geïnstalleerd bij bedrijven die al over een ERP-systeem van SAP beschikken, zodat kan worden geprofiteerd van de synergie tussen beide pakketten. De software wordt daarnaast ook gebruikt door bedrijven die geen gebruik maken van SAP. Workday wordt geïmplementeerd in bedrijven die de HR-processen in z’n totaliteit willen verbeteren.

De implementatietijd van beide pakketten verschilt sterk: die van Workday varieert van één tot twee jaar. SuccessFactors wordt vaak binnen één jaar geïmplementeerd. Voor grote bedrijven kan de implementatie anderhalf jaar duren, afhankelijk van het aantal modules dat wordt geïnstalleerd. Beide oplossingen zijn gebaseerd op de cloud, wat een positief effect heeft op de implementatieduur.

Voor meer verschillen tussen de twee programma’s en voor een vergelijking tussen Oracle Fusion HCM en SAP HCM kan de HRM Wijzer worden geraadpleegd. Daarin staat een tabel met de voor- en nadelen van deze pakketten in vergelijking met andere HRM-software.

Overeenkomsten tussen Workday en SuccessFactors

Beide softwarepakketten bieden een combinatie van verschillende deelfunctionaliteiten waardoor met één programma alle HR-processen kunnen worden uitgevoerd. Zowel Workday als SuccessFactors heeft een behoorlijk intuïtieve interface, waarmee de meeste gebruikers vrij snel uit de voeten kunnen. Een andere overeenkomst is het ‘mobile-friendly’ aspect. Dit betekent dat de software kan worden geraadpleegd vanaf verschillende type apparaten, zoals een smartphone of een tablet.

Er kan door medewerkers dus ook buitenshuis worden ingelogd op de software, zodat bijvoorbeeld verlofdagen op afstand kunnen worden aangevraagd. Dit is een zeer belangrijke functionaliteit voor bedrijven die de tendens van Bring Your Own Device (BYOD) omarmen. Bedrijven kunnen daarmee hun productiviteit verbeteren doordat werknemers voortaan bepaalde HR-taken zelfstandig en locatieonafhankelijk kunnen administreren.

Een ander belangrijk punt waarin de software niet veel van elkaar verschilt is analytics. Beide pakketten verschaffen real-time informatie over de verschillende taken die zijn toegewezen aan medewerkers en wat voor functies er nog moeten worden opgevuld. De HR-manager beschikt daarmee over data die nodig zijn om besluiten te nemen over opslagen, promoties, enz.

Welke functionaliteiten worden precies aangeboden?

De functionaliteiten van Workday en SuccessFactors komen sterk overeen. Toch lijkt het erop dat Workday iets meer werk maakt van het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden.

Overeenkomsten

workday successfactors overeenkomsten

Verschillen

successfactors workday vergelijking functionaliteiten verschillen

Wat is de prijs van Workday? Hoeveel kost SuccessFactors precies?

Omdat beide fabrikanten hun HRMS (Human Resource Management Software) in de cloud aanbieden, hoeven bedrijven geen budget te reserveren voor de aanschaf van hardware of onderhoud. De software wordt namelijk in een extern datacenter gehost.

Het is de bedrijfspolitiek van zowel Workday als SuccessFactors om hun prijzen niet openbaar te maken. Dit gaat in tegen de SaaS-trend van de laatste jaren, waarin aanbieders juist zeer transparant zijn wat hun prijzen betreft. Het niet publiceren van de prijzen geeft salesmedewerkers van beide bedrijven de gelegenheid om per individueel bedrijf contractonderhandelingen te voeren. Vooral Workday werkt voornamelijk met zeer grote bedrijven en wil daarbij niet dat de winstmarge wordt beperkt door het vaststellen van een standaardprijs.

Hoewel het dus vrij lastig is om correcte en concrete informatie over de kosten op het internet te vinden, staat in de HRM Wijzer een prijsvergelijking van de softwarepakketten. Hiermee kan nauwkeuriger worden bepaald welke software het meest geschikt is voor uw bedrijf.

workday successfactors vergelijking prijzen

Waar wordt de informatie precies opgeslagen?

Het is belangrijk te beseffen dat de software van beide fabrikanten zich in de cloud bevindt. De pakketten worden aangeboden in SaaS-vorm (Software as a Service). De data bevindt zich dus niet op de servers van het bedrijf zelf, maar op de servers van Workday. Workday voldoet aan de eisen die zijn gesteld in de zogenaamde Safe Harbour agreement. Dit verdrag tussen de Verenigde Staten en Europa is ondertekend na de onthullingen van Edward Snowden. Europa heeft daarbij als eis gesteld dat persoonsgegevens op servers binnen Europa dienen te worden opgeslagen. Workday heeft naar aanleiding van de regelgeving een voorziening voor dataopslag in Europa laten bouwen.

SaaS is een belangrijk business model waar steeds meer fabrikanten voor kiezen. Bedrijven betalen daarbij naar gebruik van de software. Sommige gebruikers krijgen een administrator-rol toegekend waarmee ze bepaalde onderdelen van de software kunnen wijzigen. De rest van de gebruikers krijgt alleen een standaard gebruikersrol.

Welke van de twee HR-softwarepakketten past het beste bij uw bedrijf?

Volgens een onderzoek van Forrester, gaat Workday aan kop als het gaat om SaaS-implementaties ter vervanging van een traditioneel on-premise HRM-pakket. De uitgebreide technische mogelijkheden voor configuratie, integratie en real-time analyse maken de software tot een goede optie voor bedrijven met een complexe bedrijfsstructuur die van plan zijn om de HR-processen flink te hervormen.

SuccessFactors zit Workday echter op de hielen. SuccessFactors heeft in absolute zin een groter marktaandeel. Volgens een rapport van The Forrester Wave combineert de software gebruikerservaringen, mogelijkheden voor wereldwijde registratie, vergaande mogelijkheden voor talent management en internationale salarisadministratie.

Er kan worden geconcludeerd dat Workday en SuccessFactors sterk op elkaar lijken als we kijken naar de functionaliteiten. Het grootste verschil zit hem in het doelpubliek: Workday richt zich vooral op grote, internationaal opererende bedrijven en SuccessFactors op kleine- en middelgrote bedrijven die gebruik maken van SAP.

Zodra de keuze voor een softwarepakket eenmaal is gemaakt, moet er rekening worden gehouden met een ander belangrijk aspect van het project: de implementatie. Het implementatieproces is een cruciaal onderdeel voor het slagen van het project. In de HRM Wijzer staan de 3 meest gemaakte fouten en de manier waarop ze kunnen worden vermeden tijdens de implementatie van HRM-software zoals Workday of SuccessFactors.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2022, 11 augustus). Workday versus SuccessFactors: vergelijking van HRM-software. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/nieuws/human-resource-management/workday-successfactors-vergelijking