WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Help, einde Dynamics NAV support: migreren of overstappen?

Microsoft Dynamics NAV is jarenlang voor veel bedrijven wereldwijd een vertrouwd ERP-pakket geweest. Helaas nadert het moment waarop de ondersteuning door Microsoft stopt. Dit betekent geen beveiligingsupdates, technische ondersteuning of productverbeteringen meer. Bedrijven die afhankelijk zijn van NAV staan voor een keuze: migreren naar een nieuwe versie van Microsoft of een ander ERP overwegen dat mogelijk beter past bij de huidige en toekomstige behoeften. Dit artikel helpt je een weloverwogen beslissing te nemen.

Inhoudsopgave

 1. Wanneer stopt de ondersteuning van Dynamics NAV?
 2. Mainstream versus extended support
 3. Gevolgen en mogelijke risico’s
 4. Migreren of alternatieven overwegen?
 5. Onpartijdige informatie en selectie
Let op!

Je huidige NAV-implementatiepartner kan een te rooskleurig beeld schetsen van Business Central, omdat deze partij belang heeft bij een migratie en het uitvoeren van het nieuwe implementatietraject. Zorg ervoor dat je onafhankelijke informatie inwint om een volledig en objectief beeld van je situatie te krijgen.

Wanneer stopt de ondersteuning van Dynamics NAV?

In onderstaande tabel vind je een overzicht van verschillende NAV-versies met het moment waarop de ondersteuning definitief stopt:

Product Startdatum support Einde mainstream support Einde extended support
Dynamics NAV 2015 17 december 2014 14 januari 2020 14 januari 2025
Dynamics NAV 2016 3 januari 2016 13 april 2021 14 april 2026
Dynamics NAV 2017 27 oktober 2016 11 januari 2022 11 januari 2027
Dynamics NAV 2018 1 december 2017 10 januari 2023 11 januari 2028

In de ERP Wijzer vind je een uitgebreide tabel met de verschillen tussen de meest recente Microsoft ERP-pakketten. Ook vind je er meer informatie over de voordelen en valkuilen van een overstap naar een nieuw Microsoft ERP-pakket.

Verschil tussen mainstream en extended support

Kortgezegd biedt Mainstream support volledige ondersteuning als onderdeel van de garantie. Extended support biedt beperkte ondersteuning en alleen tegen betaling.

Mainstream:

 • Volledige ondersteuning: beveiligingsupdates, niet-beveiligingsupdates, gratis technische ondersteuning en garantieclaims.
 • Duur: eerste 5 jaar na release.

Extended:

 • Beperkte ondersteuning: alleen beveiligingsupdates en betaalde technische ondersteuning voor andere problemen.
 • Geen nieuwe functies: geen nieuwe niet-beveiligingsgerelateerde updates of verbeteringen.
 • Duur: volgende 5 jaar na afloop van mainstream support.

Gevolgen en mogelijke risico’s

Het grootste risico van het blijven gebruiken van een ERP-systeem dat niet meer wordt ondersteund, is de kwetsbaarheid voor beveiligingsproblemen. Zonder regelmatige beveiligingsupdates worden deze systemen sneller doelwit van cyberaanvallen. Bovendien kunnen verouderde systemen leiden tot non-compliance met industriestandaarden en regelgeving, wat juridische en financiële consequenties kan hebben.

Naast beveiligingsrisico’s kunnen er ook operationele problemen ontstaan. Bugs en technische problemen zullen niet worden opgelost, wat kan leiden tot verhoogde downtime en verstoringen in de bedrijfsvoering. Daarnaast kunnen verouderde systemen compatibiliteitsproblemen veroorzaken met nieuwe software en technologieën.

In het digiboek Dynamics 365 vind je een overzicht met de verborgen kosten van dit pakket.

Migreren of alternatieven overwegen?

Met het naderende einde van de ondersteuning voor Microsoft Dynamics NAV staan bedrijven voor een belangrijke beslissing. Moeten ze migreren naar Microsoft Dynamics 365 Business Central, de moderne opvolger binnen het Microsoft-ecosysteem, of is het tijd om alternatieve ERP-oplossingen te overwegen? Een ander ERP zou mogelijk beter kunnen passen bij de huidige en toekomstige behoeften van hun organisatie. We houden beide opties onder de loep:

Voordelen van migreren binnen het Microsoft-ecosysteem

 • Continuïteit en bekendheid: één van de belangrijkste voordelen van migratie naar Business Central is dat de gebruikers veel van de interface en functionaliteiten zullen herkennen. Gebruikers zullen daarom gemakkelijk overweg kunnen met het nieuwe systeem. Bijkomend voordeel is dat er minder hoeft te worden geïnvesteerd in het trainen van gebruikers.
 • Integratie met andere Microsoft-producten: Business Central biedt verbeterde integratiemogelijkheden met andere Microsoft-oplossingen. Niet alleen met Microsoft 365, maar ook met Azure, Power BI voor geavanceerde analytics, en Power Automate voor workflow-automatisering.
 • Moderne functionaliteiten en verbeterde prestaties: Business Central is ontworpen met moderne bedrijfsbehoeften in gedachten. Het biedt geavanceerde functionaliteiten zoals AI-gestuurde bedrijfsinzichten, mobiele toegang, en een robuuste achterliggende cloud infrastructuur. Het systeem werkt daarom soepel en snel.
lightbulb-on-outline Juiste implementatiepartner?

Het kan zijn dat je wel overtuigd bent van Business Central, maar niet van je huidige implementatiepartner. De jarenlange samenwerking kan deukjes hebben opgelopen door bijvoorbeeld een moeizame implementatie, hoge ontwikkelkosten, gebrek aan een klik met de consultants, of ontbrekende branchekennis. ICT Portal kan een andere implementatiepartner voorstellen die voldoende ervaring heeft en beter aansluit bij de criteria van jouw bedrijf.

Voordelen van alternatieve opties overwegen

Het naderende einde van de ondersteuning voor Microsoft Dynamics NAV is een belangrijk moment om je ERP-strategie te herzien. Hoewel Business Central een logische keuze kan lijken vanwege de continuïteit binnen het Microsoft-ecosysteem, is het cruciaal om niet blindelings voor deze optie te kiezen. Hier zijn enkele redenen waarom het de moeite waard is om ook alternatieve ERP-systemen te overwegen:

 • Mogelijkheden voor verbeterde functionaliteit: andere ERP-systemen kunnen beter aansluiten bij specifieke bedrijfsbehoeften, vooral als je maatwerk hebt gemaakt in NAV. Speciale sectorspecifieke oplossingen en systemen met geavanceerdere functionaliteiten die mogelijk niet beschikbaar zijn in Business Central, kunnen je bedrijfsprocessen efficiënter maken en je organisatie beter ondersteunen. Zo voorkom je dat je opnieuw maatwerk moet aanbrengen in Business Central.
 • Kostenbesparingen: alternatieve ERP-oplossingen kunnen voordeliger zijn qua licentie-, implementatie- en onderhoudskosten. Microsoft is namelijk niet de goedkoopste ERP-leverancier. Het is essentieel om een grondige kostenanalyse uit te voeren en de totale eigendomskosten (TCO) van verschillende oplossingen te vergelijken. Dit kan de aankomende jaren aanzienlijke besparingen opleveren. ICT Portal kan hier desgewenst mee helpen.
 • Vergelijking met concurrentie: De concurrentie heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten. Het is daarom verstandig om te onderzoeken wat andere ERP-leveranciers te bieden hebben. Zelfs als je uiteindelijk besluit bij Microsoft te blijven, doe je dit met de zekerheid dat je een weloverwogen beslissing hebt genomen op basis van onderzoek.

Onpartijdige informatie en selectie

Twijfel je tussen een migratie naar een Microsoft ERP of een ander pakket, dan kan een externe blik interessante inzichten opleveren. ICT Portal kan je adviseren. Zoek je een (nieuwe) geschikte Microsoft-partner, of een onpartijdig overzicht van alternatieve ERP-systemen, dan kun je gebruikmaken van de kosteloze selectie. Bij ICT Portal kijken we gericht naar jouw bedrijf, en stellen we geschikte opties voor tijdens je oriëntatietraject.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2024, 4 juli). Help, einde Dynamics NAV support: migreren of overstappen? ICT Portal. https://www.ictportal.nl/nieuws/enterprise-resource-planning/einde-microsoft-dynamics-nav-support-migreren-overstappen