WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Add-on

Waarvoor wordt een add-on gebruikt?

Een add-on is een extra De hardware van een informatiesysteem is de materiële component, alles wat je fysiek kan aanraken. Voorbeelden hiervan zijn de computermuis, het scherm, het toetsenbord, de processor, de harde schijf etc. Om een informatiesysteem te doen werken, moet deze hardware aangedreven worden door verschillende programma’s, die niet materieel zijn. Zo is er een besturingssysteem nodig (zoals Windows of MacOS), en wordt er vaak extra software geïnstalleerd voor de uitvoering van specifieke taken. Dit kunnen eenvoudige taken zijn zoals tekstverwerking, maar ook video-editing of zelfs de gehele Enterprise Resource Planning.hardware– of Onder software verstaan we alle programma’s en applicaties die ervoor zorgen dat een informatiesysteem naar behoren werkt. Dit zijn niet-materiële componenten, in tegenstelling tot hardware. Software kan je dus niet aanraken, maar is wel nodig om een informatiesysteem taken te laten uitvoeren. Deze programma’s zorgen er onder andere voor dat een computer gebruikt kan worden voor tekstverwerking, om te surfen op het internet of om video’s te bewerken.softwarecomponent die aan een informatiesysteem gekoppeld wordt om de capaciteit of het rendement van dit systeem te verbeteren. De term wordt wel eens gebruikt om te refereren aan hardware, zoals bij de uitbreiding van het RAM-geheugen van een computer. Toch komen we meer add-ons tegen in de softwarewereld, waar er ook regelmatig over add-in gesproken wordt.

Add-ons voor softwarepakketten zijn meestal bedoeld om de functionaliteit van een softwarepakket uit te breiden. Er bestaan add-ons voor elk soort softwarepakket (Een ERP-systeem brengt belangrijke informatie van verschillende bedrijfsafdelingen samen. Actuele gegevens over de productie, in- en verkoop, logistiek en administratie worden gekoppeld. Automatische werkprocessen verhogen de productiviteit, en verlagen de kosten.ERP, Veel bedrijven hebben moeite om documenten terug te vinden, erin samen te werken, of ze correct te archiveren. Een Document Management Systeem kan zorgen voor meer orde en efficiëntie in het beheer van documenten en documentstromen. Maar hoe doet deze software dat precies?DMS, HRM staat voor Human Resources Management. Software voor HRM stroomlijnt en automatiseert personeelszaken. Meestal hebben organisaties met veel personeel een speciale personeelsafdeling, oftewel een HR-afdeling. Bij Human Resource Management ligt de focus op de aandacht voor het personeel, het registreren van verzuim en van gewerkte uren, salaris en verlofaanvragen. Er zijn softwaresystemen op de markt waardoor deze HRM-zaken sneller en vloeiender kunnen verlopen. Vraag kosteloos de HRM Wijzer aan voor een vergelijking tussen verschillende soorten HRM-systemen.HRM, Customer Relationship Management (CRM) is de term die gebruikt wordt voor het beheer van klantrelaties binnen een bedrijf. Een CRM-systeem wordt gebruikt voor de opslag, analyse en inzet van alle relevante klantinformatie.CRM…). De koppeling tussen het softwarepakket en de add-on kan op verschillende manieren tot stand worden gebracht. Een populaire manier om add-ons toe te voegen is via Een Application Programming Interface (API) maakt de interface tussen systemen mogelijk. De tool zorgt ervoor dat verzoeken van de ene applicatie efficiënt worden gecommuniceerd naar de andere applicatie. De verzoekende applicatie krijgt vervolgens toegang tot informatie of functionaliteit van de andere applicatie.API’s.

Een add-on wordt meestal ontwikkeld door de eigen softwarefabrikant, of door een implementatiepartner. In dit tweede geval gaat het vaak om add-ons specifiek ontworpen voor de klanten van de betreffende partner. Door add-ons te ontwikkelen kan een implementatiepartner bijvoorbeeld een sectorspecifieke invulling geven aan een algemeen pakket, of een niche-functionaliteit toevoegen, speciaal voor zijn klanten.

add-on-complement-software

Let op! Om een add-on goed te laten werken, is het belangrijk dat de basisfunctionaliteit al aanwezig is in het softwarepakket. Een add-on voor het ondertekenen van Facturen worden steeds vaker elektronisch verstuurd, maar dat is niet voldoende om van e-factureren te spreken. Een PDF-versie van een factuur is wel een elektronisch document, maar wordt niet meteen automatisch verwerkt. Bij een e-factuur gebeurt deze factuurautomatisering wel. De boekhoudsoftware van het verzendende bedrijf maakt een gestructureerd digitaal bestand aan dat het boekhoudsysteem van het ontvangende bedrijf elektronisch kan verwerken.elektronische facturen heeft weinig zin, als in het basispakket geen module zit voor elektronische facturen.

Een ERP-systeem met add-ons versus maatwerk

Standaardpakketten met add-ons zijn in sommige situaties een goed alternatief voor ERP-systemen met veel maatwerk. Neem bijvoorbeeld een textielfabrikant, die oneindig veel mogelijkheden heeft voor de configuratie van textiel. Klanten kunnen verschillende afmetingen, kleuren, combinaties en stoffen kiezen. Hiervoor zal in het ERP-systeem een configurator nodig zijn. Dit kan met maatwerk ingericht worden, of er kan een standaard ERP geïmplementeerd worden, met een add-on voor de configuratie van stoffen. De tweede oplossing is goedkoper, en kan sneller opgezet worden. Het is wel zo dat een add-on minder precies aansluit op de wensen en eisen van een bedrijf dan maatwerk. Elk bedrijf zal dus voor zichzelf moeten beslissen wat uiteindelijk de beste oplossing is.

Tip! Ook standaard ERP-pakketten zijn vaak al ontwikkeld voor een bepaalde sector. In de De ERP Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op een (nieuw) softwarepakket voor Enterprise Resource Planning. U vindt er onder andere: prijzen, verschillende leveranciers, functionaliteiten, een pakkettenvergelijk, tips en belangrijke valkuilen.ERP Wijzer 2021 vinden oriënterende projectleiders een overzicht van bestaande ERP-software en de sectoren waarvoor deze pakketten geschikt zijn.

Wat is het verschil tussen een add-on en een plug-in?

Op veel webpagina’s worden de termen add-on en plug-in door elkaar gebruikt. Toch zijn ze niet helemaal hetzelfde. Een plug-in is een volledig losstaand systeem. Zodra het geïnstalleerd is, kan het door verschillende programma’s gebruikt worden. Een voorbeeld hiervan is Flash Player, die ervoor zorgt dat je online video’s kan zien vanaf verschillende webbrowsers.

Een add-on daarentegen is geschreven voor een specifiek programma. Het wordt ontwikkeld in dezelfde programmeertaal en breidt de functionaliteit van het originele programma uit. Een add-on kan dus niet zomaar met alle andere programma’s gebruikt worden. Een verkoopmodule in een ERP-pakket kan bijvoorbeeld een add-on krijgen voor de commissies van salesmedewerkers.

Plug-in Add-on
Volledig losstaand programma Aanvulling op een bestaand programma
Kan gebruikt worden met verschillende programma’s Kan alleen gebruikt worden voor het programma waarvoor het geschreven is
Beoordeel dit artikel:
Totaal: 1 Gemiddeld: 5

Dit artikel als bron gebruiken?

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2020, 4 mei). Add-on. Geraadpleegd op ICT Portal. https://www.ictportal.nl/ict-lexicon/add-on