WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Kosten digital signage

De kosten van digital signage systemen lopen erg uiteen en worden door leveranciers soms iets te rooskleurig weergegeven. Niet alleen is de aanschafprijs van belang, ook moet rekening worden gehouden met verborgen kosten. In de Digital Signage Wijzer worden alle mogelijke kosten met concrete getallen beschreven.

Verschillende kosten digital signage

Sommige leveranciers bieden de mogelijkheid tot het huren van een digital signage systeem. Toch kiezen de meeste bedrijven ervoor een digital signage systeem zelf aan te schaffen. Het prijsverschil tussen de verschillende leveranciers ontstaat vaak op het gebied van de software. De prijzen van de hardware zijn meestal redelijk vergelijkbaar.

De kosten van een compleet digital signage systeem kunnen worden opgedeeld in drie onderdelen:

  1. Kosten voor schermen
  2. Kosten voor de software
  3. Kosten voor de mediaplayer

Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere kostenposten zoals een wandbeugel, kabels en mogelijke installatiekosten. Sommige leveranciers berekenen kosten voor het maken van templates in de huisstijl van een organisatie.

Kosten digital signage schermen

Om kosten te besparen gebruiken organisaties nogal eens consumentenschermen voor digital signage-doeleinden. Dit kan inderdaad een kostenvoordeel opleveren, maar consumentenschermen zijn ongeschikt om volledige dagen aan te staan. Voor langdurig gebruik kan het best gekozen worden voor professionele digital signage schermen. De technologie die hiervoor het meeste wordt gebruikt is LED. Plasmaschermen worden meestal niet ingezet, omdat ze een stuk minder energiezuinig zijn, en dus hogere vaste kosten met zich meebrengen. De kosten voor LED-technologie zijn de laatste jaren juist sterk afgenomen en LED is tegenwoordig ook beschikbaar in ultra HD. De kosten van een digital signage scherm hangen af van de schermgrootte (inch) en de beeldprestatie. Gemiddeld liggen de kosten van een digital signage scherm tussen de 800 en 1500 euro per scherm.

Kosten voor narrowcasting software

De kosten voor de aansturingssoftware worden sterk bepaald door het gekozen business-model. Bij sommige leveranciers kan software worden aangeschaft waarna deze eigendom wordt van de aankopende partij. Steeds vaker bieden leveranciers de software in de cloud aan, waarbij licentiekosten per maand worden berekend. Dit heeft als voordeel dat éénmalige hoge investeringskosten uitblijven. Een software kostenvoorbeeld met concrete getallen vindt u in de Digital Signage Wijzer.

Prijzen van mediaplayers

De hoogte van de investeringskosten in mediaplayers hangt af van het type mediaplayer: intern of extern. Een mediaplayer kan al zijn ingebouwd in het scherm, of kan als een extern apparaat worden geleverd die achter het scherm wordt geplaatst. De kosten van de mediaplayer liggen op gemiddeld 450 euro. Het is aan te bevelen een mediaplayer te kopen die beschikt over opslagcapaciteit. Zo kan de content ook worden afgespeeld als de internetverbinding wegvalt.

kosten digital signage roi budget

Overbodige kosten digital signage

De investering in narrowcasting kan snel hoog oplopen als de mogelijkheden van technologie bepalend zijn in de keuze. Bepaal daarom eerst welke doelen er met het digital signage systeem moeten worden bereikt om hoge kosten te vermijden. De mogelijkheden zijn tegenwoordig namelijk eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan holografie of gezichtsherkenning. De meeste organisaties hebben dergelijke functionaliteiten niet nodig. Een handig rekenvoorbeeld ´Kosten digital signage systemen´ met de meest voorkomende functionaliteiten vindt u in de Digital Signage Wijzer 2023. Hierin staat ook praktische informatie over het berekenen van de ROI van een digital signage systeem.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2015, 15 mei). Kosten digital signage. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/digital-signage/kosten-digital-signage
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties