Digital Signage, ook wel narrowcasting genoemd, is sterk in opmars als een relatief nieuwe vorm van interne bedrijfscommunicatie. Bij digital signage worden digitale schermen ingezet om dynamische content weer te geven. Dit in tegenstelling tot statische varianten zoals posters, printjes en borden. In dit artikel worden de termen digital signage en narrowcasting door elkaar gebruikt. Ze hebben immers dezelfde betekenis.
Een korte uitleg van narrowcasting:
Narrowcasting is digitale communicatie, waarbij informatie via beeldschermen gericht wordt verspreid onder een specifieke doelgroep. Meestal vind je deze vorm van communicatie in publieke ruimtes. Het doel van narrowcasting kan zijn:
- Informeren: bijvoorbeeld informatie over het aantal wachtenden voor u bij de dokter.
- Tot actie aanzetten: bijvoorbeeld het kopen van een product in de supermarkt.
Hoe passen bedrijven narrowcasting toe?
Narrowcasting wordt in uiteenlopende sectoren en op verschillende manieren toegepast:
Zakelijke dienstverlening
- Verhogen van productiviteit: bedrijven gebruiken dashboards met KPI's .
- Creeëren professionele uitstraling: digital signage kan worden ingezet bij de receptie, om medewerkers en klanten te informeren over evenementen of trainingen.
- Vergaderruimtes: tijden, agenda’s en wijzigingen kunnen in realtime worden weergegeven.
Digital signage kan door bedrijven worden ingezet als communicatiekanaal naar de eigen medewerkers. Een voorbeeld daarvan zijn boodschappen die de werkmoraal verhogen, aanzetten tot presteren of bedrijfs- en operationele processen verbeteren. In luidruchtige productieomgevingen kan narrowcasting bijvoorbeeld worden ingezet als een efficiënt alternatief voor de intercom. Ook veiligheidsinformatie of werkroosterwijzigen kunnen via digital signage naar medewerkers worden gecommuniceerd.
In welke bedrijfssectoren vind je narrowcasting-systemen?
Tot voor kort was deze nieuwe vorm van communiceren voor veel bedrijven veel te duur. De kosten van de digitale schermen waren te hoog om gemeengoed te worden. De revolutie op het gebied van LCD-, plasma- en LED-schermen heeft hier verandering in gebracht. Tegenwoordig is een narrowcasting-systeem voor veel bedrijven een stuk aantrekkelijker. Digital signage wordt gebruikt in verschillende sectoren:
- Retail : informatie over speciale aanbiedingen, te volgen winkelroute, branding.
- Financiële sector: informatie over beurskoersen, productinformatie, branding.
- Transportsector: op vliegvelden en stations, informatie over aankomst- en vertrektijden, reclame-uitingen winkels en restaurants.
- Entertainment: bijvoorbeeld in casino’s voor het creëren van sfeer en spanning.
- Zorgsector : vermaak in de wachtkamer, reclamemogelijkheid voor farmaceutische bedrijven.
- Onderwijsinstellingen : talrijke nieuwe mogelijkheden voor interactieve communicatie met studenten.
Concrete toepassingen van digital signage per sector vind je in de Digital Signage Wijzer.
Uit welke componenten bestaat een narrowcasting systeem?
Systemen voor narrowcasting bestaan uit drie componenten:
Sommige bedrijven beschikken zelf al over beeldschermen, waardoor ze hierop kunnen besparen. Toch zijn eigen schermen niet altijd een goed idee. In de Digital Signage Wijzer staan een aantal concrete tips om ellende te voorkomen bij de aankoop van een digital signage systeem.
Digital Signage valkuilen; voorkom veelgemaakte fouten bij een project
Veel mogelijke gevaren kunnen ontweken worden wanneer een bedrijf zich goed voorbereid op een Digital Signage-traject.
Kosten voor digital signage: hoeveel budget is er nodig?
Hoeveel kosten digital signage systemen? De kosten van beeldschermcommunicatie op een rij: schermen, mediaplayers en software.
De start van een narrowcasting-project
Een narrowcasting project moet goed worden voorbereid. Het hebben van een communicatieplan is daarbij belangrijk. Alle zaken en details waarop moet worden gelet bij het starten van een narrowcasting project staan beschreven in de Digital Signage Wijzer 2023 . Hierin staan ook de belangrijkste valkuilen waar organisaties mee te maken kunnen krijgen tijdens het project. Belangrijk voor de haalbaarheid is de Return On Investment (ROI). Ook deze informatie vindt u terug in de wijzer.
In het Digital Signage Functionaliteitenoverzicht vinden oriënterende projectleiders checklists voor de verschillende keuzes die gemaakt moeten worden.