WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Wat is digital signage?

Digital Signage, ook wel narrowcasting genoemd, is sterk in opmars als een relatief nieuwe vorm van interne bedrijfscommunicatie. Bij digital signage worden digitale schermen ingezet om dynamische Voordat er een digital signage systeem wordt aangeschaft, doen bedrijven er goed aan om na te denken over de strategie voor narrowcasting content. Sommige bedrijven bieden standaard narrowcasting content en -templates aan waarvan zij denken dat de klant er behoefte aan heeft. Maar een mooie template, bedrijfscontent en een sterke call-to-action zijn in de meeste gevallen niet voldoende. Er zijn meer variabelen die het succes van narrowcasting bepalen.content weer te geven. Dit in tegenstelling tot statische varianten zoals posters, printjes en borden.

Digital signage per sector

Tot voor kort was deze nieuwe vorm van communiceren voor veel bedrijven veel te duur. De De kosten van een compleet digital signage systeem kunnen worden opgedeeld in drie onderdelen: kosten voor schermen, kosten voor de software en kosten voor de mediaplayer. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere kostenposten zoals een wandbeugel, kabels en mogelijke installatiekosten. Sommige leveranciers berekenen kosten voor het maken van templates in de huisstijl van een organisatie.kosten van de Op het gebied van digital signage schermen zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden. In principe volstaat een tv met een VGA-, DVI- of HDMI-aansluiting al om te starten, maar meestal zijn zulke toestellen niet geschikt voor langdurig gebruik. Displays die specifiek gericht zijn op digital signage hebben meestal een langere levensduur en zijn erop gemaakt 24/7 aan te staan. Meer cruciale narrowcasting tips vindt u in de Digital Signage Wijzer.digitale schermen waren te hoog om gemeengoed te worden. De revolutie op het gebied van LCD-, plasma- en LED-schermen heeft dit veranderd. Tegenwoordig is een narrowcasting-systeem voor veel bedrijven een stuk aantrekkelijker. Digital signage wordt gebruikt in verschillende sectoren:

  • Het publiek wil op een niet-opdringerige manier over producten worden geïnformeerd tijdens het winkelen. Digital signage kan in de retail subtiel inspelen op de wensen van de klant, zonder daarbij het commerciële aspect uit het oog te verliezen. We onderscheiden verschillende functies die digital signage retail kan vervullen: informeren van klanten, commerciële uitingen, interactie met klanten en tonen van het assortiment.

    Retail: informatie over speciale aanbiedingen, te volgen winkelroute, branding.
  • Banken: informatie over beurskoersen, Software voor Product Information Management (PIM) zorgt ervoor dat alle content die producten omschrijft steeds beschikbaar en uniform is. Verschillende oplossingen voor datamanagement, zoals Master Data Management (MDM), doen ongeveer hetzelfde, maar beperken zich tot de eigen organisatie. PIM zorgt er voor dat ook de content die leveranciers, partners en consumenten aanleveren, wordt opgenomen in hetzelfde, uniforme systeem. PIM kan de functies van MDM overnemen, of het (oude) MDM-systeem kan geïntegreerd worden in het PIM-systeem.productinformatie, branding.
  • Transport: op vliegvelden en stations, informatie over aankomst- en vertrektijden, reclame-uitingen winkels en restaurants.
  • Entertainment: bijvoorbeeld in casino’s voor het creëren van sfeer en spanning.
  • Ziekenhuizen, dokterspraktijken, en verpleeghuizen gebruiken narrowcasting om op een vernieuwende manier te communiceren met zowel medewerkers als patiënten. Denk bijvoorbeeld aan een wachtruimte waarin een nerveuze patiënt uitleg krijgt over de behandeling die hem te wachten staat. Narrowcasting kan ook worden ingezet op de spoedeisende hulp, waarbij angstige kinderen worden afgeleid met dynamische content in plaats van de gebruikelijke stripboeken. Touchscreens kunnen worden gebruikt om patiënten de weg te wijzen of om het incheck-proces in ziekenhuizen te versnellen. Daarnaast kan een digital signage systeem worden aangesloten op de database met patiënteninformatie. Zo kan informatie over de patiënt tijdens een operatie worden weergeven op schermen in de operatiekamer. Denk daarbij aan röntgenfoto’s of onderzoeksresultaten uit het laboratorium.Zorg: vermaak in de wachtkamer, reclamemogelijkheid voor farmaceutische bedrijven.
  • Van basisscholen tot universiteiten, steeds vaker wordt narrowcasting ingezet door scholen en onderwijsinstellingen. Wordt narrowcasting op de juiste manier ingezet, dan kan het systeem een sleutelrol spelen in de communicatie tussen personeel, administratie en studenten of leerlingen in het onderwijs. Op universiteiten kan narrowcasting worden ingezet bij het verspreiden van informatie zoals data van evenementen, menu’s van het universiteitsrestaurant, bewegwijzering of waarschuwingsberichten.Scholen: talrijke nieuwe mogelijkheden voor interactieve communicatie met studenten.
Tip! Organisaties die Digital Signage willen gaan gebruiken, moeten heel wat keuzes maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het soort content dat getoond moet worden, de grootte van de schermen, de frequentie voor het veranderen van de content etc. In het Het Digital Signage Functionaliteitenoverzicht bundelt alle mogelijke functionaliteiten in één overzicht. Aan de hand van checklists kunnen bedrijven digitaal hun eisen en wensen aanvinken, en de prioriteit ervan aangeven. De ingevulde lijsten helpen bij een doordachte leveranciersselectie.Digital Signage Functionaliteitenoverzicht vinden oriënterende projectleiders checklists voor de verschillende keuzes die gemaakt moeten worden.

Project voor digitale schermen

Een narrowcasting project moet goed worden voorbereid. Het hebben van een communicatieplan is daarbij belangrijk. Alle zaken en details waarop moet worden gelet bij het starten van een narrowcasting project staan beschreven in de De Digital Signage Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van (nieuwe) software en/of hardware voor narrowcasting. U vindt er onder andere: prijzen, verschillende leveranciers, een software- en hardwarevergelijk, tips en contentstrategieën.Digital Signage Wijzer 2021. Hierin staan ook de belangrijkste Digital signage is niet zomaar een aantal televisieschermen ophangen. Bij de start van een narrowcastingproject zijn er verschillende valkuilen waarmee projectleiders rekening moet houden. Een goede voorbereiding bestaat uit, onder andere, de selectie van de juiste hardware, de opzet van een contentstrategie, en de bepaling van de schermlocatie.valkuilen waar organisaties mee te maken kunnen krijgen tijdens een digital signage project. Belangrijk voor de haalbaarheid van een narrowcasting project is de De Return On Investment (ROI) meet de verhouding tussen de kosten en de baten van een investering in software. Door middel van een ROI-berekening kan een bedrijf nagaan hoeveel tijd er nodig is om de gemaakte kosten terug te verdienen.Return On Investment (ROI). Ook deze informatie vindt u terug in de wijzer.

digital signage voorbeelden

Narrowcasting voor interne communicatie

Digital signage kan door bedrijven worden ingezet als communicatiekanaal naar de eigen medewerkers. Een voorbeeld daarvan zijn boodschappen die de werkmoraal verhogen, aanzetten tot presteren of bedrijfs- en operationele processen verbeteren. In luidruchtige productieomgevingen kan narrowcasting bijvoorbeeld worden ingezet als een efficiënt alternatief voor de intercom. Ook veiligheidsinformatie of werkroosterwijzigen kunnen via digital signage naar medewerkers worden gecommuniceerd. Narrowcasting bestaat uit zowel een Digital Signage software bestaat in verschillende vormen en maten. Het grootste verschil is dat tussen software in de cloud of on-premise. Steeds vaker wordt de software in de cloud aangeboden via een SaaS-model (software as a service). Veel leveranciers van digital signage systemen leveren hun eigen software, waarbij een licentieprijs per maand wordt berekend en de software in de cloud wordt aangeboden. De software draait in dat geval op de servers van de leverancier. Een groot voordeel hiervan is dat de content op elke moment en op elke locatie valt aan te passen, zolang er een internetverbinding aanwezig is. Daarnaast gelden voordelen die voor alle cloud-oplossingen gelden, zoals automatische software-updates en het uitbesteden van de hosting.software– als een De hardware van een informatiesysteem is de materiële component, alles wat je fysiek kan aanraken. Voorbeelden hiervan zijn de computermuis, het scherm, het toetsenbord, de processor, de harde schijf etc. Om een informatiesysteem te doen werken, moet deze hardware aangedreven worden door verschillende programma’s, die niet materieel zijn. Zo is er een besturingssysteem nodig (zoals Windows of MacOS), en wordt er vaak extra software geïnstalleerd voor de uitvoering van specifieke taken. Dit kunnen eenvoudige taken zijn zoals tekstverwerking, maar ook video-editing of zelfs de gehele Enterprise Resource Planning.hardwarecomponent.

Verschillende narrowcasting-onderwerpen:

Beoordeel dit artikel:
Totaal: 0 Gemiddeld: 0

Dit artikel als bron gebruiken?

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2015, 17 april). Wat is digital signage? Geraadpleegd op ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/digital-signage/wat-is-digital-signage