WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Digital signage mediaplayer: hoe werkt het en welke kies je?

Digital Signage is meer dan alleen een mooi scherm ophangen. Er zit een hele infrastructuur achter met zowel software- als hardware-elementen. Een belangrijk onderdeel is de digital signage mediaplayer. Maar hoe werkt die precies?

Wat is een digital signage mediaplayer?

De mediaplayer is naast het Op het gebied van digital signage schermen zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden. In principe volstaat een tv met een VGA-, DVI- of HDMI-aansluiting al om te starten, maar meestal zijn zulke toestellen niet geschikt voor langdurig gebruik. Displays die specifiek gericht zijn op digital signage hebben meestal een langere levensduur en zijn erop gemaakt 24/7 aan te staan. Meer cruciale narrowcasting tips vindt u in de Digital Signage Wijzer.scherm de tweede De hardware van een informatiesysteem is de materiële component, alles wat je fysiek kan aanraken. Voorbeelden hiervan zijn de computermuis, het scherm, het toetsenbord, de processor, de harde schijf etc. Om een informatiesysteem te doen werken, moet deze hardware aangedreven worden door verschillende programma’s, die niet materieel zijn. Zo is er een besturingssysteem nodig (zoals Windows of MacOS), en wordt er vaak extra software geïnstalleerd voor de uitvoering van specifieke taken. Dit kunnen eenvoudige taken zijn zoals tekstverwerking, maar ook video-editing of zelfs de gehele Enterprise Resource Planning.hardwarecomponent binnen een Digital Signage, ook wel narrowcasting genoemd, is sterk in opmars als een relatief nieuwe vorm van interne bedrijfscommunicatie. Bij digital signage worden digitale schermen ingezet om dynamische content weer te geven. Dit in tegenstelling tot statische varianten zoals posters, printjes en borden. Tot voor kort was deze nieuwe vorm van communiceren voor veel bedrijven veel te duur. De kosten van de digitale schermen waren te hoog om gemeengoed te worden. De revolutie op het gebied van LCD-, plasma- en LED-schermen heeft dit veranderd. Tegenwoordig is een narrowcasting-systeem voor veel bedrijven een stuk aantrekkelijker. Digital signage wordt gebruikt in verschillende sectoren:systeem voor digital signage. Een mediaplayer kan worden gezien als een kleine computer binnen een digital signage netwerk. Deze computer ontvangt de content (zoals mediabestanden en slideshows) van het Digital Signage software bestaat in verschillende vormen en maten. Het grootste verschil is dat tussen software in de cloud of on-premise. Steeds vaker wordt de software in de cloud aangeboden via een SaaS-model (software as a service). Veel leveranciers van digital signage systemen leveren hun eigen software, waarbij een licentieprijs per maand wordt berekend en de software in de cloud wordt aangeboden. De software draait in dat geval op de servers van de leverancier. Een groot voordeel hiervan is dat de content op elke moment en op elke locatie valt aan te passen, zolang er een internetverbinding aanwezig is. Daarnaast gelden voordelen die voor alle cloud-oplossingen gelden, zoals automatische software-updates en het uitbesteden van de hosting.CMS of een andere externe bron (bijvoorbeeld een USB-stick), en stuurt deze door naar het scherm.

Let op: de basiswerking van een mediaplayer is eenvoudig, maar net zoals bij elke computer zijn er veel keuzes die gemaakt moeten worden. Deze keuzes gaan bijvoorbeeld over welke inputmogelijkheden de player moet hebben, of hoe hij gekoppeld wordt aan het scherm. In het Het Digital Signage Functionaliteitenoverzicht bundelt alle mogelijke functionaliteiten in één overzicht. Aan de hand van checklists kunnen bedrijven digitaal hun eisen en wensen aanvinken, en de prioriteit ervan aangeven. De ingevulde lijsten helpen bij een doordachte leveranciersselectie.Digital Signage Functionaliteitenoverzicht vinden oriënterende projectleiders alle mogelijkheden voor mediaplayers.

digital signage mediaplayer onderdelen

Er bestaan twee manieren om een mediaplayer aan het scherm te koppelen. De externe variant van een mediaspeler is een kastje dat achter op het scherm wordt gemonteerd. Ook wordt er vaak voor de tweede aanpak gekozen: een scherm waarin de mediaspeler is geïntegreerd. Deze laatste optie zorgt er wel voor dat het scherm wat dikker wordt. Meer weetjes over de dikte van schermen staat in de De Digital Signage Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van (nieuwe) software en/of hardware voor narrowcasting. U vindt er onder andere: prijzen, verschillende leveranciers, een software- en hardwarevergelijk, tips en contentstrategieën.Digital Signage Wijzer.

Hoe ontvangt de mediaplayer de content?

Een mediaplayer kan op verschillende manieren content ontvangen. De input kan bijvoorbeeld via WiFi worden overgedragen, of fysieke informatiedragers kunnen via USB of VGA worden gekoppeld. Vaak wordt er voor het eerste model gekozen, omdat de content in veel gevallen op een externe Een server dient voor het opslaan, distribueren en verstrekken van informatie. Voor het verstrekken van informatie wordt het model client-server gebruikt. Hierbij vraagt een computer, webpagina of applicatie (de client) de informatie op bij de server. Deze laatste controleert of de client bevoegd is om de informatie te ontvangen.server staat, die zich niet fysiek in dezelfde ruimte bevindt. Echter, het is geen slecht idee om ook een USB-stick met bepaalde content aan te sluiten, of te kiezen voor een mediaplayer met een intern geheugen. Zo kan er ook bij WiFi-storingen verdergegaan worden met digital signage.

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een CMS-pakket, kunnen er aan de content ook afspeelinstructies gekoppeld worden. In het CMS kan bijvoorbeeld worden vastgelegd dat slideshow 1 in de ochtend moet afspelen, en slideshow 2 in de middag. Een gekoppelde mediaplayer begrijpt deze instructie, en stuurt de juiste content op het juist moment naar het scherm. Voorwaarde is wel dat het CMS compatibel is met de mediaplayer. Daarom wordt een mediaplayer vaak samen met een CMS aangeschaft.

Tip: mocht er al een CMS-pakket aanwezig zijn in het bedrijf, dan kan ICT Portal helpen om de correcte mediaplayers (en schermen) te kiezen. Hiervoor kan telefonisch contact opgenomen worden: +31 (0)203690457. Ook voor bedrijven die vanaf nul beginnen met digital signage, wordt er ook via dit nummer hulp geboden bij de oriëntatie.

Hoe kies je een mediaplayer?

De kans is groot dat er verschillende mediaplayers passen bij het soort schermen en de content die het bedrijf gebruikt of wil gaan gebruiken. Toch zijn er nog verschillen tussen deze players. De keuze voor een geschikt model voor uw organisatie vereist de nodige kennis. De duurste mediaspeler is niet altijd de beste keuze.

Een mediaplayer is een kleine computer, en moet dus ook zo beoordeeld worden. De belangrijke vragen bij de keuze voor een mediaplayer zullen voor elk bedrijf anders zijn. Hierbij alvast enkele voorbeelden:

  • Is het nodig dat de player video’s in 4K kan afspelen?
  • Moet hij roestvrij zijn? (voor vochtige omgevingen)
  • Moet hij geschikt zijn voor een stoffige omgeving? (bijvoorbeeld voor productiehallen)

Bovenstaande vragen vormen slechts een selectie van de vragen die gesteld moeten worden bij de aanschaf van een mediaplayer. Een volledige checklist kan gevonden worden in het Het Digital Signage Functionaliteitenoverzicht bundelt alle mogelijke functionaliteiten in één overzicht. Aan de hand van checklists kunnen bedrijven digitaal hun eisen en wensen aanvinken, en de prioriteit ervan aangeven. De ingevulde lijsten helpen bij een doordachte leveranciersselectie.Digital Signage Functionaliteitenoverzicht.

Wat kost een mediaplayer?

De prijzen voor mediaplayers beginnen bij 100 euro per player (eenmalige aanschaf), maar lopen erg uiteen. Bovendien zijn veel players tegenwoordig in het scherm ingebouwd. Hierdoor kan de prijs van de player niet meer apart gezien worden van de prijs voor het scherm. In de De Digital Signage Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van (nieuwe) software en/of hardware voor narrowcasting. U vindt er onder andere: prijzen, verschillende leveranciers, een software- en hardwarevergelijk, tips en contentstrategieën.Digital Signage Wijzer staat een rekenvoorbeeld voor een volledig systeem voor Digital Signage.

Beoordeel dit artikel:
Totaal: 1 Gemiddeld: 5

Dit artikel als bron gebruiken?

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2015, 17 april). Digital signage mediaplayer: hoe werkt het en welke kies je? Geraadpleegd op ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/digital-signage/digital-signage-mediaplayer