WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Digital signage mediaplayer: hoe werkt het en welke kies je?

Digital Signage is meer dan alleen een mooi scherm ophangen. Er zit een hele infrastructuur achter met zowel software- als hardware-elementen. Een belangrijk onderdeel is de digital signage mediaplayer. Maar hoe werkt die precies?

Wat is een digital signage mediaplayer?

De mediaplayer is naast het scherm de tweede hardwarecomponent binnen een systeem voor digital signage. Een mediaplayer kan worden gezien als een kleine computer binnen een digital signage netwerk. Deze computer ontvangt de content (zoals mediabestanden en slideshows) van het CMS of een andere externe bron (bijvoorbeeld een USB-stick), en stuurt deze door naar het scherm.

Let op: de basiswerking van een mediaplayer is eenvoudig, maar net zoals bij elke computer zijn er veel keuzes die gemaakt moeten worden. Deze keuzes gaan bijvoorbeeld over welke inputmogelijkheden de player moet hebben, of hoe hij gekoppeld wordt aan het scherm. In het Digital Signage Functionaliteitenoverzicht vinden oriënterende projectleiders alle mogelijkheden voor mediaplayers.

digital signage mediaplayer onderdelen

Er bestaan twee manieren om een mediaplayer aan het scherm te koppelen. De externe variant van een mediaspeler is een kastje dat achter op het scherm wordt gemonteerd. Ook wordt er vaak voor de tweede aanpak gekozen: een scherm waarin de mediaspeler is geïntegreerd. Deze laatste optie zorgt er wel voor dat het scherm wat dikker wordt. Meer weetjes over de dikte van schermen staat in de Digital Signage Wijzer.

Hoe ontvangt de mediaplayer de content?

Een mediaplayer kan op verschillende manieren content ontvangen. De input kan bijvoorbeeld via WiFi worden overgedragen, of fysieke informatiedragers kunnen via USB of VGA worden gekoppeld. Vaak wordt er voor het eerste model gekozen, omdat de content in veel gevallen op een externe server staat, die zich niet fysiek in dezelfde ruimte bevindt. Echter, het is geen slecht idee om ook een USB-stick met bepaalde content aan te sluiten, of te kiezen voor een mediaplayer met een intern geheugen. Zo kan er ook bij WiFi-storingen verdergegaan worden met digital signage.

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een CMS-pakket, kunnen er aan de content ook afspeelinstructies gekoppeld worden. In het CMS kan bijvoorbeeld worden vastgelegd dat slideshow 1 in de ochtend moet afspelen, en slideshow 2 in de middag. Een gekoppelde mediaplayer begrijpt deze instructie, en stuurt de juiste content op het juist moment naar het scherm. Voorwaarde is wel dat het CMS compatibel is met de mediaplayer. Daarom wordt een mediaplayer vaak samen met een CMS aangeschaft.

Tip: mocht er al een CMS-pakket aanwezig zijn in het bedrijf, dan kan ICT Portal helpen om de correcte mediaplayers (en schermen) te kiezen. Hiervoor kan telefonisch contact opgenomen worden: +31 (0)203690457. Ook voor bedrijven die vanaf nul beginnen met digital signage, wordt er ook via dit nummer hulp geboden bij de oriëntatie.

Hoe kies je een mediaplayer?

De kans is groot dat er verschillende mediaplayers passen bij het soort schermen en de content die het bedrijf gebruikt of wil gaan gebruiken. Toch zijn er nog verschillen tussen deze players. De keuze voor een geschikt model voor uw organisatie vereist de nodige kennis. De duurste mediaspeler is niet altijd de beste keuze.

Een mediaplayer is een kleine computer, en moet dus ook zo beoordeeld worden. De belangrijke vragen bij de keuze voor een mediaplayer zullen voor elk bedrijf anders zijn. Hierbij alvast enkele voorbeelden:

  • Is het nodig dat de player video’s in 4K kan afspelen?
  • Moet hij roestvrij zijn? (voor vochtige omgevingen)
  • Moet hij geschikt zijn voor een stoffige omgeving? (bijvoorbeeld voor productiehallen)

Bovenstaande vragen vormen slechts een selectie van de vragen die gesteld moeten worden bij de aanschaf van een mediaplayer. Een volledige checklist kan gevonden worden in het Digital Signage Functionaliteitenoverzicht.

Wat kost een mediaplayer?

De prijzen voor mediaplayers beginnen bij 100 euro per player (eenmalige aanschaf), maar lopen erg uiteen. Bovendien zijn veel players tegenwoordig in het scherm ingebouwd. Hierdoor kan de prijs van de player niet meer apart gezien worden van de prijs voor het scherm. In de Digital Signage Wijzer staat een rekenvoorbeeld voor een volledig systeem voor Digital Signage.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2015, 17 april). Digital signage mediaplayer: hoe werkt het en welke kies je? ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/digital-signage/digital-signage-mediaplayer
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties