WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

NetSuite OneWorld: de moeite waard voor bedrijven in Europa?

Het Amerikaanse NetSuite is in het thuisland een begrip als het gaat om onder andere Een ERP-systeem brengt belangrijke informatie van verschillende bedrijfsafdelingen samen. Actuele gegevens over de productie, in- en verkoop, logistiek en administratie worden gekoppeld. Automatische werkprocessen verhogen de productiviteit, en verlagen de kosten.ERP-oplossingen die alleen beschikbaar zijn in de cloud. Ook in Groot-Brittannië is NetSuite al jarenlang een vaste waarde. In de Benelux werd NetSuite pas uitgerold na de overname door Oracle in 2016. De bekendste module van NetSuite, Oneworld, biedt functionaliteiten op het gebied van ERP, CRM, BI, en e-commerce. Maar voor welke bedrijven is dit een interessante optie? En voldoet een Amerikaans ERP-systeem wel aan de Nederlandse en Belgische (privacy)wetgeving?

Inhoudsopgave:

 1. Hoe is NetSuite ontstaan?
 2. Welke bedrijven gebruiken NetSuite?
 3. Financiële module
  1. Financiële consolidatie
  2. Financiële wetgeving of regels
  3. Rapportage volgens IFRS
 4. CRM-module
  1. OneWorld voor verkoop
  2. OneWorld voor marketing
  3. OneWorld voor klantenservice
  4. OneWorld voor PRM
 5. Oneworld in combinatie met een webshop
 6. Inzetten van Business Intelligence in NetSuite Oneworld
 7. Andere Netsuite-modules
 8. Kosten Oneworld
 9. Data-opslag voor NetSuite Oneworld

Korte ontstaansgeschiedenis van NetSuite

In 1998 werd NetSuite opgericht door softwareontwikkelaar Evan Goldberg onder de toenmalige naam Netledger. De NetSuite Incorporatie is uitgegroeid tot één van de grootste spelers op het gebied van Een ERP-systeem in de cloud is bedoeld voor het automatiseren van bedrijfsprocessen. Het systeem functioneert online, via de webbrowser of een applicatie. Daarmee hebben medewerkers toegang tot de ERP-software die draait op de servers binnen of buiten de eigen organisatie. Is een ERP-systeem aangeboden als SaaS (Software as a Service) wel zo interessant als de grote aanbieders doen geloven? Hebben fabrikanten als Microsoft, Oracle of het Nederlandse Exact Software gelijk als ze het hebben over de lage kosten?ERP en e-commerce in de cloud. Sinds de oprichting in 1998 heeft NetSuite een nauwe band met Het bedrijf Oracle werd in 1977 opgericht in Californië, Verenigde Staten. In de beginjaren kreeg Oracle haar status dankzij de database software. Het bedrijf zette namelijk als eerste een relationele database op de markt. Door de jaren heen heeft Oracle een aantal bedrijven overgenomen: Peoplesoft (2005), Hyperion (2007), BEA Systems (2008) en Sun Microsystems (2009). Tegenwoordig heeft het Amerikaanse concern veel verschillende bedrijfsapplicaties onder haar vleugels, waaronder ook cloudapplicaties.Oracle. De medeoprichter van Oracle, Larry Ellisson investeerde in het jaar van NetSuite´s oprichting 114 miljoen euro eigen vermogen in de onderneming. Eind 2016 heeft Oracle NetSuite overgenomen voor een bedrag van 8,4 miljard euro, om de clouddiensten van Oracle te verbreden.

Opmerking: officieel zijn Nederlandse en Belgische NetSuite-partners sinds 2016 eigenlijk Oracle-partners, maar daar merken bedrijven die NetSuite gebruiken zo goed als niets van. Voor eindgebruikers verloopt alles via de zelfgekozen NetSuite-partner, van consultancy tot implementatie en nazorg.

Voor welke partijen is NetSuite OneWorld het meest geschikt?

NetSuite OneWorld is vooral populair bij multinationals of grote bedrijven. Dit komt door de uitgebreide De financiële administratie, ook wel boekhouding genoemd, is voor de meeste mensen niet meteen het meest spannende deel van bedrijfsbeheer. Facturatie en jaarrekeningen lijken soms maar bijzaak voor werknemers. Toch is een financieel systeem het hart van efficiënte bedrijfsvoering. Voor de debiteuren- en crediteurenadministratie is het bijvoorbeeld belangrijk uitgaande facturen correct op te stellen, en binnenkomende facturen binnen de afgesproken termijn te betalen.financiële mogelijkheden. Een bedrijf dat wereldwijd actief is krijgt bijvoorbeeld te maken met belastingregels van verschillende landen en met een financiële administratie in verschillende talen en valuta. Het ERP-gedeelte van OneWorld kan deze taken uitvoeren en de financiële administratie automatiseren. Naast deze sterke financiële basis zijn de andere standaardcomponenten van NetSuite OneWorld: Customer Relationship Management (CRM) is de term die gebruikt wordt voor het beheer van klantrelaties binnen een bedrijf. Een CRM-systeem wordt gebruikt voor de opslag, analyse en inzet van alle relevante klantinformatie.Customer Relationship Management (CRM), Bedrijven die gebruik maken van business intelligence, analyseren grote hoeveelheden ‘ruwe’ data, met als doel daarmee waardevolle informatie te verkrijgen voor het maken van strategische en operationele bedrijfsbeslissingen (business insights). Deze zogenaamde ruwe data is meestal afkomstig uit verschillende softwaresystemen binnen het bedrijf, zoals een ERP, HRM, DMS of gespecialiseerde financiële software. Business Intelligence (BI) en E-commerce, ook wel e-business genoemd, omvat alle vormen van online handelen. De meeste mensen denken direct aan een webshop voor consumenten, maar de term wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld de financiële transacties die tussen banken plaatsvinden. In die laatste betekenis gaat de benaming terug tot in de jaren 70.e-commerce-oplossing. Ondanks de uitgebreide mogelijkheden en het internationale karakter van NetSuite kunnen ook lokale en kleinere bedrijven voordeel halen uit NetSuite. In de De Whitepaper NetSuite is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van een ERP-systeem van NetSuite. U vindt er onder andere: prijzen, functionaliteiten, een vergelijking van de verschillende formules, tips en belangrijke valkuilen.Whitepaper NetSuite staat uitgelegd waarom ook deze bedrijven NetSuite zouden kunnen overwegen.

basis-netsuite-oneworld

OneWorld is slechts een van de beschikbare NetSuite-modules, en kan aangevuld worden met andere modules uit de ‘familie’ (voor bijvoorbeeld specifieke sectoren). De opbouw van NetSuite is niet altijd eenvoudig. Modules kunnen naar eigen wens worden gecombineerd, kunnen elkaar soms deels overlappen, en bestaan vaak in standaard en premium edities. In de De Whitepaper NetSuite is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van een ERP-systeem van NetSuite. U vindt er onder andere: prijzen, functionaliteiten, een vergelijking van de verschillende formules, tips en belangrijke valkuilen.Whitepaper NetSuite wordt de pakketopbouw en het licentiemodel van NetSuite verder uitgelegd.

Financiële mogelijkheden: uitgebreide mogelijkheden voor complexe administraties

De financiële functionaliteit is het hart van NetSuite OneWorld. Vooral voor complexe internationale financiële administratie kan het pakket verlichting bieden. De belangrijkste mogelijkheden van deze functionaliteit zijn:

Financiële consolidatie voor bedrijven met meerdere bv’s

Om een overzicht te krijgen van hoe het moederbedrijf er financieel voorstaat, moeten de resultaten van de dochteronderneming mee worden berekend. De boekhoudtechniek waarbij de resultaten van verschillende ondernemingen worden samengevoegd tot één jaarrekening heet financiële consolidatie. In de meeste ERP-pakketten zijn er in allerlei soorten en maten, maar welke systemen passen het beste bij uw organisatie? En wanneer het juiste ERP-pakket is gevonden, welke ERP-leverancier heeft de beste pakketprijzen en blinkt uit in betrouwbaarheid? Het is belangrijk om te weten dat het selecteren van een ERP-pakket eigenlijk niet bij de selectie zelf begint. Er gaat eerst een ander proces vooraf aan de selectie van de juiste ERP-software. Organisaties die de bedrijfsprocessen uitvoerig in kaart brengen komen achteraf minder vaak voor verrassingen te staan. Het maken van een zogenaamde blueprint zorgt ervoor dat een bedrijf een duidelijk beeld heeft van de interne afdelingen, hun onderlinge verhoudingen en processen. Zo kunnen er vervolgens belangrijke besluiten worden genomen, zoals de gewenste functionaliteiten en de manier waarop het pakket moet worden geïmplementeerd (on-premise, cloud of hybride).ERP-pakketten is het onderdeel dat deze cijfers samen kan voegen niet inbegrepen. In OneWorld is deze functionaliteit standaard. De corporate onderneming heeft met OneWorld inzicht in de actuele financiële status van het concern. De resultaten kunnen ook worden gesplitst en per onderneming worden bekeken en geanalyseerd.

Land- of regiospecifieke wetgeving of aanpassingen

Elk land waar een onderneming actief is heeft zijn eigen belastingregels, taal en valuta. In NetSuite OneWorld is de lokale belastingwetgeving voor ruim 100 landen voorgeprogrammeerd. Er kunnen wereldwijd transacties worden uitgevoerd en worden geregistreerd. De software ondersteunt 190 verschillende valuta met de actuele wisselkoers en is beschikbaar in 20 talen, waaronder het Nederlands.

Let op! Oracle NetSuite heeft OneWorld opgedeeld in versies per land. Dit betekent dat NetSuite OneWorld Nederland verschilt van de versie van andere landen, zelfs met die van België. Om OneWorld voor vestigingen in verschillende landen te gebruiken, moet dus voor elk land de corresponderende versie aangeschaft worden.

Financiële rapportage volgens de IFRS

Alle Europese bedrijven zijn verplicht om hun jaarverslagen te publiceren volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS). Dit zijn internationale normen, die de actuele waarde van aandelen en andere activa moeten weergeven. Er worden ook bepaalde vormkenmerken opgelegd door de IFRS. NetSuite OneWorld is afgestemd op deze uniforme manier van rapporteren.

Let op: internationale financiële functionaliteit is vooral belangrijk in bepaalde sectoren, maar NetSuite is niet de enige optie voor deze sectoren. In de De ERP Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op een (nieuw) softwarepakket voor Enterprise Resource Planning. U vindt er onder andere: prijzen, verschillende leveranciers, functionaliteiten, een pakkettenvergelijk, tips en belangrijke valkuilen.ERP Wijzer 2021 staat een overzicht van welke systemen geschikt zijn voor welke sectoren.

Welke CRM-mogelijkheden biedt NetSuite OneWorld?

NetSuite OneWorld is in de eerste plaats erg sterk op financieel vlak. Het is dan ook niet vreemd dat wat betreft klantenrelaties de focus op de Bij verkoopbeheer, ook wel sales management genoemd, verzamelen en analyseren bedrijven al hun beschikbare verkoopdata. Systemen voor verkoopbeheer worden ingezet voor het beheer van verkoopteams en -kanalen, de optimalisatie van de klantenservice, en de creatie van verkoopstrategieën. Vooral handels- en productiebedrijven maken gebruik van dit soort systemen.verkoop ligt. Toch is de CRM-software wordt traditioneel gezien opgedeeld in functionaliteiten voor marketing, verkoop en klantenservice. Binnen deze categorieën zijn er echter enorm veel mogelijkheden. Wat doen de verschillende modules? En welke zijn de beste voor een specifiek bedrijf?CRM-functionaliteit van NetSuite relatief uitgebreid.

De verkoopafdeling heeft aan OneWorld een sterke module

Customer Relationship Management (CRM) is de term die gebruikt wordt voor het beheer van klantrelaties binnen een bedrijf. Een CRM-systeem wordt gebruikt voor de opslag, analyse en inzet van alle relevante klantinformatie.Customer Relationship Management (CRM) focust zich bij NetSuite OneWorld vooral op sales. Net zoals bij de financiële functionaliteit zijn ook hier dé sterke punten van NetSuite flexibiliteit en de geavanceerdheid van de verschillende mogelijkheden. Zo kunnen er bijvoorbeeld verschillende soorten commissies worden vastgelegd per filiaal, verkoper, retailer, dealer, grootte van de verkoop etc. NetSuite biedt ook de mogelijkheid om verkoopprognoses te maken, zowel mondiaal als per filiaal of seizoen. Leads worden daarnaast punctueel opgevolgd. Indien gewenst kan elke stap gevolgd worden: van prospect tot verkoop.

customer-relationship-management samenwerking afdelingen

Marketingautomatisering op basis van de verkoop

Minder geavanceerd en prioritair bij NetSuite OneWorld is de marketingfunctionaliteit van het CRM. De basiselementen zitten zeker in de basismodule, maar voor geavanceerde mogelijkheden zal er extra functionaliteit moeten worden afgenomen. Er kunnen eenvoudige campagnes opgezet worden, ingevulde webformulieren kunnen worden omgezet tot prospects of leads en is er een goede doorstroom van marketing gerelateerde informatie naar de verkoopafdeling. Een bedrijf kan van de basisfunctionaliteit voor CRM echter niet verwachten dat er bijvoorbeeld echt aan leadscoring of uitgebreid resultaat- en kostenbeheer voor campagnes gedaan wordt.

Is OneWorld ook geschikt voor de klantendienst?

De CRM-functionaliteit van OneWorld biedt een klantenportaal waar incidenten behandeld kunnen worden, maar de mogelijkheden voor klantenbeheer en nazorg zijn gering. Er is ook geen geïntegreerd Een ticketsysteem zorgt ervoor dat vragen of klachten van klanten op een ordelijke manier opgevolgd kunnen worden. Zodra er een klacht of vraag binnenkomt bij de klantendienst van een bedrijf, wordt er in het systeem een fiche aangemaakt met alle klantinformatie en details over de vraag of klacht. Deze fiche wordt een ticket genoemd. Het ticket kan manueel aangemaakt worden door de medewerker die de klacht te horen of te lezen krijgt (telefoon, e-mail, chat…), of automatisch in het systeem opgenomen worden, bijvoorbeeld op basis van een online klachtenformulier. In dit tweede geval moet er uiteraard een koppeling zijn tussen het medium waarop het formulier wordt ingevuld (vaak de website of een klantenportaal) en het ticketsysteem.ticketsysteem. Bedrijven met veel activiteit op de klantenservice, zoals telecommunicatiebedrijven, kiezen dus beter voor een gespecialiseerd systeem dat met NetSuite kan worden gekoppeld.

ticket onderhoud reparatie klacht erp

Opmerking: wanneer een bedrijf een CRM-pakket gaat kiezen, is het belangrijk te weten waarvoor het exact ingezet zal worden, en welke mogelijkheden de verschillende pakketten bieden. In de De CRM Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van een (nieuw) softwarepakket voor klantrelatiebeheer. U vindt er onder andere: prijzen, verschillende leveranciers, functionaliteiten, een pakkettenvergelijk, tips en belangrijke valkuilen.CRM Wijzer staat een vergelijking tussen verschillende CRM-pakketten.

Het CRM kan ook ingezet worden om zakelijke relaties te onderhouden

Bijzonder aan de CRM-functionaliteit van NetSuite OneWorld is de inbegrepen mogelijkheid voor Partner Relationship Management (PRM). Hierin kunnen verschillende zaken rondom zakelijke contacten gecentraliseerd en beheerd worden, zoals: basisgegevens, Een Service Level Agreement is een document met afspraken over de servicenormen van een dienst of product. In de ICT-wereld neemt dit document meestal de vorm aan van een formeel contract tussen een implementatiepartner en het bedrijf dat de software afneemt.service-overeenkomsten, Contractmanagement, of contractbeheer, is het geheel van contracten afsluiten, beheren en evalueren. Elke stap bestaat op zijn beurt nog uit verschillende onderdelen. Vooral op de tweede stap, het contractbeheer, wordt tegenwoordig meer de aandacht gevestigd, omdat hier snel fouten insluipen. Een goed contract verliest namelijk zijn waarde als het onvoldoende wordt nageleefd. Als een toeleverancier bijvoorbeeld de bouwmaterialen niet op tijd levert, is de consequentie dat de bouwwerkzaamheden moeten worden opgeschort.contracten en hun voorwaarden, vastgelegde commissies etc. In een ‘gewoon’ CRM-systeem is de opslag van deze gegevens ook wel mogelijk, maar dit soort pakketten is niet specifiek ontworpen met het oog op zakelijke contacten.

Neem het voorbeeld van een softwarefabrikant met verschillende implementatiepartners. Deze partners zijn vaak verdeeld over verschillende locaties en/ of zijn gespecialiseerd in een specifieke sector. In het PRM-systeem kan de fabrikant eenvoudig zien welke partner het beste bij een specifiek project zou passen, en welke beschikbaarheid die partner heeft. Zo kan er aan de (potentiële) klant ook meteen een realistisch voorstel gedaan worden. Andersom kan ook. Wanneer een partner een project detecteert, kan deze het zelf opnemen, of doorsturen naar de fabrikant of een andere partner. In het PRM blijft dan wel duidelijk waar het project gedetecteerd is (en wie eventueel een commissie moet krijgen).

Werkt OneWorld met alle webshopsystemen?

Wat betreft Bij e-commerce worden producten of diensten verkocht via een webwinkel. Om dit systeem te doen werken, is achterliggende informatie essentieel. Voorbeelden van dit soort informatie: voorraadindicatie, prijzen en productspecificaties.e-commerce biedt NetSuite twee mogelijkheden: een eigen module bouwen met behulp van NetSuite SuiteCommerce, of een bestaande oplossing integreren. Deze bestaande oplossing kan een bekende naam zijn, zoals Magento is het open source platform voor e-commerce van Adobe Systems Incorporated. Dit betekent dat gebruikers rechtstreeks toegang tot de broncode krijgen, en hun webshop dus sterk kunnen personaliseren. Magento wordt ingezet voor het beheer van de inhoud, de functionaliteit en de lay-out van de webwinkel. De programmeertaal die Magento gebruikt is PHP (Personal Hypertekst Processor), en is gefocust op webdesign voor dynamische content/inhoud. Het systeem werkt met een MySQL database.Magento of Shopify, maar klanten laten weten dat NetSuite ook relatief goed koppelt met eigen gebouwde webshops. Wanneer SuiteCommerce gebruikt wordt, kunnen bedrijven er zeker van zijn dat de webshop in te zetten is voor zowel B2C- als B2B-handel. Ook een integratie met (de meest gebruikte) systemen voor CRM, Software voor Product Information Management (PIM) zorgt ervoor dat alle content die producten omschrijft steeds beschikbaar en uniform is. Verschillende oplossingen voor datamanagement, zoals Master Data Management (MDM), doen ongeveer hetzelfde, maar beperken zich tot de eigen organisatie. PIM zorgt er voor dat ook de content die leveranciers, partners en consumenten aanleveren, wordt opgenomen in hetzelfde, uniforme systeem. PIM kan de functies van MDM overnemen, of het (oude) MDM-systeem kan geïntegreerd worden in het PIM-systeem.Product Information Management (PIM), orderbeheer en Een POS-systeem is een computergestuurd kassasysteem. Een klassieke kassa is alleen bedoeld is voor het afrekenen van goederen. Een POS-systeem doet dit uiteraard ook, maar beschikt daarnaast over extra informatie zoals een actuele voorraadindicatie, klantgegevens en verkoopstatistieken. Het computergestuurde kassasysteem kan de gegevens bijhouden van één verkoopkanaal, maar ook van alle verschillende verkooppunten of -kanalen. Zo kunnen digitale klantenkaarten bijvoorbeeld in elk filiaal van een elektronicawinkel opgeroepen worden. Ook kan een medewerker in de fysieke winkel een artikel afrekenen dat via e-commerce besteld is.Point of Sale (POS) mag in principe geen probleem vormen.

In combinatie met de ERP-mogelijkheden voor internationalisering van OneWorld kan er een volledig webshopsysteem opgezet worden, dat mondiaal ingezet kan worden. Zo kan een internationale meubelfabrikant ervoor zorgen dat een klant die op de webshop binnenkomt een bepaalde versie te zien krijgt op basis van het IP-adres. Niet alleen de taal en munt (valuta) kunnen aangepast worden, maar ook bijvoorbeeld beschikbaarheid, prijzen en belastingregels.

Hoe wordt BI ingezet in NetSuite OneWorld?

Bedrijven die gebruik maken van business intelligence, analyseren grote hoeveelheden ‘ruwe’ data, met als doel daarmee waardevolle informatie te verkrijgen voor het maken van strategische en operationele bedrijfsbeslissingen (business insights). Deze zogenaamde ruwe data is meestal afkomstig uit verschillende softwaresystemen binnen het bedrijf, zoals een ERP, HRM, DMS of gespecialiseerde financiële software. Business Intelligence (BI) wordt standaard aangeboden in NetSuite OneWorld. Deze functie zorgt ervoor dat een leidinggevende of directielid real-time inzicht heeft in de prestaties van het bedrijf, meestal uitgedrukt in Key Performance Indicators of kritieke prestatie-indicatoren zijn cijfers of maatstaven die de prestaties van een bedrijf meten. Meestal wordt een KPI uitgedrukt in een getal. Dit kan een exact cijfer zijn, maar ook een percentage of waardering. Zo kan naast de jaaromzet of het verkooppercentage van de geproduceerde goederen ook de gemiddelde klanttevredenheid worden uitgedrukt. Klanten kunnen bijvoorbeeld de mogelijkheid krijgen om zich op een schaal van een tot tien uit te drukken over hoe tevreden ze zijn over een service. De gemiddelde waarde is dan een KPI.Key Performance Indicators (KPI’s). Er kan gekozen worden om de resultaten weer te geven in Onder financial reporting wordt verstaan dat een bedrijf zijn financiële rapportages opstelt en bekend maakt. Deze rapportages zijn een weergave van de financiële prestaties van een bedrijf binnen een bepaalde tijdspanne, traditioneel gezien een jaar. Vandaar dat er ook vaak naar wordt verwezen met de term jaarrekening. De ontvangers van deze rapportages zijn externen (belanghebbenden, ook wel ‘stakeholders’ genoemd) zoals investeerders en de wetgever. Elke Nederlandse onderneming is verplicht een jaarrekening op te stellen en naar de Kamer van Koophandel te sturen.(financiële) rapporten, of op dashboards. De voor- en nadelen van de keuze voor dashboards of rapportage staan in de De ERP Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op een (nieuw) softwarepakket voor Enterprise Resource Planning. U vindt er onder andere: prijzen, verschillende leveranciers, functionaliteiten, een pakkettenvergelijk, tips en belangrijke valkuilen.ERP Wijzer.

Extra functionaliteiten van NetSuite Oneworld

Naast de basis van NetSuite OneWorld kan het zijn dat een bedrijf nog andere functionaliteiten nodig heeft. Vooral voor specifieke sectoren zullen aanvullende modules moeten worden aangeschaft. Een bedrijvengroep die wereldwijd zwembaden produceert en inbouwt, zal bijvoorbeeld modules moeten aanschaffen voor Voor bedrijven die projectmatig werken is 'flexibiliteit' het kernwoord. Projecten moeten steeds kunnen worden herzien, en het ondersteunende ERP-systeem moet deze herzieningen kunnen verwerken. Welke mogelijkheden biedt dit soort pakketten voor projectmanagement?projectbeheer, Een van de grootste problemen die handelsbedrijven vaak ervaren is dat niemand een accuraat beeld heeft van de status van de voorraad. Er is niet precies bekend wat er op voorraad is, welke artikelen gereserveerd zijn, en hoe lang ze al ‘op de plank’ liggen. Een voorraadmodule kan soelaas bieden.voorraadbeheer, In het kort houdt supply chain management in dat een handels-, productie- of distributiebedrijf weet welke materialen of producten besteld moeten worden. SCM houdt ook in dat producten op tijd worden geleverd. Om deze planning in goede banen te leiden gebruikt SCM data uit het ERP-systeem. De ERP-functionaliteiten die gebruikt worden bij SCM zijn onder andere:supply chain, Onder productieplanning wordt verstaan het inplannen van productiewerk op basis van orders of de verwachte verkoop. Deze planning wordt opgemaakt rekening houdend met: aanwezige materialen of hun levertijden, beschikbare werkkrachten, en de productiecapaciteit van mensen en machines. De planning helpt bedrijven om op een geordende en logische manier aan de productie van nieuwe goederen te beginnen. Ook kunnen op basis van deze planning bestellingen voor ruwe materialen gedaan worden, en kan het transport van afgewerkte goederen ingepland worden.productieplanning en Het beheer van toerbeurten is in nogal wat bedrijven een lastige klus. Hoe kan een shiftplanning door middel van software geoptimaliseerd worden? Wat kost deze automatisering van de roosterplanning en ploegen een bedrijf?personeelsplanning. In de De Whitepaper NetSuite is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van een ERP-systeem van NetSuite. U vindt er onder andere: prijzen, functionaliteiten, een vergelijking van de verschillende formules, tips en belangrijke valkuilen.Whitepaper NetSuite staat een overzicht van verschillende extra modules die NetSuite aanbiedt.

Wat kost NetSuite OneWorld?

De De ERP-kosten vormen een belangrijke factor bij de selectie van een ERP-pakket. Welk budget moet een organisatie opzij zetten voor een ERP-implementatie? Wat zijn de kosten per gebruiker en wat zijn de tarieven van een licentie? Maar ook: wat zijn de prijsverschillen tussen ERP on-premise en ERP in de cloud? Kortom: wat kost een compleet ERP-systeem? Heeft je bedrijf voldoende aan een systeem van 20.000 euro, of is het bijvoorbeeld realistischer uit te gaan van 200.000 euro?kosten voor NetSuite kunnen erg uiteenlopen. Dit kan afhangen van de extra modules die afgenomen worden, de hoeveelheid gebruikers of zelfs de grootte van het bedrijf. NetSuite(-partners) kunnen de vaste modules namelijk zo flexibel instellen dat ze functionaliteit kunnen uitschakelen om een goedkopere versie aan te bieden aan kleinere bedrijven. Wel belangrijk om te weten is dat dit vaker gebeurt bij de andere modules van NetSuite dan bij OneWorld.

Om toch een prijsvoorbeeld te geven nemen we een bedrijf met 10 gebruikers met volledige rechten (Vaak wordt er met full user gerefereerd aan gebruikers die bevoegd zijn om gegevens uit een softwaresysteem te raadplegen en wijzigingen door te voeren. De term staat tegenover de benaming limited user: een gebruiker die het systeem wel kan raadplegen, maar beperkt is in de verwerkingsmogelijkheden. Een strakke afbakening van de twee termen bestaat echter niet. De invulling verschilt per soort software, pakket en leverancier.full users), waarbij OneWorld wordt afgenomen zonder extra modules. Dit bedrijf zal voor de implementatie een eenmalige prijs van tussen de 40.000 euro en 50.000 euro betalen. Voor deze prijs richt de implementatiepartner het hele systeem in, en is het dus meteen gebruiksklaar en ingericht naar de wensen van de klant. De implementatiekosten vallen lager uit als het bedrijf zelf een deel van de inrichting op zich neemt. De drag-and-drop-mogelijkheden van NetSuite maken dit relatief eenvoudig, maar toch gaat het nog vaak mis. En dan moet er toch nog een beroep worden gedaan op de partner, die voor het oplossen van het probleem opnieuw factureert. Vandaar dat veel bedrijven toch kiezen voor de meerprijs bij de installatie. Zo kan het bedrijf sneller aan de slag met een operationeel systeem.

Interessant: NetSuite is op dit moment (maart 2020) bezig met het uitrollen van een snelle implementatiemethode: SuiteSuccess. Deze methode bestaat uit het implementeren van een basisconfiguratie, gebaseerd op best-practices voor de specifieke sector. De modules worden wel nog door het bedrijf zelf gekozen, maar de inrichting wordt dus door NetSuite bepaalt. Dit zou de implementatiekosten halveren. Later kunnen er altijd nog aanpassingen gedaan worden aan deze inrichting.

Wat betreft licentiekosten moet een bedrijf met 10 full users denken aan een jaarlijkse kostenpost van 1.300 euro voor OneWorld (waarin onderhoud en support inbegrepen zitten). In het geval van NGO’s heeft NetSuite zich ertoe gebonden om de licentieprijzen drastisch te verlagen. Afhankelijk van de situatie wordt er slechts 10%, tot helemaal niets betaald voor Softwarelicenties zijn de wettelijke vastlegging van eigendom van software, of geven de formele toestemming voor het gebruik ervan. De aard van de licenties wordt beschreven in een contract, waarbij de gebruiker instemt met de voorwaarden die vasthangen aan de aankoop of het gebruik van licenties. Deze voorwaarden zijn anders voor elke software, leverancier, gebruikersrol enzovoort. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen open-source-software en propriëtaire software (eigendomssoftware).licenties. In het laatste geval moet een NGO dus alleen de inrichting en training van de gebruikers betalen. In de De Whitepaper NetSuite is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van een ERP-systeem van NetSuite. U vindt er onder andere: prijzen, functionaliteiten, een vergelijking van de verschillende formules, tips en belangrijke valkuilen.Whitepaper NetSuite vinden oriënterende projectleiders meer informatie over de elementen die invloed hebben op de prijsstelling van NetSuite, en een concreet rekenvoorbeeld.

Wanneer een bedrijf NetSuite OneWorld wil aanschaffen, is het bovendien belangrijk rekening te houden met het volgende:

 • Het pakket wordt alleen aangeboden in de Cloud computing is het gebruik van software of opgeslagen gegevens (database) via een netwerk, meestal het internet. Bedrijfssoftware of een database in de cloud kan op uw eigen servers worden geïnstalleerd of op de servers van een derde partij. Een bedrijf hoeft bovendien niet volledig voor de cloud of het lokale model te kiezen: lokaal geïnstalleerde software kan in veel gevallen perfect gebruik maken van een online database.cloud, en in een SaaS-licenties zijn licenties die periodiek gefactureerd worden. SaaS staat voor Software as a Service. De leverancier biedt de oplossing dus niet te koop aan, maar factureert voor het gebruik ervan.SaaS-module. Een bedrijf heeft een NetSuite-module nooit in bezit op zijn eigen Een server dient voor het opslaan, distribueren en verstrekken van informatie. Voor het verstrekken van informatie wordt het model client-server gebruikt. Hierbij vraagt een computer, webpagina of applicatie (de client) de informatie op bij de server. Deze laatste controleert of de client bevoegd is om de informatie te ontvangen.servers staan.
 • De licenties van NetSuite worden jaarlijks vooraf betaald, en niet per maand. Er kan jaarlijks opgeschaald of afgeschaald worden.
 • De oplossing is Een modulair softwarepakket is een systeem dat bestaat uit verschillende modules met specifieke functionaliteiten. Bedrijven kunnen de modules kiezen die ze nodig hebben. Zo betalen ze alleen voor wat ze daadwerkelijk zullen gebruiken. Modules kunnen zowel over algemene als erg specifieke functionaliteiten beschikken, bijvoorbeeld gericht op een bepaalde sector. Met modulaire software kunnen bedrijven per afdeling bekijken welke functionaliteiten nodig zijn. Zij kunnen ervoor kiezen om alle gewenste modules (voor alle afdelingen) meteen vanaf de start te implementeren, of om ze stapsgewijs aan te schaffen. Als het bedrijf groeit, kunnen er eenvoudig nieuwe modules bijgekocht worden. Een modulair pakket is dus schaalbaar. Vaak kiest men ervoor om de implementatie in fases te laten verlopen. Hierbij worden de modules geïmplementeerd naargelang hun prioriteit. Zo kan het bedrijf sneller van start met de belangrijkste modules van het pakket.modulair. Er kunnen dus steeds gebruikers of modules extra worden aangeschaft. Let wel op met afschalen: niet alle partners laten toe dat er van het ene op het andere jaar minder licenties worden afgenomen.
TIP: voor een vergelijking qua functionaliteiten en prijzen tussen NetSuite en andere ERP-pakketten op de markt, vraag dan naast de De Whitepaper NetSuite is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van een ERP-systeem van NetSuite. U vindt er onder andere: prijzen, functionaliteiten, een vergelijking van de verschillende formules, tips en belangrijke valkuilen.Whitepaper NetSuite bijvoorbeeld ook de De Whitepaper Dynamics 365 is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op de aanschaf van Microsoft Dynamics 365 voor ERP en/of CRM. U vindt er onder andere: prijzen, functionaliteiten, een vergelijking van de verschillende formules, tips en belangrijke valkuilen.Whitepaper Microsoft Dynamics 365 aan, of bekijk de De ERP Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op een (nieuw) softwarepakket voor Enterprise Resource Planning. U vindt er onder andere: prijzen, verschillende leveranciers, functionaliteiten, een pakkettenvergelijk, tips en belangrijke valkuilen.ERP Wijzer voor een inkijkje in pakketten als SAP, Exact, Odoo, etc. Of neem even contact op met het kenniscentrum voor een bedrijfsspecifiek toegepaste selectie: +31 (0)20 36 90 457.

Waar staan de bedrijfsgegevens binnen NetSuite opgeslagen?

Sinds de invoering van de De General Data Protection Regulation (GDPR), of Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een uniforme Europese wet die de bescherming van persoonsgegevens verzekert. Ze overschreef op 25 mei 2018 de nationale privacywetten, zoals de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn alle bedrijven alerter op de correcte behandeling van bedrijfsgegevens. Bovendien moeten ook bedrijfsgegevens zelf goed beschermd worden. In de tijd van hackers en het doorverkopen van bedrijfs- en persoonsdata is IT-security is het geheel van beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat bedrijfsinformatie beschermd wordt. Hiervoor worden verschillende soorten technologie gebruikt. Het kan gaan over de beveiliging van digitale data, maar ook van data op fysieke dragers (die met technologische middelen beschermd worden). IT-security van groot belang. Logisch dus dat projectleiders zich vragen stellen bij een van oorsprong Amerikaanse ERP-fabrikant.

Al vóór de overname door Oracle nam NetSuite maatregelen om ervoor te zorgen dat ook de gegevens van Europese bedrijven goed beveiligd werden. Onder Oracle is deze beveiliging verder uitgebouwd. Het gaat om ERP-modules in de cloud, dus helemaal lokaal kunnen bedrijven de software en de gegevens niet opslaan. Implementatiepartners kunnen echter wel garanderen dat de datacenters in Europa staan, en dat ook de Back-ups zijn kopieën van data. Deze kopieën worden bewaard op een andere plaats dan de originele data, zoals op externe servers, een externe harde schijf, in een datacenter via een cloudservice etc. Zo kunnen de data steeds worden teruggehaald, mochten ze op hun originele locatie verloren gaan of gestolen worden. Het maken van back-ups is een van de belangrijkste elementen van IT-security. De meeste bedrijven maken ze sowieso, maar back-ups zijn ook verplicht voor organisaties die een bepaalde ISO-norm willen behalen, zoals de norm ISO 27001 voor informatiebeveiliging.back-ups de Europese grenzen niet overschrijden. Een bedrijf dat toch nog bezorgd is over eventuele beveiligingsrisico’s, kan contact opnemen met ICT Portal (+31 (0)20 36 90 457). We kunnen als kenniscentrum dan evalueren of NetSuite een goede optie kan zijn voor de specifieke situatie, en welke ERP-leveranciers zijn er in overvloed op de Nederlandse markt. Stuk voor stuk proberen ze de beste op hun terrein te zijn. Er zijn verschillende factoren op basis waarvan een bedrijf voor een bepaalde leverancier kiest. De kwaliteit van de dienstverlening is een zeer belangrijk aspect, maar is vooraf moeilijk in te schatten. Welke leverancier sluit goed aan bij mijn bedrijf? Dit is de hamvraag bij elk ERP implementatietraject. Het is ook niet altijd een gemakkelijke vraag om beantwoord te krijgen. Er bestaat helaas niet zoiets als een top 10 van ERP-leveranciers waar elk bedrijf uit zou moeten kiezen.leverancier in dat geval zou kunnen aansluiten. Of dat misschien beter voor een ander ERP-pakket kan worden gekozen.

Beoordeel dit artikel:
Totaal: 1 Gemiddeld: 5

Dit artikel als bron gebruiken?

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2016, 23 december). NetSuite OneWorld: de moeite waard voor bedrijven in Europa? Geraadpleegd op ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/enterprise-resource-planning/erp-pakketten/netsuite-oneworld