WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Shop Floor Control (SFC)

Shop Floor Control geeft bedrijven inzicht in de praktijk van productie

Shop Floor Control beheert de verschillende productie- en assemblageprocessen. Het is een term uit de productie, al komt hij ook bij bepaalde handelsbedrijven voor. SFC wordt meestal aangeboden als een module binnen een ERP-systeem.

Enkele mogelijkheden die Shop Floor Control biedt zijn:

  • Planning van de werkzaamheden
  • Aanmaken van productieorders
  • Tracking van ruwe materialen
  • Tracking van goederen binnen een productieproces
  • Metingen zoals de hoeveelheid (geproduceerde goederen) binnen een bepaalde tijdspanne
  • Verpakkingsprocessen in goede banen leiden
  • Materialen afboeken
  • Reële werkuren registreren
  • Rapportages over vooruitgang, productie-uren en verbruikte materialen

Welke voordelen biedt SFC?

SFC stroomlijnt in de eerste plaats de productieplanning. Het vangt de binnenkomende orders op en plant de productie van de goederen meteen in. Vervolgens wordt deze planning opgevolgd voor vervolgacties. Het kan bijvoorbeeld zijn dat door onvoorziene omstandigheden bepaalde ruwe materialen later dan gepland geleverd worden. De module registreert dit en kan de productieplanning aanpassen. Het idee is dat een efficiënte aanpassing van de planning ervoor zorgt dat er zo weinig mogelijk tijd- en inkomstenverlies is.

Shop Floor Control communiceert ook naar de voorraadmodule van het ERP-systeem en dus naar de medewerkers verantwoordelijk voor de inkoop van materialen. Door de planning up-to-date te houden en op te volgen kan de module exact weergeven wanneer bepaalde materialen op voorraad moeten zijn. Zo worden materialen besteld met het oog op wanneer ze gebruikt zullen worden.

Ten slotte dient SFC ook als een soort controlemiddel op het algemene productieproces. Door het bijhouden van reële werkuren en gebruikte materialen wordt de productie-efficiëntie gemeten. Zo kunnen de productieprocessen geëvalueerd en eventueel bijgestuurd worden.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2021, 19 oktober). Shop Floor Control (SFC). ICT Portal. https://www.ictportal.nl/ict-lexicon/shop-floor-control