WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Make to stock (MTS)

Wat is Make To Stock?

Make to stock, ook wel build to stock genoemd, betekent dat artikelen geproduceerd worden naargelang de verwachte vraag. De hoeveelheid en het soort artikelen dat gemaakt wordt, wordt bepaald op basis van voorraadbeheer. Hierbij wordt de gewenste voorraad vastgelegd naargelang de verkoopprognoses. Bedrijven die alleen assembleren spreken van het gelijkaardige Assemble To Stock (ATS). MTS en ATS staan tegenover Make To Order (MTO) en Assemble To Order (ATO).

Voor wie is MTS interessant?

Vooral voor productiebedrijven die aan grote retailers leveren, is MTS het overwegen waard. Deze grote retailers, zoals supermarkten, bestellen namelijk in grote hoeveelheden en de artikelen worden meestal niet gepersonaliseerd. Als het ERP van een handels- of productiebedrijf de aankomende bestellingen bovendien goed voorspelt, kan voorbereidende productie ervoor zorgen dat de goederen al klaar zijn op het moment dat de supermarkt ze bestelt.

In deze voorspellingen ligt echter ook meteen de grootste valkuil van de MTS-methode: de (on)betrouwbaarheid van verkoopprognoses. Als deze prognoses ook maar een beetje afwijken, kan dit leiden tot een (groot) overschot of tekort in de voorraad. Daarom is het belangrijk dat het ERP de verkoopstatistieken elk jaar minutieus bijhoudt. Verkoopgeschiedenis zegt namelijk veel over het koopgedrag. Daarnaast kunnen ook de economische situatie of zelfs modetrends een invloed hebben op de verkoopprognoses in het ERP. Deze moeten namelijk verwerkt worden in de indicatie van de te verwachten vraag.

erp productie functionaliteiten moscow promo digiboek

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2022, 11 oktober). Make to stock (MTS). ICT Portal. https://www.ictportal.nl/ict-lexicon/make-to-stock