WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Make to order (MTO)

Wat is Make To Order?

Make to order, ook wel build to order genoemd, is een term uit de productie-industrie. Deze manier van produceren houdt in dat een product op bestelling wordt gemaakt. Er wordt dus niet met een vaste voorraad gewerkt. Pas wanneer een order binnenkomt worden de materialen voor de productie besteld bij toeleveranciers. Ook bedrijven die niet echt produceren, maar wel kleine aanpassingen doen aan handelswaar, hebben hun variant van MTO, namelijk Assemble To Order (ATO). Deze productiewijze staat tegenover Make To Stock en Assemble To Stock.

Wat zijn de voor- en nadelen van Make To Order?

Het grootste voordeel van make to order is dat er normaal gesproken nooit een voorraadoverschot ontstaat. Door materialen in te kopen op bestelling is er altijd precies de hoeveelheid voorraad aanwezig die ook daadwerkelijk gebruikt (en dus verkocht) zal worden. Het is op dit punt dus een kostenefficiënte manier van werken.

Ten tweede zorgt deze productiemethode er voor dat de artikelen meer custom made zijn. Een bedrijf dat voor haar klanten meubelen ontwerpt en maakt, zal bijvoorbeeld al snel voor make to order kiezen. Het is namelijk niet haalbaar om steeds álle materialen in álle formaten op voorraad te hebben. Dit bedrijf bestelt daarom de exacte materialen voor een bepaald meubel bij zijn toeleverancier(s). Een meubelbedrijf dat met een vaste voorraad werkt, zal veel zijn klanten veel minder keuze bieden in modellen en uitvoeringen.

Een nadeel van make to order kan zijn dat klanten een langere levertermijn ervaren. De materialen moeten namelijk eerst nog bij het producerend bedrijf aankomen, voordat het echte artikel gemaakt kan worden. Bovendien neemt de productie van een custom-made-product vaak meer tijd in beslag.

erp productie functionaliteiten moscow promo digiboek

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2022, 11 oktober). Make to order (MTO). ICT Portal. https://www.ictportal.nl/ict-lexicon/make-to-order