WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Start van een ERP-implementatie: welke gevaren liggen op de loer?

Na de selectiefase van het juiste ERP-pakket, volgt de ERP-implementatie. Onderzoek naar de uitkomsten van verschillende implementaties leveren verschillende resultaten op: van gestegen efficiëntie binnen een organisatie, tot kopzorgen door een totaal mislukt project. Maar waarom zijn de resultaten zo verschillend en hoe wordt ERP-software succesvol geïmplementeerd? Wat staat een bedrijf te wachten bij de start van een ERP implementatie-traject?

Problemen bij ERP-implementaties

ERP-implementaties verlopen niet altijd vlekkeloos. In onderstaand interview worden er geen doekjes om gewonden…


Introductie van een ERP-systeem

De komst van nieuwe software binnen een organisatie kan verschillend worden onthaald. Het management denkt aan het toekomstige bedrijfssucces en de De Return On Investment (ROI) meet de verhouding tussen de kosten en de baten van een investering in software. Door middel van een ROI-berekening kan een bedrijf nagaan hoeveel tijd er nodig is om de gemaakte kosten terug te verdienen.Return On Investment (ROI). De verwachting is dat het Een ERP-systeem brengt belangrijke informatie van verschillende bedrijfsafdelingen samen. Actuele gegevens over de productie, in- en verkoop, logistiek en administratie worden gekoppeld. Automatische werkprocessen verhogen de productiviteit, en verlagen de kosten.ERP-systeem zal zorgen voor een effectieve bedrijfsvoering en kostenbesparing. Maar sommige medewerkers vrezen voor hun baan. Ze zijn bang dat een ERP-systeem hun taken steeds meer zal overnemen, waardoor de medewerker zelf overbodig zal worden. Daarnaast is ook de ERP-leveranciers zijn er in overvloed op de Nederlandse markt. Stuk voor stuk proberen ze de beste op hun terrein te zijn. Er zijn verschillende factoren op basis waarvan een bedrijf voor een bepaalde leverancier kiest. De kwaliteit van de dienstverlening is een zeer belangrijk aspect, maar is vooraf moeilijk in te schatten. Welke leverancier sluit goed aan bij mijn bedrijf? Dit is de hamvraag bij elk ERP implementatietraject. Het is ook niet altijd een gemakkelijke vraag om beantwoord te krijgen. Er bestaat helaas niet zoiets als een top 10 van ERP-leveranciers waar elk bedrijf uit zou moeten kiezen.leverancier een factor die voor problemen kan zorgen. Sommige ERP-leveranciers hebben de neiging zoveel mogelijk maatwerk voor te stellen, ongeacht het aantal en type bedrijfsprocessen waarmee een bedrijf te maken heeft. Hier wordt immers het meeste op verdiend. Een De ERP-kosten vormen een belangrijke factor bij de selectie van een ERP-pakket. Welk budget moet een organisatie opzij zetten voor een ERP-implementatie? Wat zijn de kosten per gebruiker en wat zijn de tarieven van een licentie? Maar ook: wat zijn de prijsverschillen tussen ERP on-premise en ERP in de cloud? Kortom: wat kost een compleet ERP-systeem? Heeft je bedrijf voldoende aan een systeem van 20.000 euro, of is het bijvoorbeeld realistischer uit te gaan van 200.000 euro?veel te duur en omvangrijk systeem is het gevolg.

In onderstaand filmpje (5.05 min, Engels) worden 10 duidelijke tips gegeven voor een succesvolle ERP-implemenatie:

De leverancier die het systeem implementeert

De ERP-leveranciers zijn er in overvloed op de Nederlandse markt. Stuk voor stuk proberen ze de beste op hun terrein te zijn. Er zijn verschillende factoren op basis waarvan een bedrijf voor een bepaalde leverancier kiest. De kwaliteit van de dienstverlening is een zeer belangrijk aspect, maar is vooraf moeilijk in te schatten. Welke leverancier sluit goed aan bij mijn bedrijf? Dit is de hamvraag bij elk ERP implementatietraject. Het is ook niet altijd een gemakkelijke vraag om beantwoord te krijgen. Er bestaat helaas niet zoiets als een top 10 van ERP-leveranciers waar elk bedrijf uit zou moeten kiezen.keuze voor de leverancier is uiterst belangrijk voor een succesvolle implementatie van een systeem voor Enterprise Resource Planning. Het is een voordeel wanneer de leverancier ervaring heeft binnen uw branche. Het in kaart brengen van de bedrijfsprocessen zal soepeler en sneller verlopen. Dit zie je al snel terug in de kosten en de totale duur van de implementatie. Wel moet duidelijk aan de leverancier worden gecommuniceerd wat de verwachtingen zijn van het nieuwe systeem, en welke doelen er moeten worden behaald. Het moet helder zijn waaraan de organisatie precies behoefte heeft en waaraan niet. Hiermee voorkom je dat er overbodige modules worden geïmplementeerd. Ontvang de De ERP Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op een (nieuw) softwarepakket voor Enterprise Resource Planning. U vindt er onder andere: prijzen, verschillende leveranciers, functionaliteiten, een pakkettenvergelijk, tips en belangrijke valkuilen.ERP Wijzer 2021 voor de complete Leveranciers Checklist.

Een implementatie volgens het boekje?

erp implementatie stappenplan

Samen met de leverancier zal er een opzet gemaakt worden van de structuur van het nieuwe ERP-pakketten zijn er in allerlei soorten en maten, maar welke systemen passen het beste bij uw organisatie? En wanneer het juiste ERP-pakket is gevonden, welke ERP-leverancier heeft de beste pakketprijzen en blinkt uit in betrouwbaarheid? Het is belangrijk om te weten dat het selecteren van een ERP-pakket eigenlijk niet bij de selectie zelf begint. Er gaat eerst een ander proces vooraf aan de selectie van de juiste ERP-software. Organisaties die de bedrijfsprocessen uitvoerig in kaart brengen komen achteraf minder vaak voor verrassingen te staan. Het maken van een zogenaamde blueprint zorgt ervoor dat een bedrijf een duidelijk beeld heeft van de interne afdelingen, hun onderlinge verhoudingen en processen. Zo kunnen er vervolgens belangrijke besluiten worden genomen, zoals de gewenste functionaliteiten en de manier waarop het pakket moet worden geïmplementeerd (on-premise, cloud of hybride).ERP-pakket. Op basis van deze opzet wordt het systeem geïnstalleerd en getest. Afhankelijk van de testresultaten worden er onderdelen aangepast en bijgesteld. Op basis van de test zal er een duidelijke planning gemaakt moeten worden voor de ERP-implementatie. Wijs voor elk gedeelte van de planning een hoofdverantwoordelijke aan voor een optimale communicatie met de leverancier. Implementeer de software in delen, zodat het systeem stap voor stap kan worden ingevoerd. Zorg er ook voor dat de training van het personeel en het achteraf finetunen van het systeem worden ingepland. Tijdens een ERP-project is het daarnaast raadzaam om een externe adviseur langszij te hebben.

Plan en organiseer: veelgemaakte fouten

De meest voorkomende problemen die zich voordoen bij slecht georganiseerde ERP-implementaties zijn:

  • Overschrijding budget
  • Te laat opgeleverd
  • Te weinig interne en/of externe deskundigheid
  • Onvoldoende tijd besteed aan opleiding eigen werknemers
  • Te veel informatie in een keer over te complexe veranderingen

Hoe lang duurt het implementeren van ERP-software?

De doorlooptijden kunnen erg van elkaar verschillen. Het is afhankelijk van een aantal zaken: standaard software of maatwerk, veel of weinig modules, eenvoudige of ingewikkelde bedrijfsstructuren, etc. Maar een vergelijkend onderzoek van Panorama wees uit dat ERP-software van Microsoft Dynamics 365 is een volledige cloud-oplossing, opgebouwd uit verschillende applicaties die af te nemen zijn in SaaS-vorm. Microsoft benadrukt zelf vooral de combinatie van ERP en CRM. Het bedrijf belooft een vergaande integratie met Office 365 en Power BI. In hoeverre worden deze beloftes ingelost? Voor wie is Dynamics 365 het overwegen waard? Wat kan het pakket verwezenlijken waar voorgaande versies te kort schoten?Microsoft Dynamics gemiddeld in 12,5 maand wordt geïmplementeerd, In 1972 werd het bedrijf SAP opgericht in het Duitse Walldorf door vijf voormalig IBM-medewerkers. Tegenwoordig heeft SAP vestigingen in meer dan 130 landen, en zijn de belangrijkste pakketten SAP Business One en SAP Business All-in-One. Daarnaast is het systeem ook als Software as a Service (SaaS) beschikbaar, namelijk SAP ByDesign. Zoals veel grote softwarebedrijven, maakt SAP gebruik van partners die het SAP ERP-systeem bij de klant installeren. Er bestaan verschillende partnerlevels: Gold, Silver en Bronze. SAP deelt partners in op basis van omzet, competentie (bouwmogelijkheden) en marketing initiatieven. Het aantal SAP-diensten en -voordelen neemt toe naarmate de status van de partner hoger wordt. In Nederland en België is er een groot aantal SAP ERP-leveranciers, maar het is niet eenvoudig om de verschillen te ontdekken en om erachter te komen welke partij het beste bij uw organisatie past.SAP in 18,5 maand en Het bedrijf Oracle werd in 1977 opgericht in Californië, Verenigde Staten. In de beginjaren kreeg Oracle haar status dankzij de database software. Het bedrijf zette namelijk als eerste een relationele database op de markt. Door de jaren heen heeft Oracle een aantal bedrijven overgenomen: Peoplesoft (2005), Hyperion (2007), BEA Systems (2008) en Sun Microsystems (2009). Tegenwoordig heeft het Amerikaanse concern veel verschillende bedrijfsapplicaties onder haar vleugels, waaronder ook cloudapplicaties.Oracle in 22,5 maand.

Wat is belangrijk tijdens uw ERP-project?

Welke rol speelt ervaring in het traject?

Een ERP-systeem wordt meestal gedurende lange tijd gebruikt binnen het bedrijf. Het kan daarom de eerste keer kan zijn dat het management van een organisatie met een ERP-implementatie te maken krijgt. Ervaring ontbreekt, wat een gevaar vormt voor het slagen van het project. ICT Portal is op zoek gegaan naar ervaringen uit de praktijk; van succesvolle projecten tot compleet mislukte implementaties. Ontvang de De ERP Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich oriënteren op een (nieuw) softwarepakket voor Enterprise Resource Planning. U vindt er onder andere: prijzen, verschillende leveranciers, functionaliteiten, een pakkettenvergelijk, tips en belangrijke valkuilen.ERP Wijzer voor het speciale interview ‘Als ik dit van tevoren geweten had…’

Beoordeel dit artikel:
Totaal: 2 Gemiddeld: 5

Dit artikel als bron gebruiken?

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2015, 17 april). Start van een ERP-implementatie: welke gevaren liggen op de loer? Geraadpleegd op ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/enterprise-resource-planning/erp-implementatie