Anything as a Service is de verzamelnaam voor het aanbieden van het gebruik van een ICT-product of -dienst. Bedrijven die een XaaS-oplossing afnemen zijn geen eigenaar van de oplossing, maar krijgen een soort abonnement op het gebruik. De toegang verloopt bijna altijd via internet, tenzij in uitzonderlijke gevallen waarbij een fysiek product bij de klant geïnstalleerd wordt voor gebruik. Dit laatste kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een bedrijf dat zijn papieren archief digitaliseert met behulp van een scanner die de leverancier verhuurt.
Het XaaS-aanbod staat haaks op het traditioneel verkopen van producten of diensten. Het laatste decennium heeft er een verschuiving plaatsgevonden van het bezit naar het gebruik van ICT-oplossingen. Vandaar dat Anything as a Service steeds populairder wordt. De “x” in de afkorting XaaS staat voor een onbekende waarde. Zo staat de term open voor alle nieuwe producten of diensten die in gebruiksvorm worden aangeboden.
Vormen van Anything as a Service
De meest bekende XaaS zijn SaaS-licenties zijn licenties die periodiek gefactureerd worden. SaaS staat voor Software as a Service. De leverancier biedt de oplossing dus niet te koop aan, maar factureert voor het gebruik ervan.SaaS (Software as a Service), PaaS is een platform voor de ontwikkeling en hosting van bedrijfsapplicaties dat wordt aangeboden in abonnementsvorm. Het platform is eigenlijk een cloudservice die infrastructuur (IaaS), software voor applicatie-ontwikkeling en beveiliging combineert. Dit maakt het voor bedrijven makkelijker en goedkoper om eigen applicaties te ontwikkelen, of om op maat gemaakte applicaties te hosten.PaaS (Platform as a Service) en IaaS staat voor Infrastructure as a Service en beschrijft het XaaS-model waarbij een leverancier ICT-infrastructuur ter beschikking stelt in abonnementsvorm. Onder infrastructuur wordt verstaan: de servers, hardware voor opslag, netwerkvoorziening, en virtual machines (VM). Ook bijbehorende diensten zoals beveiliging en regelmatige back-ups worden vaak afgenomen in het Iaas-model. Bij IaaS gebruikt de klant de infrastructuur van de leverancier om eigen ontwikkelde of aangekochte software op te laten draaien. Bedrijven kiezen vaak voor IaaS om de (zware) investering in hardware te vermijden of nog even uit te stellen. Op IaaS-modellen wordt echter wel vaak voortgebouwd voor de ontwikkeling van PaaS of SaaS.IaaS (Infrastructure as a Service). Daarnaast komen er steeds meer nieuwe vormen bij. Voorbeelden van nieuwe XaaS zijn:
Hardware as a Service houdt traditioneel gezien in dat een bedrijf hardware van een externe leverancier gebruikt. Dit kan gaan om servers, PC’s, scanners, kopieerapparaten, etc. Deze apparatuur wordt bij het bedrijf geïnstalleerd, maar blijft eigendom van de leverancier. Deze laatste staat normaal ook in voor het onderhoud en eventuele vervanging van verouderde hardware. HaaS is het tegenovergestelde van Infrastructure as a Service (IaaS).Hardware as a Service (HaaS)
Storage as a Service (SaaS)
Een database, ook wel gegevensbank of databank genoemd, is de naam voor het systeem waarbij gegevens worden verzameld, georganiseerd en gelinkt aan elkaar. Vanaf gekoppelde computers kunnen er zo snel data opgevraagd worden. Via het databasemodel zijn tegenwoordig ook uitgebreide analyses mogelijk. De meest moderne databases zijn tot slot ook in staat om complexe gegevens te voorzien voor gespecialiseerde rapportages.Database as a Service (DBaaS)
Disaster Recovery as a Service (DRaaS)
Communications as a Service (CaaS)
Network as a Service (NaaS)
XaaS en cloud-computing
Toegang via het internet roept meteen de term Cloud computing is het gebruik van software of opgeslagen gegevens (database) via een netwerk, meestal het internet. Bedrijfssoftware of een database in de cloud kan op uw eigen servers worden geïnstalleerd of op de servers van een derde partij. Een bedrijf hoeft bovendien niet volledig voor de cloud of het lokale model te kiezen: lokaal geïnstalleerde software kan in veel gevallen perfect gebruik maken van een online database.cloud op. XaaS en cloud houden dan ook sterk verband met elkaar. Niet elke cloud-oplossing komt in de vorm van een XaaS, maar de meeste XaaS-oplossingen maken wel gebruik van de cloud om het betreffende product of de dienst te verschaffen aan de klant. Bedrijven met een XaaS-abonnement maken gebruik van software, platforms etc. die op de servers van de leverancier staat. Via cloud computing kunnen zij gebruik maken van hun abonnement vanaf hun eigen werkplek.
Voor- en nadelen van XaaS
De belangrijkste reden waarom bedrijven kiezen voor XaaS-oplossingen is de lagere initiële investering. Er is geen aankoopprijs, en er zijn meestal geen implementatiekosten. Daarnaast hoeft een bedrijf zelf geen extra opslagruimte of andere hardware aan te schaffen. Bedrijven betalen abonnementskosten, meestal per maand. Dit kan een vast bedrag per gebruiker zijn, of berekend worden naar verbruik. Voor erg grote bedrijven die de oplossing voor lange tijd willen gebruiken kan aankopen echter nog steeds interessanter zijn. De initieel hoge investering wordt door dit soort bedrijven na verloop van tijd vaak toch terugverdiend, en ligt lager dan de steeds terugkerende abonnementskosten.
Een tweede reden om te kiezen voor een XaaS-model is de ontzorging van de eigen IT-dienst. De technische ondersteuning en IT-security is het geheel van beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat bedrijfsinformatie beschermd wordt. Hiervoor worden verschillende soorten technologie gebruikt. Het kan gaan over de beveiliging van digitale data, maar ook van data op fysieke dragers (die met technologische middelen beschermd worden). beveiligingsexpertise van de leveranciers van XaaS-oplossingen zorgen ervoor dat IT-medewerkers zich kunnen blijven focussen op hun basistaken. Voor kleinere bedrijven zonder IT-dienst is het soms niet eens noodzakelijk om een in house IT-professional aan te stellen.
Ondanks de voordelen zit er één groot nadeel aan XaaS-oplossingen: het gebrek aan controle. Een bedrijf heeft niet echt zicht op wat er gaande is bij de leverancier en hoe het zit met de verdere ontwikkeling van het product of de dienst. Ze weten niet altijd in hoeverre de continuïteit van hun abonnement gegarandeerd is. De leverancier kan op elk moment beslissen om het product of de dienst aan te passen of stop te zetten. Om verrassingen te voorkomen, kan een bedrijf daarom bij de onderhandelingen met XaaS-leveranciers bepaalde garantieclausules bedingen.
De digitale ICT bibliotheek voor het jaar 2021/2022 is nu ook beschikbaar voor onderwijsinstellingen van het voortgezet en hoger onderwijsMeer informatie
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.OkPrivacy policy