WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail
Begin je ERP-selectie met onze tool
Begin je ERP-selectie met onze tool

Een hulpmiddel dat je stap voor stap naar het juiste ERP-systeem leidt.

Wat is ERP softwareselectie?

ERP softwareselectie draait om het vinden van een ERP-systeem dat het beste aansluit bij de bedrijfsdoelen, -processen en -behoeften. Het is een belangrijke stap in het totale ERP-project. De selectie omvat het analyseren van interne bedrijfsbehoeften, het vergelijken en evalueren van pakketten en leveranciers, en het kiezen van het meest geschikte systeem.

ERP selectie uitgelichte content

Tutorial Leer hoe je een ERP behoefteanalyse uitvoert

Ontdek hoe je de behoeften van jouw organisatie in kaart brengt en de eisen formuleert. Leer de juiste vragen te stellen en wensen te vertalen naar concrete functionaliteiten.

Tutorial Leer alles over de ERP marktverkenning

Hoe speur je doelgericht de markt af op zoek naar goede ERP-pakketten? We laten je zien hoe je op eenvoudige wijze een longlist opstelt met relevante leveranciers.

Tutorial Leer ERP-systemen te vergelijken

We leggen uit hoe je ERP-systemen op een betrouwbare manier kunt vergelijken. Leer de juiste informatie te verzamelen voor het maken van een kwalitatief goede shortlist van ERP-pakketten.

Tutorial Leer hoe je een ERP evaluatie aanpakt

We leggen uit hoe je aan hand van een evaluatiemodel geschikte ERP-systemen kritisch beoordeeld. Werk toe naar de definitieve keuze voor een systeem.

Overzicht De belangrijkste ERP-pakketten

Krijg een overzicht van ERP-systemen op de Nederlandse en Belgische markt. Ontdek de functionaliteiten, sterke punten en kosten.

[VERVOLG]

Een proces om serieus te nemen

Het selecteren van het juiste ERP-systeem is een van de meest strategische beslissingen die een organisatie kan nemen. Een goed gekozen ERP-systeem kan processen stroomlijnen, kosten verlagen en je bedrijf toekomstbestendig maken. Maar kies je het verkeerde systeem, dan kan dat juist leiden tot hoge kosten, teleurstelling en in extreme gevallen zelfs faillissement. Maar liefst 30% van de Nederlandse en Vlaamse bedrijven is achteraf niet blij met het gekozen ERP-pakket.

Route naar de juiste keuze

Voor het selectieproces heb je een plan nodig, een routekaart. Die route leidt je langs het begrijpen en documenteren van de bedrijfsbehoeften, de marktverkenning, het vergelijken van systemen, en de beoordeling van je shortlist in de evaluatiefase. Je bestemming? Het kiezen van een ERP-systeem op basis van feiten en een goed uitgevoerd selectieproces.

Deze route hoef je niet alleen af te leggen. We bieden je hulpmiddelen zoals de ProjectCoach, die je helpen om elke stap efficiënt en gestructureerd te doorlopen. Van templates voor de behoefteanalyse tot een shortlist en evaluatiemodel, we zorgen ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt. Daarnaast kun je gebruikmaken van onze kennis van de markt en (online) praktische begeleiding.

De vier fases van het ERP selectieproces

Een ERP-selectie bestaat uit vier fases:

  1. Behoefteanalyse: je brengt goed in kaart wat je bedrijf echt nodig heeft.
  2. Marktverkenning: je scant de ERP-markt op zoek naar geschikte kandidaten.
  3. Vergelijken: door systemen te vergelijken ga je van een longlist naar een shortlist.
  4. Evalueren: je beoordeelt de systemen op je shortlist en maakt een keuze.

Bekijk de tutorials voor een stap voor stap handleiding van elke fase.

Veelgemaakte fouten bij het selecteren van een ERP

Het is niet leuk om een nieuw ERP-systeem te moeten kopen omdat de vorige keuze verkeerd is uitgepakt. Maar hoe kan een bedrijf nu verkeerd kiezen?

Onderschatting van het proces

Onderschatting van het selectieproces komt helaas veel voor. Hierdoor kan een bedrijf flink in de problemen komen. De kans hierop is het grootst bij bedrijven uit het mkb waar niet projectmatig wordt gewerkt. Ze slaan soms stappen over uit het proces, of voeren ze niet grondig genoeg uit. Vooral over de analysefase wordt vaak te lichtzinnig gedacht. Dit vertaalt zich naar een zwakke basis voor de softwareselectie.

Functionaliteiten opgeschreven: let’s go!

Zeker, het kiezen en prioriteren van de gewenste functionaliteiten is een belangrijke stap in het selectieproces. We hebben hier niet voor niets een tool voor gemaakt. Maar een functionaliteitenlijst is slechts een deel van je projectdossier. Dit dossier maak je niet alleen voor jezelf of je bedrijf, maar ook voor potentiële leveranciers. Het vormt de basis voor het versturen van een RFI en RFP. Hoe beter de kwaliteit van je documentatie, hoe gerichter de feedback van leveranciers zal zijn en hoe gemakkelijker het wordt om keuzes te maken.

Waarom is softwareselectie geen simpel klusje?

Het aanbod aan systemen en leveranciers is zeer ruim, de mogelijkheden zijn eindeloos en de impact van een verkeerde keuze is groot. Je hebt bovendien te maken met de unieke situatie van het bedrijf waar je werkt, op het gebied van processen, mensen en doelstellingen. Deze factoren moeten op de juiste manier worden verenigd in de nieuwe software en dat is (mede) jouw taak.

Het geheim van een succesvolle ERP-selectie

Het kiezen van een ERP-systeem is geen solo-project. Werk samen. Met de directie, het projectteam, de key users, maar ook met leveranciers. Toegang tot objectieve en actuele marktinformatie is een andere succesfactor.

Het geheim? Niet alles zelf willen doen. Volg onze tutorials, gebruik de slimme tool die is ontworpen voor het ERP selectieproces, en laat je daar waar nodig gericht door ons adviseren.

Begin je ERP-selectie met onze tool
Begin je ERP-selectie met onze tool

Een hulpmiddel dat je stap voor stap naar het juiste ERP-systeem leidt.