WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Green IT

Green IT en het besef voor het milieu

Green IT staat voor Green Information Technology. Het wordt ook wel Green computing, Green ICT of ICT sustainability genoemd. Green IT is de verzamelnaam voor alle vormen van ecologisch verantwoord werken binnen de informatietechnologie. Het doel van Green IT is om de negatieve impact van ICT-oplossingen op het milieu te beperken. De ecologische gevolgen worden immers vaak onderschat. Alleen al op het gebied van energie ligt het verbruik van computers en aanverwante technologie even hoog als dat van de luchtvaartsector.

Hoe werkt groene ICT?

Bedrijven die zich met Green IT bezighouden hebben verschillende manieren om de impact van ICT op de planeet zo veel mogelijk te reduceren. Ze ontwikkelen of kopen in de eerste plaats hardware die zo weinig mogelijk schadelijke (chemische) stoffen bevat en die (deels) hergebruikt, biologisch afgebroken of gerecycleerd kan worden. Ook wordt er binnen de Groene ICT gestreefd naar langdurig gebruik van dezelfde hardware en een zo laag mogelijk energieverbruik.

Ook op het gebied van software kan er aan het milieu gedacht worden. Dit is meer een indirecte actie, maar door softwarepakketten minder zwaar te maken kan er bijvoorbeeld op energieverbruik bespaard worden. Ook bestaan er zoekmachines die de CO2-uitstoot van de servers in datacenters proberen te neutraliseren door per aantal zoekopdrachten een boom te planten.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2021, 19 oktober). Green IT. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/ict-lexicon/green-it