WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Google Search Appliance kosten

Aan welke prijzen moet een organisatie denken wanneer Google Search Appliance wordt overwogen? Waar zijn de kosten van afhankelijk, wat zijn de licentieprijzen en zijn er ook verborgen kosten?

Belangrijke update over GSA: Google stopt met zijn Search Appliance

Licentiekosten GSA

De Google Search Appliance kosten zijn sterk variabel en hangen af van het aantal documenten dat wordt geïndexeerd. Ook de looptijd van het contract speelt een rol. Een contract kan worden afgesloten voor twee of drie jaar en begint bij 500.000 documenten. Vervolgens kan worden gekozen voor 1 miljoen, 2 miljoen, 3 miljoen, 5 miljoen documenten, enzovoort.

De prijzen van een licentie voor Google Search Appliance beginnen vanaf 25.000 euro. Dit is inclusief alle benodigde software, support en updates.

Google Search Appliance kosten voor de leverancier

De Google Search Appliance kosten kunnen snel oplopen als de Enterprise-omgeving veeleisend is. In dat geval is één GSA-server niet voldoende. Het is daarom van belang om een GSA leverancier te kiezen die de architectuur zo efficiënt mogelijk ontwerpt, zodat er zo min mogelijk GSA exemplaren hoeven worden ingezet. Vooral voor bedrijven met verschillende (internationale) vestigingen en veel verschillende informatiedragers (ERP, CRM, servers, databases, websites, etc.) is dit van belang om te hoge kosten te vermijden.

In de Enterprise Search Wijzer vindt u meer informatie over welke leverancier goed bij uw organisatie past.

Verborgen Google Search Appliance kosten

Er zijn een aantal factoren waarmee bedrijven rekening moeten houden als ze een zoekoplossing aan hun IT-systeem willen toevoegen.

  • Aanloopkosten: Het voorbewerken van gegevens (re-engineering), de aankoop van extra hardware, voorbereiding, training, enzovoort.
  • Kosten ingebruikname: de daadwerkelijk implementatie, integratie, training van de systeembeheerders, consultancy kosten, kosten voor connectoren.
  • Lopende kosten: Extra hardware, storage, energie, jaarlijks onderhoud, software upgrades, finetuning, en training voor gebruikers.

Het is voor projectleiders van belang om een goed beeld te hebben van alle kosten, inclusief verborgen kosten. Het is aan te bevelen voor elke fase van het project de directe en indirecte kosten te bepalen en te bedenken hoe deze de Return On Investment zullen beïnvloeden. Meer informatie over de Google Search Appliance kosten en de ROI vindt u in de Enterprise Search Wijzer.

Ook is het belangrijk om in te schatten hoeveel tijd een IT medewerker kwijt is aan onderhoud en beheer van de zoekoplossing. Het is niet de bedoeling dat het onderhoud net zoveel uren arbeid vergt als het aantal uren dat wordt bespaard door efficiënter zoeken. Als we het hebben over efficiënt zoeken, dan is ‘Return on Information’ een belangrijk begrip. Hiermee wordt de waarde van de zoekresultaten bedoeld. Is de gevonden informatie relevant voor de gebruiker en voldoet het zoekresultaat aan de verwachtingen?

google search appliance kosten factoren

Totale eigendomskosten (Total cost of ownership)

De totale eigendomskosten kunnen per zoekoplossing sterk verschillen. De Google Search Appliance kosten zijn echter redelijk eenvoudig te bepalen. Een organisatie schaft één licentie aan, waarin alle benodigde software zit inbegrepen. Ook de hardware valt onder deze licentie. De installatie en integratie worden in de meeste gevallen verzorgd door een Google partner. Upgrades vallen ook onder de licentie. Meer informatie over de totale Google Search Appliance kosten vindt u in de Enterprise Search Wijzer. Hier vindt u ook informatie over leveranciers, valkuilen, en andere praktische informatie over Google Search for Work.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2022, 1 september). Google Search Appliance kosten. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/enterprise-search/google-search-appliance/gsa-kosten