WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Google Search Appliance implementatie

Een succesvolle Google Search Appliance implementatie draagt bij aan een efficiënte bedrijfsvoering. Maar hoe wordt een dergelijke Enterprise Search-oplossing geïnstalleerd? En wat komt er allemaal bij een Google Search Appliance (GSA) implementatie kijken?

Belangrijke update over GSA: Google stopt met zijn Search Appliance

Benodigde hard- en software tijdens een Google Search Appliance implementatie:

  • Een laptop of desktop computer die via een ethernetkabel fysiek verbonden is met de search appliance. Dit kan een Windows of Macintosh computer zijn. Alle kabels zijn inbegrepen in het GSA pakket.
  • Een webbrowser zoals Internet Explorer, Firefox of Chrome.
  • Noodvoeding (UPS) die de GSA van stroom voorziet als de stroom uitvalt. Van de index-data kan namelijk geen Back-ups zijn kopieën van data. Deze kopieën worden bewaard op een andere plaats dan de originele data, zoals op externe servers, een externe harde schijf, in een datacenter via een cloudservice etc. Zo kunnen de data steeds worden teruggehaald, mochten ze op hun originele locatie verloren gaan of gestolen worden. Het maken van back-ups is een van de belangrijkste elementen van IT-security. De meeste bedrijven maken ze sowieso, maar back-ups zijn ook verplicht voor organisaties die een bepaalde ISO-norm willen behalen, zoals de norm ISO 27001 voor informatiebeveiliging.back-up worden gemaakt, en functies als crawlen en indexeren worden onderbroken. Ook kan worden overwogen een tweede GSA unit te gebruiken als back-up. Dit is wel weer een extra kostenpost.

google search appliance implementatie onderdelen

Implementatie en veiligheid

Sommige bedrijven willen graag bepaalde informatie afschermen van gebruikers. Dit kan op twee niveaus. Er kan worden ingesteld dat de GSA bepaalde informatie niet indexeert. Dit zorgt ervoor dat deze informatie niet naar boven komt in de zoekresultaten. Een tweede mogelijkheid is om op documentniveau gebruikers wel of geen toegang te geven tot het document. Tijdens de Google Search Appliance implementatie kan dit op verschillende manieren worden bereikt.

  • Content kan buiten de index worden gelaten, door deze op te slaan op locaties die niet door de appliance worden doorzocht.
  • Content kan buiten de index worden gelaten door het gebruik van een robots.txt bestand. Hiermee wordt voorkomen dat bepaalde locaties worden doorzocht.
  • Door het invoeren van een wachtwoord kunnen gebruikers bepaalde locaties doorzoeken.
  • Met behulp van Toegangscontrole, of Access Control in het Engels, is een veiligheidsmaatregel die verzekert dat alleen de bevoegde personen of apparaten toegang krijgen tot bepaalde systemen of fysieke locaties. Deze controle is een onderdeel van Identity and Access Management. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een toegangspasje, gebruikersnaam en wachtwoord, een vingerafdruk, gezichtsherkenning of een irisscan.toegangscontrole kan op documentniveau worden ingesteld welke gebruikers een bepaald document kunnen openen.
  • Er kan op gebruikersniveau worden ingesteld welke gebruiker welk type document mag doorzoeken.

Op technisch gebied ondersteunt GSA een behoorlijk aantal autorisatie- en authenticatie-methoden: HTTP basic, Windows NT LAN manager Authenticatie, LDAP en directory servers.

Implementatie-tijd

In vergelijking met andere zoekoplossingen is een Google Search Appliance implementatie eenvoudig. Google zelf geeft aan dat een bedrijf binnen een paar uur up-and-running kan zijn. Toch blijkt dit voor de meeste organisaties in de praktijk onhaalbaar. Wel is het zo dat de GSA met de juiste kennis in relatief korte tijd geïmplementeerd kan worden. In de Enterprise Search Wijzer vindt u meer informatie over implementatie-tijden.

GSA-leveranciers

De meeste organisaties laten de Google Search Appliance implementatie uitvoeren door een erkende Google partner. Hoewel er in Nederland en België verschillende partijen zijn die Google Search Appliance kunnen implementeren, is het aan te raden werk te maken van de leveranciers-selectie. Bedrijven met een complexe enterprise-omgeving hebben baat bij een leverancier die een zo efficiënt mogelijke architectuur uitdenkt. Dit heeft direct zijn weerslag op de aanschaf- en implementatiekosten van Google Search Appliance.

Een goede leverancier zorgt voor een architectuur waarin zo weinig mogelijk GSA-servers hoeven te worden aangeschaft, zonder dat dit ten koste gaat van de zoekprestaties. Te weinig zoekcapaciteit is ook niet goed. Wordt de GSA bijvoorbeeld ingezet als zoekmachine voor de website, dan kan het zijn dat de website trager wordt als er zoekacties worden uitgevoerd. Het selecteren van de juiste leverancier is niet altijd even eenvoudig. In de Enterprise Search Wijzer komt u erachter welke GSA-leverancier het beste past bij uw organisatie. De gids biedt nog meer praktische informatie ter ondersteuning bij een Google Search Appliance implementatie.

Beoordeel dit artikel:
Totaal: 1 Gemiddeld: 5

Dit artikel als bron gebruiken?

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2015, 18 juni). Google Search Appliance implementatie. Geraadpleegd op ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/enterprise-search/google-search-appliance/gsa-implementatie