WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Wat is Google Search Appliance?

Google Search Appliance (GSA), ook wel Google Search for Work genoemd, biedt dezelfde zoekervaring als de Google zoekmachine die u kent van internet. GSA is een combinatie van De hardware van een informatiesysteem is de materiële component, alles wat je fysiek kan aanraken. Voorbeelden hiervan zijn de computermuis, het scherm, het toetsenbord, de processor, de harde schijf etc. Om een informatiesysteem te doen werken, moet deze hardware aangedreven worden door verschillende programma’s, die niet materieel zijn. Zo is er een besturingssysteem nodig (zoals Windows of MacOS), en wordt er vaak extra software geïnstalleerd voor de uitvoering van specifieke taken. Dit kunnen eenvoudige taken zijn zoals tekstverwerking, maar ook video-editing of zelfs de gehele Enterprise Resource Planning.hardware (een Een server dient voor het opslaan, distribueren en verstrekken van informatie. Voor het verstrekken van informatie wordt het model client-server gebruikt. Hierbij vraagt een computer, webpagina of applicatie (de client) de informatie op bij de server. Deze laatste controleert of de client bevoegd is om de informatie te ontvangen.server) en Onder software verstaan we alle programma’s en applicaties die ervoor zorgen dat een informatiesysteem naar behoren werkt. Dit zijn niet-materiële componenten, in tegenstelling tot hardware. Software kan je dus niet aanraken, maar is wel nodig om een informatiesysteem taken te laten uitvoeren. Deze programma’s zorgen er onder andere voor dat een computer gebruikt kan worden voor tekstverwerking, om te surfen op het internet of om video’s te bewerken.software.

Belangrijke update over GSA: Google stopt met zijn Search Appliance

GSA crawling

Google Search Appliance indexeert content door middel van ‘crawling’. Crawlen is de manier waarop Google informatie doorspit op zoek naar relevante zoekresultaten. Voor Google Search Appliance wordt dezelfde techniek gebruikt als voor de bekende Google internet zoekmachine. GSA kan zoeken in websites, In een database, ook wel gegevensbank of databank genoemd, worden gegevens verzameld, georganiseerd en gelinkt aan elkaar. Vanaf gekoppelde computers kunnen er zo snel data worden opgevraagd. Via het databasemodel zijn tegenwoordig ook uitgebreide analyses mogelijk. De meest moderne databases zijn tot slot ook in staat om gespecialiseerde rapportages te maken van complexe gegevens.databases, bestanden, netwerkschijven, content management en Een ERP-systeem in de cloud is bedoeld voor het automatiseren van bedrijfsprocessen. Het systeem functioneert online, via de webbrowser of een applicatie. Daarmee hebben medewerkers toegang tot de ERP-software die draait op de servers binnen of buiten de eigen organisatie. Is een ERP-systeem aangeboden als SaaS (Software as a Service) wel zo interessant als de grote aanbieders doen geloven? Hebben fabrikanten als Microsoft, Oracle of het Nederlandse Exact Software gelijk als ze het hebben over de lage kosten?ERP-systemen.

Het type data en de locatie waarin wordt gezocht kan worden geconfigureerd, zodat alleen geschikte informatie wordt getoond aan gebruikers. Vertrouwelijke informatie kan worden afgeschermd, zodat niet elke werknemer hier toegang tot heeft. Met behulp van rapporten kan inzichtelijk worden gemaakt op welke manier gebruikers de appliance gebruiken. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om de appliance verder te optimaliseren. Onderstaande afbeelding toont een voorbeeld van crawling.

Afbeelding: GSA crawl en index.

Welk type content kan worden doorzocht?

Google Search Appliance kan in verschillende databronnen zoeken:

 • Bestanden: in 220 verschillende formaten, waaronder HTML, PDF, Microsoft Office, JPEG, etc. De volledige lijst van bestandsformaten vindt u in de Enterprise Search Wijzer.
 • Intranet: bestanden op het Een intranet is een privénetwerk binnen een organisatie waartoe uitsluitend medewerkers toegang hebben. Dit netwerk kan bestaan uit gekoppelde Local Area Networks (LAN) of eventueel zelfs Wide Area Networks (WAN’s). Via een gateway hebben gebruikers van het intranet ook toegang tot het reguliere internet, zij het soms met bepaalde beperkingen.intranet of andere web servers.
 • Bedrijfsapplicaties: zoals bijvoorbeeld Customer Relationship Management (CRM) is de term die gebruikt wordt voor het beheer van klantrelaties binnen een bedrijf. Een CRM-systeem wordt gebruikt voor de opslag, analyse en inzet van alle relevante klantinformatie.CRM-systemen, ERP systemen of databases met financiële informatie.
 • Content Management Systemen: ingebouwde integratie met bekende systemen zoals EMC Documentum, OpenText, IBM FileNet en Bijna drie jaar na de lancering van SharePoint 2013 bracht Microsoft een verbeterde versie uit van haar Enterprise Content Management-systeem (ECM). Met SharePoint 2016 zette Microsoft de strategie voort om alle producten in de cloud aan te bieden, met een Windows 10-achtige gebruikerservaring. De interface van Office 365 en SharePoint 2016 lijken sterk op elkaar, waardoor gebruikers nauwelijks door hebben dat ze van de ene omgeving naar de andere gaan. Er ontstaat dus geen verwarring over waar bepaalde functionaliteiten zich precies bevinden.Microsoft Sharepoint.
 • Databases: bijvoorbeeld Microsoft SQL Server, MySQL, IBM DB2, Oracle en Sybase.
 • Internet: informatie op de (corporate) website.

Content wordt door GSA niet geïndexeerd als de server of website een robot.txt bestand bevat. Dit bestand is een soort van poortwachter die de search appliance vertelt de desbetreffende locatie niet te doorzoeken. Hiermee kan worden voorkomen dat vertrouwelijke informatie van bijvoorbeeld de directie voor alle werknemers van het bedrijf toegankelijk wordt.

Leveranciers Google Search Appliance

Google voert zelf niet of nauwelijks implementaties uit van GSA. Het product wordt aangeboden via een netwerk van leveranciers, uiteenlopend van reseller tot prefered partner. Vraag gratis de Enterprise Search Wijzer aan om de meest geschikte GSA leverancier te kunnen selecteren die het beste past bij uw type organisatie.

Inmiddels is Google Search Appliance wereldwijd ruim 10.000 keer geïmplementeerd. In Nederland gebruiken honderden bedrijven GSA, waaronder Unit4, KPN, de Belastingdienst en ABN Amro.

google search appliance verbetering

Versies Google Search Appliance

Er bestaan twee versies van GSA:

 1. G100: indexeert max. 20 miljoen documenten.
 2. G500: indexeert max. 100 miljoen documenten.

Bedrijven kunnen gemakkelijk upgraden van versie G100 naar versie G500. Schaalbaarheid is een belangrijke troef van de GSA.

Talen Google Search Appliance

Google Search Appliance detecteert standaard 26 talen, waaronder het Nederlands. Bovendien kunnen handmatig talen worden toegevoegd.

Functies Google Search Appliance

Google Search Appliance beschikt standaard over de volgende functies:

 • Auto complete (zoekwoorden worden aangevuld op basis van eerdere zoekresultaten)
 • Automatische spelcorrectie (‘bedoelde u’)
 • Stopwoord herkenning
 • Geblokkeerde zoektermen
 • Vertalen zoekterm

De zoekresultaten worden door het systeem geanalyseerd en door het zelf lerend algoritme worden de zoekresultaten in de loop de tijd steeds verfijnder. In de Enterprise Search Wijzer vindt u meer informatie over GSA-leveranciers in Nederland, prijsinformatie en verschillende valkuilen waar u rekening mee dient te houden gedurende een GSA-project.

Gerelateerde GSA-onderwerpen:

Beoordeel dit artikel:
Totaal: 1 Gemiddeld: 5

Dit artikel als bron gebruiken?

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2015, 17 juni). Wat is Google Search Appliance? Geraadpleegd op ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/enterprise-search/google-search-appliance