WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Microsoft Dynamics NAV 2015: focus van het ERP-systeem op het MKB

Microsoft Dynamics NAV 2015 staat bekend om haar focus op ERP-software voor kleine en middelgrote organisaties. Dynamics NAV, voorheen bekend onder de naam Navision, kan zowel in de Cloud computing is het gebruik van software of opgeslagen gegevens (database) via een netwerk, meestal het internet. Bedrijfssoftware of een database in de cloud kan op uw eigen servers worden geïnstalleerd of op de servers van een derde partij. Een bedrijf hoeft bovendien niet volledig voor de cloud of het lokale model te kiezen: lokaal geïnstalleerde software kan in veel gevallen perfect gebruik maken van een online database.cloud als Letterlijk vertaald betekent “on-premise” in het Nederlands “op locatie” of “ter plaatse”. Wanneer iets dus on-premise staat of gebeurt, wordt er verwezen naar de eigen locatie. In een bedrijfscontext kan je dit zien als de fysieke ruimte van het eigen bedrijf. Wanneer we over software spreken, betekent een installatie on-premise dat de software binnen de eigen IT-infrastructuur wordt geplaatst. De software wordt hierbij op de eigen servers geïnstalleerd, en niet, zoals het geval is bij cloud computing, op externe servers.on premise worden geïnstalleerd. Microsoft heeft recent de nieuwste versie gelanceerd: Microsoft Dynamics NAV 2015.

Update: Tussen eind 2017 en de lente van 2018 kwam Microsoft met twee nieuwe ERP-pakketten voor kleine en middelgrote bedrijven: NAV 2018 en Business Central. De systemen passen binnen een hele reeks ERP-vernieuwingen die Microsoft recentelijk heeft doorgevoerd. Maar wat zijn nu precies de voornaamste nieuwigheden? Hoe verhouden NAV 2018 en Business Central zich tegenover elkaar en tegenover Dynamics 365? Is de scheidslijn tussen de pakketten voor het mkb en grote bedrijven nog wel zo duidelijk?De recenste versies van Dynamics voor het mkb zijn Business Central en NAV 2018.

Microsoft Dynamics NAV 2015 overzicht

De Een ERP-systeem brengt belangrijke informatie van verschillende bedrijfsafdelingen samen. Actuele gegevens over de productie, in- en verkoop, logistiek en administratie worden gekoppeld. Automatische werkprocessen verhogen de productiviteit, en verlagen de kosten.ERP-oplossing van Microsoft Dynamics NAV 2015 is geschikt voor bedrijven met minder complexe bedrijfsprocessen. Vandaar dat Dynamics Navision-projecten doorgaans wat vlotter worden kunnen worden afgerond in vergelijking met Microsoft Dynamics AX 2012, voorheen bekend als Axapta, is een zeer compleet ERP-systeem voor organisaties met verschillende (inter)nationale locaties. Het is het enige nog bestaande ERP-pakket van Microsoft dat on-premise geïnstalleerd wordt. Nieuwe installaties worden nauwelijks meer uitgevoerd. De nieuwste versie van AX is Dynamics 365, maar dit systeem is alleen in de cloud te implementeren.Dynamics AX of Microsoft Dynamics 365 is een volledige cloud-oplossing, opgebouwd uit verschillende applicaties die af te nemen zijn in SaaS-vorm. Microsoft benadrukt zelf vooral de combinatie van ERP en CRM. Het bedrijf belooft een vergaande integratie met Office 365 en Power BI. In hoeverre worden deze beloftes ingelost? Voor wie is Dynamics 365 het overwegen waard? Wat kan het pakket verwezenlijken waar voorgaande versies te kort schoten?Dynamics 365. Microsoft Dynamics NAV 2015 wordt doorgaans geïnstalleerd bij organisaties met minder dan 200 gebruikers.

Het ERP-pakket kan eventueel uitgebreid worden met Een add-on is een extra hardware– of softwarecomponent die aan een informatiesysteem gekoppeld wordt om de capaciteit of het rendement van dit systeem te verbeteren. De term wordt wel eens gebruikt om te refereren aan hardware, zoals bij de uitbreiding van het RAM-geheugen van een computer. Toch komen we meer add-ons tegen in de softwarewereld, waar er ook regelmatig over add-in gesproken wordt.add-ons om noodzakelijke en industrie specifieke toepassingen te ondersteunen. Deze oplossingen zijn niet afkomstig van Microsoft, maar van een gespecialiseerde Microsoft partner. Ook voor onderhoud, upgrades en verdere ontwikkeling werkt u samen met deze partner.

Kosten Microsoft Dynamics NAV 2015

Wanneer een organisatie de aanschaf van een ERP-pakketten zijn er in allerlei soorten en maten, maar welke systemen passen het beste bij uw organisatie? En wanneer het juiste ERP-pakket is gevonden, welke ERP-leverancier heeft de beste pakketprijzen en blinkt uit in betrouwbaarheid? Het is belangrijk om te weten dat het selecteren van een ERP-pakket eigenlijk niet bij de selectie zelf begint. Er gaat eerst een ander proces vooraf aan de selectie van de juiste ERP-software. Organisaties die de bedrijfsprocessen uitvoerig in kaart brengen komen achteraf minder vaak voor verrassingen te staan. Het maken van een zogenaamde blueprint zorgt ervoor dat een bedrijf een duidelijk beeld heeft van de interne afdelingen, hun onderlinge verhoudingen en processen. Zo kunnen er vervolgens belangrijke besluiten worden genomen, zoals de gewenste functionaliteiten en de manier waarop het pakket moet worden geïmplementeerd (on-premise, cloud of hybride).ERP-systeem in overweging neemt, moet niet alleen rekening worden gehouden met de De ERP-kosten vormen een belangrijke factor bij de selectie van een ERP-pakket. Welk budget moet een organisatie opzij zetten voor een ERP-implementatie? Wat zijn de kosten per gebruiker en wat zijn de tarieven van een licentie? Maar ook: wat zijn de prijsverschillen tussen ERP on-premise en ERP in de cloud? Kortom: wat kost een compleet ERP-systeem? Heeft je bedrijf voldoende aan een systeem van 20.000 euro, of is het bijvoorbeeld realistischer uit te gaan van 200.000 euro?software- en licentiekosten. Ook zijn er verborgen kosten waar een organisatie pas achter komt als het ERP-systeem al is geïmplementeerd. Ontvang de De ERP Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich willen informeren over de prijzen en mogelijkheden van een (nieuw) ERP-pakket. U vindt er gedetailleerde informatie over verschillende pakketten, waaronder Microsoft Dynamics.ERP Wijzer met alle verborgen kosten en een rekenvoorbeeld van Microsoft Dynamics NAV 2015.

Wat is nieuw in Microsoft Dynamics NAV 2015?

Gebruikersgemak en functionaliteit staan centraal

Gebruikers hebben sneller toegang tot de meest belangrijke informatie. Vergelijkbaar met het Windows 8 besturingssysteem, heeft Microsoft Dynamics NAV 2015 tegels in het hoofdscherm (Rolcentrum). Deze tegels geven in een oogopslag de actuele status aan van de Key Performance Indicators of kritieke prestatie-indicatoren zijn cijfers of maatstaven die de prestaties van een bedrijf meten. Meestal wordt een KPI uitgedrukt in een getal. Dit kan een exact cijfer zijn, maar ook een percentage of waardering. Zo kan naast de jaaromzet of het verkooppercentage van de geproduceerde goederen ook de gemiddelde klanttevredenheid worden uitgedrukt. Klanten kunnen bijvoorbeeld de mogelijkheid krijgen om zich op een schaal van een tot tien uit te drukken over hoe tevreden ze zijn over een service. De gemiddelde waarde is dan een KPI.Key Performance Indicators (KPI's). Met gekleurde banen boven in de tegels wordt aangegeven welke KPI’s prioriteit hebben en aandacht vereisen.

Office 365 integratie

Door de integratie van Office 365 is de document management oplossing in de cloud van Microsoft, maar biedt ook mogelijkheden voor het creëren van documenten (Word, Excel, PowerPoint, etc.). Office 365 is inmiddels voor een groeiend aantal bedrijven een serieus alternatief voor de on-premise versie van het MS Office-pakket. In een bepaald opzicht lijkt Office 365 op de on-premise versie, maar er zijn wel degelijk een aantal verschillen. Wat zijn deze verschillen precies?Office 365 kunnen gebruikers de business data meteen openen of bewerken in de bekende Office 365-toepassingen, zoals Word en Excel. Er zijn templates beschikbaar waarmee rapporten eenvoudig visueel opgemaakt kunnen worden. Door de integratie met Office 365 kunnen de gebruikers de data direct mailen naar medewerkers en klanten, of opslaan in de Cloud computing is het gebruik van software of opgeslagen gegevens (database) via een netwerk, meestal het internet. Bedrijfssoftware of een database in de cloud kan op uw eigen servers worden geïnstalleerd of op de servers van een derde partij. Een bedrijf hoeft bovendien niet volledig voor de cloud of het lokale model te kiezen: lokaal geïnstalleerde software kan in veel gevallen perfect gebruik maken van een online database.cloud.

Tablet-proof

Microsoft Dynamics NAV 2015 is ook toegankelijk via een tablet. Zowel voor iOS, Android en Windows zijn er apps ontwikkeld, zodat het ERP-systeem overal op diverse apparaten te bereiken is. Zo hebben medewerkers sneller toegang (via een versleutelde verbinding) met belangrijke gegevens.

BI-functionaliteiten

Microsoft heeft in de nieuwe Dynamics 2015 Bedrijven die gebruik maken van business intelligence, analyseren grote hoeveelheden ‘ruwe’ data, met als doel daarmee waardevolle informatie te verkrijgen voor het maken van strategische en operationele bedrijfsbeslissingen (business insights). Deze zogenaamde ruwe data is meestal afkomstig uit verschillende softwaresystemen binnen het bedrijf, zoals een ERP, HRM, DMS of gespecialiseerde financiële software. Business Intelligence-functionaliteiten toegevoegd, waardoor bedrijfsgegevens eenvoudig inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Deze data wordt omgezet in duidelijke rapporten. Door de integratie van Office 365 kunnen deze BI-rapporten vervolgens eenvoudig worden bewerkt, opgeslagen of gedeeld.

Upgrade tools

Er is een verbeterde upgrade tool aan Microsoft Dynamics NAV 2015 toegevoegd. Dankzij deze tool kunnen klanten met een verouderde NAV-versie eenvoudig overgaan op de nieuwste NAV 2015-versie. Vergeleken met upgrades uit het verleden, worden er door de upgrade tool zowel implementatietijd als –kosten bespaard.

microsoft dynamics nav 2015 upgrade

Keuze voor Microsoft Dynamics

Zowel Dynamics NAV als Dynamics AX zijn volwaardige en professionele ERP systemen. Een goede keuze tussen beide systemen is alleen niet zo eenvoudig als Microsoft doet vermoeden. Uit de praktijk blijkt dat beide systemen erg geschikt kunnen zijn voor organisaties uit het middensegment. De keuze hangt vooral af van de complexiteit van de bedrijfsprocessen. De De ERP Wijzer is een essentiële leidraad voor projectleiders die zich willen informeren over de prijzen en mogelijkheden van een (nieuw) ERP-pakket. U vindt er gedetailleerde informatie over verschillende pakketten, waaronder Microsoft Dynamics.ERP Wijzer 2021 helpt bij het maken van de juiste keuze.

Beoordeel dit artikel:
Totaal: 0 Gemiddeld: 0

Dit artikel als bron gebruiken?

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2015, 4 mei). Microsoft Dynamics NAV 2015: focus van het ERP-systeem op het MKB. Geraadpleegd op ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/enterprise-resource-planning/erp-pakketten/microsoft-dynamics-nav-2015