WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Digital signage in de zorgsector: communiceren met zowel medewerkers als patiënten

Digital signage wordt in de gezondheidssector steeds populairder. Ziekenhuizen, dokterspraktijken, en verpleeghuizen gebruiken narrowcasting om op een vernieuwende manier te communiceren met zowel medewerkers als patiënten.

Toepassingen digital signage zorg

De mogelijkheden van digital signage in de zorg zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan een wachtruimte waarin een nerveuze patiënt uitleg krijgt over de behandeling die hem te wachten staat. Narrowcasting kan bijvoorbeeld ook worden ingezet op de spoedeisende hulp, waarbij angstige kinderen worden afgeleid met dynamische content in plaats van de gebruikelijke stripboeken. Touchscreens kunnen worden gebruikt om patiënten de weg te wijzen of om het incheck-proces in ziekenhuizen te versnellen. Daarnaast kan een digital signage systeem worden aangesloten op de database met patiënteninformatie. Zo kan informatie over de patiënt tijdens een operatie worden weergeven op schermen in de operatiekamer. Denk daarbij aan röntgenfoto’s of onderzoeksresultaten uit het laboratorium.

digital signage zorg wachtkamer informatie

Content digital signage zorg

De meeste zorginstellingen zetten narrowcasting in om de patiënt van informatie te voorzien die gerelateerd is aan de instelling: bewegwijzering of berichten die aanmoedigen om donor te worden. Sommige organisaties gaan nog een stap verder en gebruiken narrowcasting als real-time informatievoorziening naar medewerkers. Bijvoorbeeld om het hoofd te bieden aan problemen met informatieoverdracht tussen verschillende vestigingen en personeelsleden. Narrowcasting biedt op het juiste tijdstip en aan de juiste persoon relevante informatie. Of dit nu om de schoonmaker gaat of een chirurg. In de Digital Signage Wijzer vindt u welke geschikte digital signage systemen er op de markt zijn. Daarnaast staat hierin informatie over leveranciers, mogelijke valkuilen tijdens een narrowcasting-project en concrete prijzen.

Voorbeelden digital signage zorg sector

  • Voorlichting

In de wachtkamer kan de patiënt worden geïnformeerd over behandelingen, en kan antwoord worden gegeven op eventuele basisvragen die een patiënt zou kunnen hebben. Op deze manier wordt tijd bespaard, en kunnen dokter en patiënt zich dankzij het wachtkamer informatie systeem richten op belangrijker onderwerpen.

  • Entertainment

Eén van de grootste ergernissen van patiënten tijdens een doktersbezoek is het wachten in de wachtkamer. Digital signage is geschikt voor het tonen van live televisie, nieuws, gezondheidsinformatie en promotionele content.

  • Waarschuwingsberichten

Bij een noodgeval kan de narrowcasting infrastructuur worden ingezet bij het verzenden van instant berichten met instructies.

  • Navigatiemiddel

Narrowcasting kan worden gebruikt om patiënten door de zorginstelling te leiden. In de Digital Signage Wijzer 2024 vindt u een overzicht van de verschillende narrowcasting systemen die op dit moment op de markt zijn voor de zorg branche. Tevens vindt u hierin informatie over de meest gangbare schermen en tips voor digital signage zorg.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2023, 7 december). Digital signage in de zorgsector: communiceren met zowel medewerkers als patiënten. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/digital-signage/digital-signage-zorg