WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Digital signage in bibliotheken en boekhandels

Bibliotheken, boekhandels en musea bekijken steeds vaker de mogelijkheden van digital signage als nieuw communicatiemedium. Het systeem wordt daarbij niet alleen maar ingezet als hulpmiddel, maar meestal ook als een essentieel onderdeel van de dienstverlening. De nieuwe technologie kan goed worden ingepast in de rustige omgeving van bibliotheken en musea.

Digital signage bibliotheken: de retail-strategie

Digital signage kan worden ingezet bij de retail-strategie van een bibliotheek. Het medium is zeer geschikt voor promotiedoeleinden. Is er een nieuw boek op voorraad, dan kan de cover worden getoond op het scherm, samen met de locatie waar het boek gevonden kan worden. Vroeger promootten bibliotheken nieuwe producten via flyers of brochures, nu is dat met de visuele kracht van digital signage een stuk effectiever en eenvoudiger.

De weg vinden dankzij digital signage bibliotheken

Bibliotheken beschikken over enorme hoeveelheden informatie, vaak verspreid over een grote oppervlakte. Onervaren bibliotheekbezoekers weten niet altijd waar ze moeten beginnen met zoeken. Tegelijkertijd hebben bibliotheken te maken met beperkte budgetten, waardoor assisterend soms schaars is. Als het personeel druk is met het helpen van andere klanten, kan digital signage worden ingezet als wegwijzer. Klanten worden zo naar de plek geleid waar ze het boek kunnen vinden dat ze zoeken. Digital signage kan ook worden gebruikt om informatie te tonen over de bibliotheek zelf. Denk hierbij aan toekomstige evenementen, boekbesprekingen, lezingen van bekende schrijvers, openingsuren en sluitingstijden tijdens vakanties.

digital signage bibliotheken boekhandels informatie

Veiligheidsberichten in digital signage bibliotheken

In geval van brand kunnen digital signage schermen bezoekers direct naar de dichtstbijzijnde uitgang leiden. Het content management systeem moet daarbij de mogelijkheid bieden om normale content te kunnen vervangen door noodberichten. Hetzelfde mechanisme kan ook worden gebruikt om bezoekers te attenderen op evenementen die van start gaan in de bibliotheek. Voor meer informatie over digital signage in bibliotheken kan de Digital Signage Wijzer 2023 worden aangevraagd. Hierin vindt u informatie over specifieke toepassingen, maar ook over verschillende leveranciers, systemen en prijzen en een project-checklist.

Video´s van digital signage bibliotheken

Video: Voorbeeld van een digital signage scherm in een bibliotheek in Stuttgart:

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2022, 28 november). Digital signage in bibliotheken en boekhandels. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/digital-signage/digital-signage-bibliotheken