WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Het monopolie van accountants bij de goedkeuring van duurzaamheidsverslagen

In Nederland is het voorstel van het kabinet aan het parlement, om de goedkeuring van het duurzaamheidsverslag te laten uitvoeren door accountants. Lidstaten hebben ook de mogelijkheid daar andere controleurs bij te betrekken, maar daar kiest Nederland dus waarschijnlijk niet voor.

De accountantsbureaus hebben grote moeite voldoende mensen te krijgen om de financiële bedrijfsrapportage van alle organisaties goed en tijdig voor elkaar te krijgen. Het werk in het kader van CSRD kan deze problemen nog vergroten. Desondanks is de beroepsorganisatie van de accountants (NBA) voorstander van de exclusieve positie van accountants.

Alle implementatieregels rond de nieuwe richtlijn moeten lidstaten voor 6 juli van dit jaar genomen hebben. Nederland haalt deze deadline niet. De onduidelijkheid voor bedrijven blijft hierdoor langer dan wenselijk bestaan. Wel kunnen bedrijven zich baseren op de Europese richtlijn zelf en werken met aannames over de Nederlandse uitwerking ervan. Het tijdig betrekken van een controlerende accountant is gezien de beperkte capaciteit van groot belang. Helaas is het nog niet duidelijk of een accountantskantoor dat betrokken is bij het opstellen van de rapportage, ook mag controleren. ICT Portal adviseert het zekere voor het onzekere te nemen en het opstellen en controleren te scheiden, zolang deze onduidelijkheid blijft bestaan.

Vraag de CSRD Wijzer aan om te weten wanneer de rapportage aan de vastgestelde CSRD-voorwaarden voldoet.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2024, 18 juni). Het monopolie van accountants bij de goedkeuring van duurzaamheidsverslagen. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/onderwerpen/corporate-sustainability/monopolie-accountants-goedkeuring-duurzaamheidsverslagen