WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

ICT en educatie: Top-5 gamechangers in het Nederlandse onderwijs

Het Europees Kenniscentrum voor Informatie Technologie (EKCIT) heeft een top vijf samengesteld van de meest innovatieve ontwikkelingen, bedrijven of personen in het Nederlandse onderwijs. De lijst komt voort uit een reeks artikelen met het thema ICT in het onderwijs, zoals narrowcasting voor scholen. Steeds meer instellingen in Nederland geven inmiddels les met digitale hulpmiddelen, een trend die de komende jaren zonder twijfel door zal zetten. Maar wat zijn de invloedrijke instanties, grote veranderingen of ontwikkelingen die op dit moment veel lesstof doen opwaaien?

# 5: Kennisnet

De publieke organisatie Kennisnet verspreidt al jaren kennis over ICT in het onderwijs. Kennisnet wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en houdt de onderwijssector op de hoogte van het effectief inzetten van ICT op scholen. Kennisnet geeft strategisch advies zodat de positie van het onderwijs wordt versterkt; de website staat vol uitgebreide informatie, zoals brochures over virtual reality in het onderwijs, interviews over robots in het onderwijs, of trendrapporten over technologische ontwikkelingen. Daarnaast laat Kennisnet van zich spreken in onderzoeksland: met regelmaat staat het kenniscentrum aan de basis van grootschalige onderzoeken uitgevoerd door universiteiten, bijvoorbeeld naar het effect van tabletonderwijs:

Leerlingen presteren beter dankzij slimme tablet

# 4: Google

Ook Google mengt zich in het verbeteren van het onderwijs op diverse innovatieve manieren, waaronder Google Classroom. Een complete applicatie-infrastructuur van Google Apps is op maat gesneden voor het onderwijs. Leraren kunnen relatief eenvoudig opdrachten creëren, verspreiden en beoordelen met behulp van Google Docs, Drive en Gmail. Google Docs krijgt ook nu de optie om testen te maken die zichzelf beoordelen.

Daarnaast creëerde Google for Education virtuele expedities naar meer dan 200 plekken in de wereld, zoals het Buckingham Palace in Londen, Machu Picchu in Peru, Antarctica of zelfs buitenaardse trips naar Mars of een ruimtestation.

Met Google Project Bloks is er een platform gekomen waarmee kinderen (leeftijd 5+) leren programmeren. Met knoppen en schakelaars worden de basiscommando’s van het programmeren aan een robot doorgegeven. De robot beweegt op basis van deze commando´s over het papier en tekent hierdoor een patroon met inkt.

# 3: Erik Meester

Onderwijsadviseur Erik Meester houdt zich al jaren bezig met de professionalisering van docenten en onderwijsinnovatie. In het verleden was Meester leerkracht bij diverse onderwijsinstellingen, was hij projectleider Mediawijsheid bij de Fontys Hogeschool Kind en Educatie en is hij inmiddels adviseur bij Academica Business College. Met publicaties en seminars verspreidt hij zijn visie over het effectief gebruik van technologie als leermiddel op basis van recente wetenschappelijke inzichten.

# 2: Oefenweb

Online leeromgevingen waarbij kinderen kunnen leren op hun eigen niveau worden steeds populairder. Oefenweb creëerde verschillende platforms voor adaptieve oefensoftware, zoals Rekentuin (rekenen), Taalzee (taalvaardigheid) en Words&Birds (Engels). De antwoorden en de reactietijd van kinderen worden geregistreerd en deze bepalen zowel het niveau van het kind als de moeilijkheidsgraad van de opgaven. De kracht van de software is de wetenschappelijke onderbouwing. Het systeem is ontwikkeld aan de Universiteit van Amsterdam en verschillende onderzoekers zijn nauw betrokken om met wetenschappelijke inzichten de leeromgeving te verbeteren. Tegelijkertijd wordt de verzamelde anonieme data van Oefenweb-software gebruikt voor nieuw wetenschappelijk onderzoek over hoe het onderwijs kan worden verbeterd.

# 1: Steve JobsSchool

Het Nederlandse onderwijs moet vernieuwend zijn en oog hebben voor technologie en innovatieve leermethoden – bij de Steve JobsSchool staat onderwijs op maat met eigentijdse technologie hoog in het vaandel. De iPadschool was het onderwerp van gesprek in programma´s als De Wereld Draait Door en RTL Late Night. Naast de verplichte basisschoolmaterie worden kinderen op een unieke manier gestimuleerd om talenten en vaardigheden te ontdekken met behulp van een felgekleurde tablet. O4NT (Onderwijs voor de Nieuwe Tijd) is de iPad-organisatie van Maurice de Hond en stelt zichzelf ten doel om kinderen individueel, spelenderwijs en in hun eigen tempo op te leiden.

Inmiddels zijn er al 30 iPad-scholen in Nederland en deze week opende Maurice de Hond de eerste twee Steve JobsScholen in Zuid-Afrika:

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2024, 15 januari). ICT en educatie: Top-5 gamechangers in het Nederlandse onderwijs. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/nieuws/technologie/ict-onderwijs-top5-gamechangers