WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Google stopt met zijn Search Appliance

Google beëindigt de verkoop en het onderhoud van de Google Search Appliance (GSA). Sinds 2017 kan er slechts een eenjarige licentie worden afgenomen en wordt er geen hardware meer verkocht. Google ziet meer toekomst in een zoekoplossing in de eigen cloud met machine learning.

Uitfasering van GSA

Begin 2016 werd bekend dat Google een punt ging zetten achter zijn GSA-zoekoplossing. Waar bedrijven voorheen een driejarige licentie konden kopen, was het vanaf dat moment alleen nog maar voor bestaande klanten mogelijk om licenties voor één of twee jaar af te nemen. In het jaar 2017 konden gecertificeerde Google-partners de bestaande licenties slechts met één jaar verlengen en werd er al geen GSA-hardware meer verkocht. Het idee was dan ook om in 2018 geen bestaande licenties meer te verlengen. Voorlopig is deze stop uitgesteld tot 2019, maar de software zal hoe dan ook verdwijnen. Vanwege de uitfasering van GSA heeft de ICT Portal een overzicht toegevoegd in de Enterprise Search Wijzer met 6 cruciale evaluatiecriteria die kunnen helpen bij het vinden van een mogelijke vervanging van het systeem, en praktische richtlijnen voor een gestroomlijnde GSA-overgang.

gsa google cloud search

Wordt GSA nog wel onderhouden?

Hoewel er geen nieuwe verbeteringen meer aan de Google Search Appliance worden aangebracht, blijft de technische ondersteuning wel van kracht. Het product GSA zal onderhouden blijven door middel van beveiligings-updates en bug fixes. Klanten blijven technische ondersteuning ontvangen tot het einde van de licentieduur. Google heeft bekend gemaakt dat de ondersteuning in maart 2019 zal aflopen, aangezien er in 2019 geen jaarlicenties meer verkrijgbaar zijn.

Toekomst van de zoekfunctie

GSA was in 2002 Google´s eerste interne bedrijfsproduct: een oplossing inclusief hardware, binnen de firewall van organisaties. Amit Singh, president van Google for Work, laat weten dat de toekomst van Google Search for Work in de cloud ligt. De zoekfunctie wordt daarom overgenomen door de Google Cloud. Klanten kunnen er voor kiezen om hun intranet, extranet en andere (beveiligde) content doorzoekbaar te laten maken door een Googlebot. Ook machine learning zal een belangrijke rol gaan spelen in het beter vindbaar maken van informatie. Deze trend is niet nieuw, aangezien Google ook de kunstmatige intelligentie in G-Suite (voorheen Google Apps for Work) heeft verbeterd. Op basis van patronen en activiteiten kan de oplossing betere suggesties doen. Google heeft aangekondigd te werken aan nieuwe zoekoplossingen voor in de cloud, maar dat zijn op dit moment nog gelimiteerde beta-versies.

Alternatieven voor Google Search Appliance

Voor bedrijven met Google Search Appliance in hun datacenter zijn er grofweg twee mogelijkheden:

  1. Over naar Google´s zoekoplossing in de cloud.
  2. Overstappen naar een andere zoekoplossing met vergelijkbare capaciteiten als GSA.

De transitie van Google naar de cloud is een ontwikkeling die niet door alle bedrijven wordt omarmd. Niet voor niets hebben organisaties bepaalde gevoelige bedrijfscontent achter de eigen firewall staan, waardoor er destijds tenslotte voor een on-premise systeem is gekozen. Het doorzoekbaar maken voor Google Cloud klinkt daarom niet altijd even aantrekkelijk.

strategie enterprise search gsa

Alternatieven van Microsoft, IBM, Oracle of bijvoorbeeld open source-zoekoplossingen kunnen voor deze bedrijven een uitkomst bieden. Neem contact op met een consultant van EKCIT om geschikte mogelijkheden voor uw situatie door te nemen. Het Europees Kenniscentrum voor Informatietechnologie adviseert vrijblijvend zowel publieke als private organisaties in het maken van de juiste keuze tijdens de GSA-overgang.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2021, 19 oktober). Google stopt met zijn Search Appliance. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/nieuws/enterprise-search/gsa-google-cloud