WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Google stopt met zijn Search Appliance

Google beëindigt de verkoop en het onderhoud van de Google Search Appliance (GSA). Sinds 2017 kan er slechts een eenjarige licentie worden afgenomen en wordt er geen hardware meer verkocht. Google ziet meer toekomst in een zoekoplossing in de eigen cloud met machine learning.

Uitfasering van GSA

Begin 2016 werd bekend dat Google een punt ging zetten achter zijn GSA-zoekoplossing. Waar bedrijven voorheen een driejarige Softwarelicenties zijn de wettelijke vastlegging van eigendom van software, of geven de formele toestemming voor het gebruik ervan. De aard van de licenties wordt beschreven in een contract, waarbij de gebruiker instemt met de voorwaarden die vasthangen aan de aankoop of het gebruik van licenties. Deze voorwaarden zijn anders voor elke software, leverancier, gebruikersrol enzovoort. Zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen open-source-software en propriëtaire software (eigendomssoftware).licentie konden kopen, was het vanaf dat moment alleen nog maar voor bestaande klanten mogelijk om licenties voor één of twee jaar af te nemen. In het jaar 2017 konden gecertificeerde Google-partners de bestaande licenties slechts met één jaar verlengen en werd er al geen GSA-De hardware van een informatiesysteem is de materiële component, alles wat je fysiek kan aanraken. Voorbeelden hiervan zijn de computermuis, het scherm, het toetsenbord, de processor, de harde schijf etc. Om een informatiesysteem te doen werken, moet deze hardware aangedreven worden door verschillende programma’s, die niet materieel zijn. Zo is er een besturingssysteem nodig (zoals Windows of MacOS), en wordt er vaak extra software geïnstalleerd voor de uitvoering van specifieke taken. Dit kunnen eenvoudige taken zijn zoals tekstverwerking, maar ook video-editing of zelfs de gehele Enterprise Resource Planning.hardware meer verkocht. Het idee was dan ook om in 2018 geen bestaande licenties meer te verlengen. Voorlopig is deze stop uitgesteld tot 2019, maar de Onder software verstaan we alle programma’s en applicaties die ervoor zorgen dat een informatiesysteem naar behoren werkt. Dit zijn niet-materiële componenten, in tegenstelling tot hardware. Software kan je dus niet aanraken, maar is wel nodig om een informatiesysteem taken te laten uitvoeren. Deze programma’s zorgen er onder andere voor dat een computer gebruikt kan worden voor tekstverwerking, om te surfen op het internet of om video’s te bewerken.software zal hoe dan ook verdwijnen. Vanwege de Wanneer er in softwareland gesproken wordt van End of Life, het levenseinde, is dat een referentie aan de ‘vervaldatum’ van een softwareproduct. Op deze datum vervalt de ondersteuning vanuit de leverancier, en wordt er geen onderhoud meer aangeboden, ook al zou hiervoor betaald worden. Een bedrijf kan de software nog wel gebruiken, maar kan bij de leverancier geen updates meer afnemen, en bugs of andere defecten worden niet meer verholpen.uitfasering van GSA heeft de ICT Portal een overzicht toegevoegd in de Enterprise Search Wijzer met 6 cruciale evaluatiecriteria die kunnen helpen bij het vinden van een mogelijke vervanging van het systeem, en praktische richtlijnen voor een gestroomlijnde GSA-overgang.

gsa google cloud search

Wordt GSA nog wel onderhouden?

Hoewel er geen nieuwe verbeteringen meer aan de Google Search Appliance worden aangebracht, blijft de technische ondersteuning wel van kracht. Het product GSA zal onderhouden blijven door middel van IT-security is het geheel van beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat bedrijfsinformatie beschermd wordt. Hiervoor worden verschillende soorten technologie gebruikt. Het kan gaan over de beveiliging van digitale data, maar ook van data op fysieke dragers (die met technologische middelen beschermd worden). beveiligings-updates en bug fixes. Klanten blijven technische ondersteuning ontvangen tot het einde van de licentieduur. Google heeft bekend gemaakt dat de ondersteuning in maart 2019 zal aflopen, aangezien er in 2019 geen jaarlicenties meer verkrijgbaar zijn.

Toekomst van de zoekfunctie

GSA was in 2002 Google´s eerste interne bedrijfsproduct: een oplossing inclusief hardware, binnen de firewall van organisaties. Amit Singh, president van Google for Work, laat weten dat de toekomst van Google Search for Work in de Cloud computing is het gebruik van software of opgeslagen gegevens (database) via een netwerk, meestal het internet. Bedrijfssoftware of een database in de cloud kan op uw eigen servers worden geïnstalleerd of op de servers van een derde partij. Een bedrijf hoeft bovendien niet volledig voor de cloud of het lokale model te kiezen: lokaal geïnstalleerde software kan in veel gevallen perfect gebruik maken van een online database.cloud ligt. De zoekfunctie wordt daarom overgenomen door de Google Cloud. Klanten kunnen er voor kiezen om hun Een intranet is een privénetwerk binnen een organisatie waartoe uitsluitend medewerkers toegang hebben. Dit netwerk kan bestaan uit gekoppelde Local Area Networks (LAN) of eventueel zelfs Wide Area Networks (WAN’s). Via een gateway hebben gebruikers van het intranet ook toegang tot het reguliere internet, zij het soms met bepaalde beperkingen.intranet, extranet en andere (beveiligde) content doorzoekbaar te laten maken door een Googlebot. Ook machine learning zal een belangrijke rol gaan spelen in het beter vindbaar maken van informatie. Deze trend is niet nieuw, aangezien Google ook de G Suite is een verzameling van Google Cloud-applicaties voor documentbeheer. In G Suite wordt gebruik gemaakt van Artificial Intelligence (AI). Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om via stemgeluid een document op te opstellen. Met de techniek wordt ook voorkomen dat er spam in de Gmail inbox belandt door taalgebruik van echte mensen te herkennen. Daarnaast kan er in G Suite voorspelt worden welke documenten de gebruiker op dat moment wil openen. Documenten worden voorgesteld op basis van patronen en activiteiten binnen G Suite.kunstmatige intelligentie in G-Suite (voorheen Met Google Apps for Work kunnen medewerkers van een organisatie slimmer samenwerken in de cloud. Het biedt diverse zakelijke Google-producten aan in één pakket, zoals Google Hangouts, Google Drive, Google Agenda, Gmail voor bedrijven en Google Docs. Effectieve samenwerking is het grootste voordeel van Google Apps for Work. Aangezien het in de cloud draait, zijn er geen extra hardware, software of downloads nodig. Het pakket biedt diverse bedrijfsoplossingen die samen een nieuwe vorm van werken bewerkstelligen.Google Apps for Work) heeft verbeterd. Op basis van patronen en activiteiten kan de oplossing betere suggesties doen. Google heeft aangekondigd te werken aan nieuwe zoekoplossingen voor in de cloud, maar dat zijn op dit moment nog gelimiteerde beta-versies.

Alternatieven voor Google Search Appliance

Voor bedrijven met Google Search Appliance in hun datacenter zijn er grofweg twee mogelijkheden:

  1. Over naar Google´s zoekoplossing in de cloud.
  2. Overstappen naar een andere zoekoplossing met vergelijkbare capaciteiten als GSA.

De transitie van Google naar de cloud is een ontwikkeling die niet door alle bedrijven wordt omarmd. Niet voor niets hebben organisaties bepaalde gevoelige bedrijfscontent achter de eigen firewall staan, waardoor er destijds tenslotte voor een Letterlijk vertaald betekent “on-premise” in het Nederlands “op locatie” of “ter plaatse”. Wanneer iets dus on-premise staat of gebeurt, wordt er verwezen naar de eigen locatie. In een bedrijfscontext kan je dit zien als de fysieke ruimte van het eigen bedrijf. Wanneer we over software spreken, betekent een installatie on-premise dat de software binnen de eigen IT-infrastructuur wordt geplaatst. De software wordt hierbij op de eigen servers geïnstalleerd, en niet, zoals het geval is bij cloud computing, op externe servers.on-premise systeem is gekozen. Het doorzoekbaar maken voor Google Cloud klinkt daarom niet altijd even aantrekkelijk.

strategie enterprise search gsa

Alternatieven van Microsoft Dynamics 365 is een volledige cloud-oplossing, opgebouwd uit verschillende applicaties die af te nemen zijn in SaaS-vorm. Microsoft benadrukt zelf vooral de combinatie van ERP en CRM. Het bedrijf belooft een vergaande integratie met Office 365 en Power BI. In hoeverre worden deze beloftes ingelost? Voor wie is Dynamics 365 het overwegen waard? Wat kan het pakket verwezenlijken waar voorgaande versies te kort schoten?Microsoft, IBM, Het bedrijf Oracle werd in 1977 opgericht in Californië, Verenigde Staten. In de beginjaren kreeg Oracle haar status dankzij de database software. Het bedrijf zette namelijk als eerste een relationele database op de markt. Door de jaren heen heeft Oracle een aantal bedrijven overgenomen: Peoplesoft (2005), Hyperion (2007), BEA Systems (2008) en Sun Microsystems (2009). Tegenwoordig heeft het Amerikaanse concern veel verschillende bedrijfsapplicaties onder haar vleugels, waaronder ook cloudapplicaties.Oracle of bijvoorbeeld In de basis betekent open source dat de broncode van software wordt meegeleverd. Dit betekent dat een bedrijf deze broncode kan gebruiken om zelf doorontwikkelingen uit te voeren, of dit door een derde partij kan laten doen. Ook kunnen er functionaliteiten worden toegevoegd die andere gebruikers uit de community (die ook over de broncode beschikt) ontwikkeld hebben. Open-source-software wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het inrichten van documentbeheer (DMS) en Enterprise Resource Planning (ERP).open source-zoekoplossingen kunnen voor deze bedrijven een uitkomst bieden. Neem contact op met een consultant van EKCIT om geschikte mogelijkheden voor uw situatie door te nemen. Het Europees Kenniscentrum voor Informatietechnologie adviseert vrijblijvend zowel publieke als private organisaties in het maken van de juiste keuze tijdens de GSA-overgang.

Beoordeel dit artikel:
Totaal: 0 Gemiddeld: 0

Dit artikel als bron gebruiken?

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2017, 6 januari). Google stopt met zijn Search Appliance. Geraadpleegd op ICT Portal. https://www.ictportal.nl/nieuws/enterprise-search/gsa-google-cloud