Project Madeira is het nieuwste project van Microsoft op het gebied van ERP in de cloud voor kleine en middelgrote bedrijven. De belangrijkste vernieuwing is dat de applicatie als SaaS-service wordt aangeboden in Microsoft Azure. Project Madeira wordt gehost in de Microsoft cloud als bètaversie die sinds april 2016 beschikbaar is voor de Amerikaanse markt. De bedoeling is dat de definitieve versie in het laatste kwartaal van 2016 uitkomt. Maar wat is Project Madeira precies? Met welke andere Microsoft programma’s is een integratie mogelijk? Kunnen er ook wijzigingen in de code worden doorgevoerd zoals in Dynamics NAV?
Update: Project Madeira groeide in 2018 uit tot de ERP-pakketten NAV 2018 en Business Central
Wat is Project Madeira eigenlijk?
Project Madeira was tot voor kort de naam van de nieuwe versie van Dynamics NAV . Microsoft heeft de naam nu in gedachte voor een op de cloud gebaseerd ERP-pakket voor het midden- en kleinbedrijf. Omdat het om Software as a Service gaat, kan het programma worden gebruikt via een webbrowser of via mobiele applicaties op iOS, Android en Windows Phone. Sommige bedrijfsleiders maken zich zorgen over de veiligheidsaspecten van een ERP-systeem in de cloud . Om te controleren of een bedrijf klaar is voor de cloud en voor welke uitdagingen het komt te staan, kan de ERP Wijzer worden aangevraagd.
Project Madeira is bedoeld voor bedrijven met 10 tot 100 werknemers. Dynamics NAV is voor dit aantal medewerkers niet zo’n gunstige optie als het over de kosten gaat omdat er zowel hardware- als licentiekosten moeten worden betaald. Op dit moment is Project Madeira als openbare bèta beschikbaar voor de Amerikaanse markt, maar in de loop van de tweede helft van 2016 zal de software wereldwijd beschikbaar zijn.
Volgens Microsoft is de Project Madeira SaaS-dienst gebaseerd op verschillende producten uit het Dynamics portfolio, zoals NAV, GP en CRM . Microsoft ziet het product dan ook als een “heruitvinding” van de traditionele ERP-systemen en wel om vier redenen:
- Cloud first. Project Madeira verschijnt voor de eerste keer en exclusief voor Azure als publieke clouddienst. Kleine en middelgrote bedrijven zouden het systeem zonder al te veel moeite kunnen aanschaffen en implementeren. Kostenbesparing is de voornaamste USP , naast het uit handen nemen van de bescherming van data (data die is opgeslagen in het grote ecosysteem Azure).
- Mobile first. Microsoft richt zich vooral op kleine bedrijven en ondernemers die goed zijn toegerust op het werken vanaf mobiele apparaten. Project Madeira biedt een bijna identieke gebruikerservaring op verschillende apparaten.
- Verhoging van de productiviteit. Met de integratie van Project Madeira met andere Microsoft applicaties (Outlook, Power BI , etc.) wordt gepoogd tijd besparen op het schakelen tussen de verschillende applicaties. Project Madeira herkent Outlook-berichten waarin informatie staat met betrekking tot bedrijfsprocessen en biedt vervolgens verschillende opties om acties direct uit te voeren. Dit zal volgens Microsoft mogelijk zijn binnen de eigen Outlook-omgeving. Medewerkers die al met Office 365 werken zullen niet veel moeite hebben met het gebruik van Project Madeira.
- Hulp bij groei. Microsoft richt zich op bedrijven die wel geavanceerde functies nodig hebben, maar die zich geen grote investering in een complex ERP-product kunnen veroorloven. Project Madeira biedt functionaliteiten voor finance, in- en verkoopbeheer , inventaris, CRM, verschillende munteenheden en BI.
Project Madeira biedt ondersteuning voor extensies
Maar hoe kan precies gebruik worden gemaakt van extensies? Via een netwerk van partners en leveranciers kunnen extensies via een een webshop worden toegevoegd. Dit systeem is vergelijkbaar met dat van de add-ons van Google Docs. Met deze extensies kunnen algemene (horizontale) functionaliteiten worden toegevoegd, maar ook functionaliteiten voor specifieke sectoren (verticaal). In de ERP Wijzer staat hoe een analyse kan worden gemaakt van de bedrijfsprocessen en welke extensies hiervoor het meest geschikt zijn.
Hoe zit het met de integratie met andere Saas-producten van Microsoft?
Op dit moment biedt Project Madeira een complete integratie met zowel Power BI als Office 365 (inclusief Exchange Online). Gebruikers kunnen zowel klanten als leveranciers toevoegen en facturen maken en versturen via Outlook. Bovendien kunnen gegevens worden geëxporteerd naar zowel Excel als Power BI voor een volledige bedrijfsanalyse en kunnen documenten in Word worden opgesteld die naar externen kunnen worden gestuurd (zoals presentaties, productomschrijvingen, agenda’s, etc.).
Op dit moment is er niets meer bekend over de integratiemogelijkheden van Project Madeira, maar het ligt in de lijn der verwachting dat Microsoft zal werken aan uitgebreide integratiemogelijkheden. ICT Portal volgt de ontwikkelingen op de voet, houd de website in de gaten voor nieuwe informatie met betrekking tot Project Madeira.