WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Dynamics 365 gaat de strijd aan met Salesforce

Microsoft lanceert met Dynamics 365 een nieuw SaaS product voor bedrijven. Het systeem bestaat uit een ERP- en een CRM-systeem in de cloud, waarmee wordt gepoogd vergelijkbare applicaties zoals die van Salesforce van de troon te stoten. Tegelijkertijd wordt Microsoft AppSource uitgebracht, een online winkel waar extensies kunnen worden aangeschaft voor cloud-producten zoals Dynamics 365, CRM, NAV, Office 365, Power BI en Azure. De aankondiging van Dynamics 365 komt kort na de aankondiging van Project Madeira, waarmee Microsoft de lijn van cloud-applicaties doortrekt. Maar lijken Dynamics 365 en Project Madeira niet sterk op elkaar? Welke verschillen zitten er tussen? Wat is de strategie van Microsoft voor het uitbreiden van de functionaliteiten van Dynamics 365?

Update: Sinds eind 2017 is Dynamics 365 als volledig ERP- en CRM-systeem beschikbaar voor de Nederlandstalige markt

Wat is Dynamics 365 precies?

Volgens Microsoft staat Dynamics 365 gelijk aan de komst van intelligente bedrijfsapplicaties in de cloud. Het systeem werd vanaf de herfst 2016 beschikbaar en bundelt het beste van Dynamics ERP en CRM. Functionaliteiten worden aangeboden op het gebied van financiën, verkoop, klantenservice, field service, operations, marketing en projectmanagement, maar dit hangt ook af van de versie of uitbreidingen waarvoor wordt gekozen. De verwachting is dat Dynamics 365 in twee verschillende versies zal uitkomen: Business en Enterprise.

  • Dynamics 365 Business: Deze versie zal volgens de experts gebaseerd zijn op ‘Project Madeira’, die op haar beurt weer op Dynamics NAV is gebaseerd. Deze versie zal vooral gericht zijn op het midden- en kleinbedrijf.
  • Dynamics 365 Enterprise: Deze versie is geïnspireerd op de nieuwste versie van Dynamics AX, maar met toegevoegde functies zoals CRM, Power BI en Cortana Intelligence. Deze versie is vooral gericht op grote bedrijven.

dynamics 365 roadmap

Dynamics 365 is geen zogenaamd ‘gesloten’ systeem. Dit betekent dat er mogelijkheden zijn voor integratie met andere systemen. De bedoeling van Microsoft is om een SaaS-model aan te bieden met geavanceerde opties om meer bedrijven digitaal te kunnen laten transformeren. Toch zijn niet alle bedrijven voorbereid op de cloud. Een groot gedeelte van de systemen zijn bijvoorbeeld nog on-premise. Aan de hand van de ERP Wijzer is eenvoudig bepalen of een bedrijf klaar is voor een ERP-systeem in de cloud.

Welke verschillen zitten er tussen Project Madeira en Dynamics 365?

Met de komst van Project Madeira in april en de aankondiging van Dynamics 365 in juli, zal menigeen zich afvragen: waarom brengt Microsoft twee vergelijkbare systemen in zo korte tijd uit? Volgens Mary Jo Foley van ZDNET is Project Madeira een voorloper van Dynamics 365 Business die in oktober uitkomt. In het artikel wordt niet duidelijk of Project Madeira zal verdwijnen zodra Dynamics 365 uit is gebracht. Sommigen denken dat Project Madeira uiteindelijk de financiële en boekhoudmodule binnen Dynamics 365 zal gaan vormen.

Het meest waarschijnlijk is dat Dynamics 365 Business de gepolijste en uitgebreide versie van Project Madeira zal zijn. Dynamics 365 zal dan weer de gepolijste versie zijn van Dynamics AX in de cloud.

Meer cloud functionaliteiten voor Microsoft AppSource

Dynamics 365 is gelijktijdig aangekondigd met Microsoft AppSource. Deze dienst werkt als een ‘App Store’ voor Dynamics, zodat bedrijven SaaS applicaties kunnen testen van zowel Microsoft als die van partners. Verkrijgbaar zijn onder meer uitbreidingen en extra pakketten voor systemen als Dynamics 365, Dynamics NAV, AX, CRM, Office 365, Power BI of Azure.

Naar het zich laat aanzien zullen veel sector specifieke applicaties ontwikkeld door Microsoft partners beschikbaar zijn in AppSource. Verwacht wordt dat het aanbod zal worden uitgebreid naarmate Dynamics 365 aan populariteit wint. In de ERP Wijzer staat voor welke industriën en sectoren Microsoft een gespecialiseerd verticaal ERP-systeem heeft ontwikkeld.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2022, 11 oktober). Dynamics 365 gaat de strijd aan met Salesforce. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/nieuws/enterprise-resource-planning/dynamics-365-salesforce