WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Cloud ERP overstijgt on-premise ERP

Cloud applicaties doen het goed in de zakenwereld. Tegenwoordig hebben ook zware en complexe softwaresystemen een online variant, en bedrijven maken hier dankbaar gebruik van. Zo blijkt dat de omzet uit het totale aanbod aan ERP cloud systemen voor het eerst hoger is dan dat van on-premise geïnstalleerde ERP-systemen.

Uit onderzoek van PwC blijkt niet alleen dat cloud-ERP het traditionele on-premise-ERP inhaalt, maar ook dat hybride oplossingen steeds vaker voorkomen. Bedrijven kiezen ervoor om specifieke oplossingen naar de cloud te verplaatsen, zoals HRM, e-commerce en leveranciersmanagement. ERP systemen stonden lang bekend om de hoge kosten, inflexibiliteit en een ingewikkelde implementatie. De komst van ERP in de cloud heeft hier verandering in gebracht.

Cloud ERP vs on-premise ERP

Vanwege de lage investeringskosten en de hoge schaalbaarheid is cloud-ERP populair geworden. Bedrijven zijn sneller in staat om in te spelen op de constant veranderende markt. Niet alleen kunnen er intern diverse zaken veranderen, ook de wensen en eisen van de klant kunnen verschuiven. Met ERP in de cloud kunnen organisaties zelf eenvoudig het systeem aanpassen en kan op deze manier worden ingesprongen op (markt)ontwikkelingen. Andere belangrijke oorzaken voor de opkomst van ERP cloud zijn een verhoogde mobiliteit en bereikbaarheid.

Toekomst

In het onderzoeksrapport wordt gesteld dat de omzet uit ERP cloud SaaS (Software as a Sevice) rond het jaar 2016 zal verdubbelen. Dit in tegenstelling tot de omzet uit traditionele ERP, waar 30% achteruitgang wordt verwacht. Hoe de ERP softwaresystemen zich in de verdere toekomst zullen gedragen is niet eenvoudig te voorspellen, aangezien de technische mogelijkheden elkaar in rap tempo opvolgen.

Advies

PwC waarschuwt bedrijven om niet blindelings mee te gaan in de hype van de cloud. Een online ERP systeem moet bij het bedrijf passen. Per sector kunnen de risico’s en kosten namelijk verschillen. In de ERP Wijzer leest u alles over verschillende ERP systemen per sector, zowel in de cloud als on-premise. De wijzer wordt kosteloos ter beschikking gesteld. Ook treft u in de wijzer de belangrijkste valkuilen aan waar organisaties rekening mee moeten houden als zij zich oriënteren op een ERP oplossing in de cloud.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2021, 19 oktober). Cloud ERP overstijgt on-premise ERP. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/nieuws/enterprise-resource-planning/cloud-erp-overstijgt-on-premise-erp
ERP Cloud Cloud computing ERP Hardware Investering On-premise