WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

Document management op de mobiele telefoon met de nieuwe SharePoint app voor iOS

Microsoft heeft met een nieuwe SharePoint app voor iOS de eerste mobiele applicatie voor SharePoint uitgebracht. Dit is in lijn met de Microsoft strategie ‘cloud first, mobile first’. Versies voor Android en Windows Phone staan ook op de planning. Het is voortaan eenvoudiger om SharePoint ook buiten het kantoor te gebruiken. Over welke functionaliteiten beschikt de SharePoint app precies, en welke SharePoint-versies worden ondersteund?

*De SharePoint app is op dit moment alleen in de Verenigde Staten beschikbaar.

Wat heeft de SharePoint app te bieden?

De app van SharePoint is bedoeld om altijd en overal toegang te kunnen hebben tot de portalen en de informatie van het bedrijf. Ook kan er direct worden gecommuniceerd met medewerkers die een SharePoint-account hebben. De app beschikt over dezelfde functionaliteiten voor ‘social’ als SharePoint 2016, zoals Graph en Delve. De gebruiker blijft zo op de hoogte van de document gerelateerde activiteiten van directe collega’s.

sharepoint app smartphone
De SharePoint app is compatibel met SharePoint Online, SharePoint 2013 en SharePoint 2016. Bovendien is de app geschikt voor verbindingen met hybride omgevingen van SharePoint en zelfs met SharePoint omgevingen in de cloud zoals Azure o Amazon Web Services. Toch zijn nog niet alle bedrijven overgestapt op een hybride SharePoint-omgeving. Hybride omgevingen zijn niet voor elk bedrijf geschikt. In de DMS Wijzer staat hoe optimaal gebruik kan worden gemaakt van een hybride SharePoint 2016-omgeving en of dit type systeem voor uw bedrijf geschikt is.

Hoe werkt de app?

De SharePoint app voor iOS biedt een vergelijkbare interface als die in Office 365 of Windows 10. Binnen de app zijn er drie hoofdvensters: Sites, Links, en Social.

  • Het venster Sites laat een lijst zien van de meest bezochte sites die door de gebruiker worden gevolgd. Zodra op een site wordt geklikt kunnen de meest recente activiteiten worden bekeken en de documenten en pagina’s van de site zijn zichtbaar. De app is compatibel met Office en OneDrive.
  • Het venster Links laat de sites en interne bedrijfsportalen zien waartoe de gebruiker toegang heeft. Hier kunnen berichten van systeembeheerders worden gelezen. Portalen die niet voor mobiel zijn ontwikkeld zien er visueel niet altijd even aantrekkelijk uit.
  • Social geeft een overzicht van de collega’s waarmee wordt samengewerkt en van de documenten waarin gezamenlijk wordt gewerkt. Ook laat het systeem collega’s zien die kunnen helpen bij een bepaald project. Dit werkt via de analyse-tools van Office 365. Met deze collega’s kan direct contact worden opgenomen voor overleg.

sharepoint app inspiratie office 365

De SharePoint app beschikt over een zoekfunctie met verschillende filters per venster. De data waarin wordt gezocht is niet alleen afkomstig uit de telefoon, maar uit het complete SharePoint-systeem. Microsoft stelt de zoekfunctie in haar producten steeds centraler. In de DMS Wijzer staat een gedetailleerd overzicht van alle verbeteringen in SharePoint 2016 inclusief nieuwe functionaliteiten met betrekking tot de zoekfunctie.

En hoe ziet het met een app voor andere mobiele besturingssystemen?

De traditionele rivaliteit tussen Apple en Microsoft is op sommige vlakken sterk afgenomen. Microsoft heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om de SharePoint app eerder voor het iOS van Apple uit te brengen dan voor het eigen besturingssysteem Windows Phone. Volgens Mark Kashman, productverantwoordelijke van het SharePoint team bij Microsoft, zullen de versies voor Windows Phone en Android voor het einde van het jaar (2016) uitkomen.

De verwachting is dat de SharePoint app voor iOS de eerste stap is in het streven van Microsoft om gebruikers een zeer uitgebreide gebruikerservaring te bieden op mobiele apparaten. Dit ligt ook in lijn met de Microsoft strategie ‘cloud first, mobile first’. Houd ICT Portal in de gaten voor updates over het uitbrengen van de app voor de besturingssystemen Android en Windows Phone.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2021, 19 oktober). Document management op de mobiele telefoon met de nieuwe SharePoint app voor iOS. ICT Portal. https://www.ictportal.nl/nieuws/document-management-systemen/sharepoint-app-ios