WhatsApp Facebook Twitter LinkedIn Mail

OpenText neemt Documentum over: een stap dichter bij Enterprise Information Management?

De Canadese softwaregigant OpenText heeft officieel naar buiten gebracht dat ze voor een bedrag van 1,45 miljard euro de ECD (Enterprise Content Division) van Dell EMC heeft overgenomen. Hiermee willen ze de strijd aangaan met IBM, Oracle en Microsoft op het gebied van Enterprise Information Management. De overgenomen divisie bevat naast Documentum ook InfoArchive en LEAP. OpenText zal ook het personeel en de diensten van Dell EMC overnemen. Zo lijft de softwareproducent een grote concurrent in voor zijn Enterprise Content Management systeem (ECM). Met de overname van Dell´s ECD wil het bedrijf verder investeren in een Enterprise Information Management systeem, maar wat houdt dat nu precies in?

opentext overname documentum quote ceo

Wat betekent Enterprise Information Management volgens OpenText?

Enterprise Information Management (EIM) is een vrij onduidelijke term. Je komt het vaker tegen, maar er bestaat eigenlijk geen eenduidige definitie van. Het is een marketingterm die door OpenText geïntroduceerd is om een uitgebreider Enterprise Content Management systeem te benoemen. OpenText ziet EIM als de toekomst, maar wat heeft een bedrijf aan een EIM-oplossing? Eerst een korte uitleg van de term EIM.

Voor het Canadese bedrijf is EIM het samenvoegen van alle informatiestromen binnen een organisatie. Dit is een combinatie van voornamelijk Enterprise Content Management (ECM), Business Process Management (BPM) en Customer Experience Management (CEM). OpenText noemt ook de onderdelen Business Network (B2B communicatie) en Discovery Suite (bruikbare informatie maken van user generated content). Door de data uit de eerder genoemde informatiestromen te combineren en te structureren, krijgt een bedrijf de beschikking over bruikbare en strategische informatie. Hierdoor kunnen er beslissingen worden genomen die gebaseerd zijn op cijfers.

Business intelligence is een belangrijk onderdeel van EIM. Bij OpenText gebruiken ze maar één onderdeel van business intelligence dat bij deze softwareproducent onder BPM valt. OpenText noemt dit onderdeel process intelligence. Dit is opvallend omdat ze ook een aparte business intelligence-module hebben geïntroduceerd. Deze aparte module heet OpenText Business Intelligence (OTBI).

Van informatiesilo´s naar Information Enterprise

Zonder een ECM-systeem bewaart elke bedrijfsapplicatie zijn eigen informatie en deelt deze niet met andere applicaties. Dit wordt ook wel een informatie silo genoemd. Met behulp van een ECM-systeem zijn deze silo´s te combineren, waardoor alle afdelingen in het bedrijf toegang kunnen krijgen tot informatie uit de verschillende silo´s. Bedrijven verzamelen bergen aan data waar ze in eerste instantie niets aan hebben. Process intelligence moet van deze Big Data bruikbare informatie maken. Dit betekent dat een organisatie data kan combineren en daar zijn voordeel mee kan doen. Denk hierbij aan financiële voorspellingen voor het volgende kwartaal. Discovery Suite doet eigenlijk hetzelfde. Waar Process Intelligence voornamelijk door machines gegenereerde data combineert, doet Discovery Suite dat met data gegenereerd door mensen. Zo wordt data uit bijvoorbeeld e-mails, spreadsheets, presentaties en chats gecombineerd tot bruikbare informatie. De combinatie van onder andere deze tools maakt het een EIM-systeem. OpenText heeft de visie dat Enterprise Information Management essentieel wordt voor bedrijven van de toekomst en het bepalen van de bedrijfsstrategie. Dit soort bedrijven wordt door OpenText ook wel Information Enterprise genoemd.

business intelligence opentext

Wat zijn de speerpunten van OpenText na de aankoop?

Met de aankoop van Dell´s ECD wil OpenText het proces versnellen dat het voor bedrijven essentieel wordt om alle informatiestromen te combineren en te transformeren tot een zogenoemde informatie-organisatie. Het softwarebedrijf verwacht zich met deze aankoop direct verder te kunnen specialiseren in ECM en Information Lifecycle Management, een module die de cyclus van documenten beheert.

De komende 3 tot 4 maanden wordt er gewerkt aan de integratie van de Dell EMC Enterprise Content Division met de huidige Opentext-applicatie. Zo moet een volledig nieuw ontwikkelde app alle verschillende applicaties ondersteunen. Daarmee wordt informatie beter toegankelijk om te analyseren en in te zien. De app wordt beschikbaar voor on-premise, cloud en hybride architecturen. Zo is alle informatie altijd toegankelijk op verschillende apparaten.

Het Canadese bedrijf ziet met de aankoop ook kansen om zijn wereldwijde positie te versterken. Documentum moet OpenText gaan helpen om zijn diensten in meer landen te ondersteunen en zo de wereldwijde dekking te vergroten. Momenteel is OpenText actief in 50 landen met customer support. In Nederland is het bedrijf met drie kantoren aanwezig en in België met één.

Zijn er nog alternatieven voor Enterprise Information Management-systemen?

De laatste jaren wordt door bedrijven een enorme hoeveelheid aan data gegenereerd. EIM is een relatief nieuw systeem dat nog volop in ontwikkeling is om deze gegenereerde data te gebruiken en bedrijfsstrategie bepalend te worden. Zo is het combineren van alle informatie die een bedrijf bezit nog lang niet de standaard. Naast OpenText zijn ook software-ontwikkelaars als IBM en Microsoft vergevorderd om een allesomvattend systeem te ontwikkelen. De Amerikaanse onderzoeksbedrijven Forrester en Gartner (bekend van de Magic Quadrant), onderzoeken de ontwikkelingen binnen EIM. Forrester heeft hier een rapport over gepubliceerd.

IBM noemt hun Enterprise Information Management-systeem “Information on Demand” en is volgens Forrester het meest complete systeem. Ook met Microsoft SharePoint is er de mogelijkheid om modules in het eigen open platform te integreren en zo een EIM-systeem te creëren.

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de richting die OpenText opgaat en wat de overname door OpenText voor Documentum-klanten precies betekent. In de DMS Wijzer staat een overzicht met veel gebruikte en vergelijkbare oplossingen op het gebied van informatiemanagement.

Dit artikel als bron gebruiken? Klik en kopieer:

European Knowledge Center for Information Technology. (2021, 19 oktober). OpenText neemt Documentum over: een stap dichter bij Enterprise Information Management? ICT Portal. https://www.ictportal.nl/nieuws/document-management-systemen/opentext-overname-documentum